Bříško ví co je pro nás dobré  
Pokud vás zajímá, co se stane, když se v žaludku setká červené víno s červeným masem, potom jste tu dobře, protože přesně to studovali izraelští vědci. Výsledky výzkumu zveřejnil Journal of Agricultural and Food Chemistry.


 

 

Šlapání hroznů, Egypt př.n.l. (nyní British Museum)

 

Zvětšit obrázek
Joseph Kanner, The Volcani Center, Izrael:

Joseph Kanner se svými kolegy vědecky zdokumentovali prospěšnost vína. Včetně takových vlivů, jako jsou ochrana před rakovinou a nemocemi srdce. Za tuto vlastnost vděčí víno polyfenolům, mocným to antioxidantům. Jde o látky, jež nejsou výsadou vína, jsou i v ovoci i zelenině. Konzumace v tekuté formě je ale příjemnější. Přes relativní hojnost polyfenolů, je s nimi kříž. Naše tělo je jen tak snadno nevstřebává. Proto bylo pro vědce výzvou zjistit, jak a kde polyfenoly své prospěšné počiny vykonávají.

 

Vysvětlení získali vědci v laboratoři při provádění pokusech na potkanech. Drželi je na krmných dávkách z červeného masa. Jedna skupina pokusných zvířat dostávala k masu ještě navíc vinný koncentrát. 

U vysmátější skupiny potkanů se prokázalo, že koncentrát u nich snížil tvorbu dvou vedlejších meziproduktů trávení tuků - malondialdehyd a hydroperoxid. Oba produkty jsou pro buňky toxické.

Vědci to komentovali slovy: „ Žaludek nám funguje jako bioreaktor, který dává prostor, aby se projevily blahodárné účinky polyfenolů“.

 
Francie okolo r. 1500

Polyfenoly ale nemají v popisu práce jen bránit tvorbě jedovatých produktů. Jsou také látkami, jež vzniklým jedům brání ve vstřebávání. Nedovolují trávením vzniklým škodlivinám přestupovat  ze střev do krve.   

Zvětšit obrázek
Festival vína Anglie, 2006

Jen pro představu účinnosti takového opatření lze uvést jeden číselný údaj z jejich publikace. Žaludek, obdařený červeným vínem, měl po devadesáti minutách třikrát méně hydroperoxidových škodlivin. U neméně zlého malondialdehydu byla jeho redukce obdobná.

 

A závěr?
Tak ten si musí udělat každý sám.

 


Pramen: Gorelik, Shlomit, Ligumsky, Moshe, Kohen, Ron, and Kanner, Joseph. The Stomach as a "Bioreactor": When Red Meat Meets Red Wine. J. Agric. Food Chem., 2008 DOI: 10.1021/jf703700d

Datum: 04.07.2008 04:12
Tisk článku


Diskuze:

Cože?

šona,2008-07-14 15:29:29

Musím podotknout, že ženě se nohy nezahřejí, ani kdyby snědla celou krávu a menzes s tím nemá lautr co dělat. Osobně vyzkoušeno. Kam na ty bláboly chodíte???

Odpovědět

..zlepseni mozne...

jara cimrman,2008-07-04 18:39:03

"co se stane, když se v žaludku setká červené víno s červeným masem"....dalsiho zlepseni je mozno dosahnout konzumaci techto dvou cervenych ingredientu v rudem koutku, nebo primo na Rudem namesti, pod rudou zastavou, na stole kytice rudych ruzi...a podobne....

Odpovědět

Dotaz

,2008-07-04 16:01:24

A co pivo?

Odpovědět


fd

sdf,2008-07-06 00:44:24

Z toho roste pupek.

Odpovědět


pivo

CC,2008-07-06 10:18:43

taky obsahuje polyfenoly

Odpovědět

Závěr je jednoduchý.

999,2008-07-04 07:39:53

Nejíst červené maso a tudíž nemuset vytloukat klín klínem (červeným vínem).

Odpovědět


......

PetrD,2008-07-04 11:20:33

To je Váš závěr....Jste-li žena, tak navíc neopodstatněný - z hlediska výživy by měly středoevropské ženy minimálně 1x týdně konzumovat pořádný biftek - tím spíš když mají-li pořád promrzlé nohy...neboť železo v mase obsažené je velice důležité v populaci kde je velmi častá chudokrevnost...!

Logičtější je závěr - dělat to co jižní národy dělají od pradávna - dát si po dobrém jídle sklenku vína...;-)

Odpovědět


petrd

Rozumný Občan,2008-07-04 11:38:15

Proč zrovna středoevropské ženy by měly potřebovat červené maso?

Odpovědět


.....

PetrD,2008-07-04 11:44:42

RO cituji sám sebe: ,,neboť železo v mase obsažené je velice důležité v populaci kde je velmi častá chudokrevnost...!" - co Vám není jasné??

Odpovědět


for PetrD o prevenci

999,2008-07-04 11:54:04

Jakou má logiku odstraňovat červeným vínem škodliviny vzniklé v důsledku konzumace červeného masa?

Není logičtější a jednodušší přestat vůbec jíst červené maso a pít víno jako lahodný mok a nikoliv jako protijed?

Odpovědět


.......

PetrD,2008-07-04 12:15:59

No jakou logiku má nejíst červené maso a jen se nalejvat vínem a cpát do sebe ten hnusný alkohol??? Není logičtější přestat chlastat a pít jen vodu???

999 jste vegetarián/ka?? Jinak Váší argumentaci nechápu - červené maso není jen zdrojem škodlivin, jak se tu snažíte prezentovat.....A každý má rád něco jiného - já zas nemám rád pití vína jen tak pro nic...Proto si ho rád dám po jídle "na lepší trávení".....

Odpovědět


PetrD

Rozumný Občan,2008-07-04 18:32:45

No není mi jasné proč zrovna středoevropské ženy. To jsem se nezeptal dost jasně?

Odpovědět


PetrD

Rozumný Občan,2008-07-04 18:34:56

A ještě mi není jasné proč by měl být vegetarián a kdyby byl, tak co by to na tom měnilo.

Odpovědět


.....

PetrD,2008-07-04 22:05:57

No RO použil jste ještě dovětek k té otázce a vyznělo to jinak(už jednou jsem Vám psal, že internetová komunikace má určité nedostatky proti mluvenému slovu a proto se musíte vyjadřovat přesně - nevidíme si navzájem do hlavy)..... Je to prosté - ženy mívají problém s železem v potravě a vzniká u nich tzv. sideropenická anémie - je to z toho důvody, že v době periody ztráci krev a tím přichází o železo z organismu....Navíc potravní návyky většiny žen ve střední Evropě dostatečně nedoplňují zásoby železa v organismu...

Neměnilo by to vůbec nic kdyby byl/a vegetarián, jen jsem se zeptal, neboť mi to tak z vyjadřování 999 připadalo.....A byla by pro mě pochopitelnější slovní spojení, která 999 použil/a. Neboť já jsem milovník masa a asi bych jen tak nepoužil slova:,,Nejíst červené maso..." a ,,...škodliviny vzniklé v důsledku konzumace červeného masa? " Toť vše....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz