Studie Nafferton Ecological Farming Group zjistila, že pastva krav na ekologických farmách ve Velké Británii dává vzniknout mléku, které obsahuje významně vyšší obsah prospěšných mastných kyselin, antioxidantů a vitamínů. Mléko pocházející od jejich “konvenčních” intenzivně chovaných „kolegyň“ takových parametrů nedosahuje. Výsledky této studie mléčné produkce ve Velké Británii jsou publikovány on-line v Journal of Science of Food and Agriculture.
“Ukázali jsme, že existují významné sezónní rozdíly, přičemž obsah výživově žádoucích mastných kyselin a antioxidantů je nejvyšší v průběhu léta, když se krávy pasou na čerstvé trávě a jeteli. Bylo zjištěno, že během letních měsíců narostl obsah, jedné z vysoko ceněných složek tuků, konjugované kyseliny linolenové o 60 procent. A to je i důvodem, proč se náš další výzkum zaměří na to, jak zdokonalit nutriční skladbu mléka během zimy, kdy jsou krávy chovány ve stáji a krmeny převážně konzervovanou pící.”
Tato studie, které se účastní vědci z Newcastlu a Danish Institute for Agricultural Science, je částí dlouhodobého celoevropského projektu “Quality Low Input Food”, týkajícího se zdraví zvířat a welfare, kvality mléka a směřování k minimalizaci využívání antibiotik v prvovýrobě mléka. “Tento dokument je důležitým milníkem tohoto projektu a jasně ukazuje, že pokud chováte skot přirozeně, pak je to “vítězná partie” pro obě strany,” řekl profesor Carlo Leifert, koordinátor projektu.
Vědci také odhalili zajímavé výsledky ve skupině “low-input” (nízkonákladových) farem ve Walesu, které sice nejsou certifikované jako ekologické, ale používají velmi podobné metody (hlavním rozdílem bylo používání některých průmyslově vyráběných hnojiv a krátké období od ukončení používání antibiotik). Ke snížení nákladů tito farmáři využívají sezónní telení. To, že otelí všechny krávy na jaře a pasou je v průběhu laktace, od března do listopadu, vede k tomu, že téměř 100 procent mléka je produkováno pouze z čerstvé trávy. Mléko z těchto “neekologických” farem má také významně vyšší úrovně nutričně žádoucích mastných kyselin a antioxidantů, které byly přímým výsledkem extenzivního venkovního chovu a příjmu čerstvé píce.
“Tyto systémy “novozélandského typu” nejsou v Británii běžné, protože je přírodní podmínky v mnoha oblastech země nedovolují,” vysvětluje Butlerová. “Proto mléko z těchto farem není samostatně dostupné široké veřejnosti, ale během zpracování dojde k jeho smíchání s mlékem z konvenčních chovů. “Nicméně zahrnutím těchto extenzivních systémů nám dovoluje jasně spojit rozdíly v kvalitě mléka s krmením dojnic.”
Gordon Tweddle z farmy Acorn Dairy v Durhamském okrese je producentem ekologicky získávaného bio-mléka a říká: “Věřili jsme, že ekologicky vyprodukované mléko je pro nás lepší a naši zákazníci říkali, že chutná lépe. Je to uspokojující mít vědecké vysvětlení, že je lepší také z nutričního hlediska.”
Tento současný výzkum potvrzuje předchozí studie ve Velké Británii, které oznámily vyšší koncentrace omega-3 mastných kyselin v mléce z ekologických farem než z těch konvenčních. CLA, omega-3 mastné kyseliny, vitamin E a karotenoidy – faktory, které jsou spojovány se snižováním rizika kardiovaskulárních chorob a rakoviny. CLA je obrovsky populární nejenom v USA, kde je prodávána jako výživový doplněk. Nicméně tyto syntetické doplňky často obsahují složky s odlišnou chemickou strukturou než ty, které se objevují přirozeně v mléce, tak často dochází k vyrovnanému příjmu jak “dobrých” (např. CLA9, omega-3 mastné kyseliny, vitaminu E a karotenoidů), tak i “méně žádoucích” mastných kyselin (např. omega-6 a CLA10). “Přechod na ekologické mléko poskytuje alternativní a přirozený způsob, jak zvýšit příjem nutričně žádoucích mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů bez zvýšení příjmu těch méně žádoucích mastných kyselin a syntetických forem vitamínu E,” řekla Butlerová. “V ekologickém mléce stoupá obsah omega-3, ale ne omega-6, což pomáhá zlepšit velmi důležitý poměr mezi těmito dvěma mastnými kyselinami.”
Do studie bylo zapojeno 25 britských farem ze dvou kontrastních oblastí – jižního Walesu a severovýchodní části Anglie. Vědci sledovali tři odlišné systémy hospodaření: konvenční intenzivní, certifikované ekologické a „udržitelné neekologické” (low-input). Pracovníci z Nafferton Ecological Farming Group z Newcastle University na těchto farmách odebrali celkem 109 vzorků mléka, a to v srpnu a říjnu 2004 a v následujícím roce v lednu, březnu a květnu. Skupina prověřovala vliv sezóny a rozdílu v krmení venku (pastva) nebo ve stáji (konzervovaná píce) na profil mastných kyselin v mléce a také porovnávala jednotlivé karotenoidy, stereo-izomery alfa-tokoferolu (vitaminu E) nebo izomery mastných kyselin. Vyšší obsah nutričně žádoucích mastných kyselin CLA9, omega-3 a linolenové kyseliny, antioxidantů, vitaminu E a karotenoidů byl objeven v ekologickém mléce. Nižší byl obsah nežádoucích mastných kyselin omega-6 a CLA10.
Zdroj: Newcastle University
Diskuze: