Jaroslav Petr, Výzkumný ústav živočišné výroby, Přátelství 815, Uhříněves, 104 01, E-mail: petr@vuzv.cz
V roce 2002 dosáhla celková plocha, na které jsou pěstovány geneticky modifikované plodiny, téměř 60 milionů hektarů a zaznamenala tak oproti předchozímu roku nárůst o 12%. Už z těchto čísel je zřejmé, že se geneticky modifikované plodiny ve světě nezadržitelně prosazují. Evropa si zakládá na pověsti „ostrova“, který geneticky modifikovaným plodinám není příznivě nakloněn.
S ohledem na důraz, jaký je dnes kladen na kvalitu potravin, se odborná i laickou veřejnost ocitá tváří v tvář hned několika naléhavým otázkám.Co jsou geneticky modifikované plodiny? Jak je prověřována jejich bezpečnost? Jaká rizika se pojí s jejich konzumací lidmi a zkrmováním zvířatům? Co a nebo kdo rozhoduje o tom, jestli se budou geneticky modifikované plodiny a z nich vyrobená krmiva používat? ...
Text přednášky Geneticky
modifikované rostliny je ke stažení ve formátu pdf
Text
přednášky je doplněn sedmi
presentacemi ve formátu ppt:
gmvr1.ppt
gmvr2.ppt
gmvr3.ppt
gmvr4.ppt
gmvr5.ppt
gmvr6.ppt
gmvr7.ppt
Supranormální sluch
Autor: Josef Pazdera (08.07.2024)
Nechtěný efekt ekologického zemědělství
Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy
Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Svítící rostliny druhé generace
Autor: Josef Pazdera (05.10.2021)
Budeme nosit oblečení ze svalových vláken?
Autor: Josef Pazdera (01.09.2021)
Diskuze: