Sója, která je díky cizímu genu odolná proti herbicidu Roundup (tzv. Roundup Ready soja čili RR soja), se pěstuje v baště této plodiny - v USA - na 90% ploch.
Na světě je jí oseto 60% ploch, na kterých se sója pěstuje. Sója používaná pro krmení hospodářských zvířat obsahuje různá množství semen z geneticky modifikovaných odrůd. RR sója se používá i pro výrobu potravin, např. potravinářských olejů, náhražek mléka či různých vegetariánských „mas“.
Sója vzdoruje herbicidu Roundup díky genu pro CP4-enolpyruvylšikimát-3-fosfát syntázu (spokojme se se zkratkou CP4 EPSPS, jinak se opakováním tohoto krkolomného chemického názvu vyčerpáme, ještě než dojdeme k jádru věci). Tento enzym je obdobou vlastního enzymu sóji. Je ale odolný k Roundupu. Enzym CP4 EPSPS má tedy geneticky modifikovaná sója navíc oproti sóji „obyčejné“ (také se pro ni používá termín „konvenční“, protože byla získána tradičními šlechtitelskými postupy bez metod genového inženýrství).
Na sóju existuje alergie (jako ostatně na mnoho dalších potravin, jako jsou např. buráky, kiwi, ryby nebo ořechy). Jsou mezi současnými alergiky vnímavými k sóji lidé, kteří jsou citliví na CP4 EPSPS? A nebo jsou tito lidé stále alergičtí hlavně na tradiční alergenní komponenty konvenční sóji? Tento problém řešil mezinárodní tým odborníků z Německa, Koreje, Švýcarska a Spojených států.
Vědci hodnotili reakce alergiků z Evropy a z Koreje. Výsledky byly jednoznačné. U nikoho z prověřených sójových alergiků nezjistili alergickou reakci na CP4 EPSPS. Všichni sojoví alergici byli alergičtí na známé sojové alergeny, které se vyskytují v sóji bez ohledu na to, zda plodina je anebo není geneticky modifikovaná.
Roundup blokuje enzym EPSPS a tím i tuto chemickou reakci důležitou pro syntézu životně důležitých aminokyselin.
Dodejme pro úplnost, že RR sója prošla rozsáhlým alergologickým testováním ještě před tím, než bylo povoleno její pěstování. Výše uvedené testy evropských a korejských alergiků měly prověřit, jestli se náhodou nestalo cosi nepředvídaného a sója přeci jen nevyvolává alergie zapříčiněné genetickou modifikací.
Závěr studie zveřejněné v Molecular Nutrition and Food Research je jasný: „Neexistují důkazy o tom, že by biotechnologický protein CP4 EPSPS měl zvýšenou schopnost vyvolávat alergie.“
Pramen: Mol. Nutr. Food. Res.
Diskuze:
je to jinak
mikjs,2007-12-26 09:53:30
Jak by mohli vubec dojit k poznatku ze spusobuje alergii, kdyz se "pěstuje v baště této plodiny - v USA - na 90% ploch."
Podruhy by zadnej grant nedostali.
Zephire,
karpinus,2007-12-08 16:16:01
asi nemáš IQ na to, aby jsi pochopil názory těch, co tě kritizují. Chceš příklad o tom, jak hloupě podáváš přečtená fakta ? V jednom z tebou odkazovaných článků je hned první věta: "Z kontaktní alergie na nikl se může někdy vyvinout i alergie na stravu obsahující nikl." Z textu článku je zřejmé, že se jedná opět pouze na alergii na nikl, který je bohužel přítomen v potravinách. Zephirovo podání: "Například nikl je sice sám o sobě silnej alergen, ale jeho hlavní nebezpečí je v tom, že startuje a potencuje alergie na další, jinak neškodný látky." Takhle hloupé, demagogické a diletantské podání přečteného článku se hned tak nevidí, a pokud nerozumíš čtené odborné tématice, čti si pohádky. A pak je podávej dál. Bude to stejný výsledek.
Panove a damy, prosim vas,
mueller,2007-12-07 18:46:15
neustale si opakujte zakladni pravidlo internetovych diskusi: NEKRMTE TROLLY !!! Na cloveka, omilajiciho neustale to same, nereagujte. Jinak ho krmite a nikdy nechcipne.
Bohužel...
Bikkhu,2007-12-10 09:54:42
Bohužel na Zephira tohle neplatí, je to rozený spamer. Opájí se pocitem že je inteligentní, tak inteligentní až mu ostatní nerozumí... A na to nepotřebuje něčí reakci, jemu klidně stačí když vidí svůj příspěvek napsaný na veřejném místě a je spokojený. Jako sprejeři.
dotaz
Jiří,2007-12-06 19:36:13
pochopil jsem dobře, že testy studie byly prováděny na alergicích? Jak může dokazovat že nemá zvýšenou schopnost u nealergiků? Děkuji.
Hmmm,
karpinus,2007-12-06 19:43:48
to bych teda chtěl vědět, jak chceš vyvolat alergické reakce u nealergiků ... Nebo si myslíš, že jedna látka vyvolá alergii, ale pak už na ni alergický nejsi a alergie přeběhne k jiným složkám sóji ? Zajímavý názor ...
Stejně tak se můžu zeptat...
ZEPHIR,2007-12-06 20:39:23
...jak chceš alergika, kterej je alergickej na seno donutit k alergii třeba na jahody?
Co ale opravdu nechápu...
ZEPHIR,2007-12-06 21:24:39
..je přístup k testům alergenicity. Například nikl je sice sám o sobě silnej alergen, ale jeho hlavní nebezpečí je v tom, že startuje a potencuje alergie na další, jinak neškodný látky.
To se ale přece neprokáže testama na nikl, tim spíš u osob, který alergici na nikl sou (když se přidržím metodologie testů v článku). Nevim teda, co chtěli autoři studie dokázat, ale alergenicita GMO to asi nebude...;o)
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=23402&ids=420
Než se mnou začnete vášnivě diskutovat..
ZEPHIR,2007-12-06 21:42:48
..přečtěte si prosím aspoň tyto dva články o mechanismech vzniku potravinovejch alergií, křížené reaktivitě atd., ať si sjednotíme termíny.
http://www.tigis.cz/alergie/aler304/08.htm
http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1915
Zefirátko,
František I.,2007-12-07 11:58:04
kdybyste alespoň trochu pozorněji četl materiály, na které se odkazujete, hodně často byste zjistil, že tvrdě popírají vaše pseudoargumenty. Tím pádem je diskuse s vámi dosti kontraproduktivní, byť veselá.
Kdyby je popíraly hodně často...
ZEPHIR,2007-12-07 13:44:00
..jistě bysi nevynechal příležitost aspoň jeden příklad uvést...;-)
Zajímalo by mě,
ZEPHIR,2007-12-07 13:47:31
...zda rozšíření GMO nesouvisí nějak s šířením obezity. V USA se GMO aplikuje nejdéle a jsou tam taky nejtlustší. Má někdo nějaké další věcné návrhy pro nebo proti?
USA
Honza Valečka,2007-12-07 23:27:14
V USA jsou nejtlustší ze stejného důvodu, jako proč tam aplikují GMO nejdéle: Jsou nejbohatší a tak si to mohou dovolit.
totální herbicid?
CC,2007-12-06 15:18:38
neblahé, a rozkládá se to aspoň? nebo tu zachvíli neporoste než soja?
Velice dobře.
František I.,2007-12-06 16:23:47
Stačí trocha sluníčka a deštíku. Potom se tento relativně nový herbicid rozloží a stává se z něj fosforečné hnojivo. Velkou výhodou již zmíněného herbicidu je, že nejdříve likviduje kořeny. Pro ctitele krásných anglických trávníků už prý genově upravili trávu s odolností proti Roundopu. Takže postřikem trávníku majitel vyhubí pampelišky, sedmikrásky a podobnou verbež, zůstane mu čistý jednolitý pažit, který už nemusí hnojit fosforem.
GMO: New Study Shows Unborn Babies Could Be Harmed
ZEPHIR,2007-12-06 17:06:48
Autor článku cituje Dr. Ermakovovou, jež v Institutu neurofyziologie a vyšších nervových činností Ruské akademie věd prováděla pokusy s potkany krmenými sójou, která byla firmou Monsanto geneticky modifikována tak, aby odolávala působení herbicidu Roundup. Studie podle Ermakovové prokázala, že více než polovina potomstva potkanů krmených GM sójou zemřela v prvních třech týdnech života, což bylo šestkrát častěji než u potomstva potkaních matek krmených konvenční potravou
http://www.commondreams.org/headlines06/0108-01.htm
Soy Allergies Up Along With GMOs
ZEPHIR,2007-12-06 17:14:11
Rok po zavedení GMO sóji v Británii vzrostl počet případů alergií na sóju hned o 50%.
http://www.mindfully.org/GE/Soy-Allergies-GMOs.htm
To ZEPHIR
J.,2007-12-06 17:44:58
Me kdyby krmili sojou, tak asi taky radsi zemru bez ohledu na to, jestli ta soja byla nebo nebyla GMO. Vsadim se, ze kdyby ty potkany krmili GMO Free sojou, tak jim pojdou taky...
Praha 5
Jirka Rohac,2007-12-06 18:38:08
Prosím lidicky, aby se nevyjadrovali k Zephirovi ani kdyz tady uvádí argumenty z roku 1999. Přesto, že už mu tady několikrát vysvětlili, jak chabý argument to je, který se dodatečně nepotvrdil, ba byl přímo vyvrácen, trpí ztrátou paměti a neustále zahlcuje diskusi tím samým. Jak malé děcko. Proboha, vždyť on staví proti výsledkům vědeckých studií domněnky redaktorů... Zephirovy stokrát omílané domněnky vydávanéna roveň faktům (například ta z roku 1999,kde se praví mohlo by...a od té doby NIC!!!!) dělají lidem akorát tak výplach mozku. Tohle nemá nic společného s odbornou diskusí. Demagogie by na tomto serveru nemela mit prostor.
Jirko Roháči,
karpinus,2007-12-06 20:02:51
naprostý souhlas ! Zephyr je fakt naprostý ignorant a souhlasím s Tebou - nereagovat na někoho, kdo čte i v odborných debatách pouze bulvár typu Blesk, Aha atd.
GMO soja byla v Británii povolena v roce 1998
ZEPHIR,2007-12-06 20:45:31
Jak vypadá statistika?
http://www.bmj.com/content/vol327/issue7424/images/medium/gupr67439.f1.gif
on staví proti výsledkům vědeckých studií domněnky
ZEPHIR,2007-12-06 21:08:41
Přesně to taky dělam...;-)
Kleter, G.A. & Peijnenburg, A.A.C.M. Screening of transgenic proteins expressed in transgenic food crops for the presence of short amino acid sequences identical to potential, IgE-binding linear epitopes of allergens. BMC Struct. Biol. 2 (2002): 819
Green, M. et al. Public health implications of the microbial pesticide Bacillus thuringiensis: an epidemiological study, Oregon, 1985–86. Amer. J. Public Health 80, no. 7 (1990): 848–852.
Ramyani Gupta, Aziz Sheikh, David Strachan, and H Ross Anderson Increasing hospital admissions for systemic allergic disorders in England: analysis of national admissions data BMJ 2003; 327: 1142-1143
Yum, H. et al. Genetically modified and wild soybeans: an immunologic comparison. Allergy and Asthma Proceedings 26, no. 3. May Jun 2005
Gupta R, Sheikh A, Strachan D, Anderson HR. Increasing hospital admissions for systemic allergic disorders in England: analysis of national admissions data. BMJ 2003;327: 1142-3
Vazquez et al. Intragastric and Intraperitoneal Administration of Cry1Ac protoxin from Bacillus thuringiensis induces systemic and mucosal antibody responses in mice. Life Sci. 64, no. 21 (1999): 1897–1912.
Malatesta, M. et al. Ultrastructural analysis of pancreatic acinar cells from mice fed on genetically modified soybean. J. of Anat. 201, no. 5 (Nov 2002): 409.
Vazquez et al.: Characterization of the mucosal and systemic immune response induced by Cry1Ac protein from Bacillus thuringiensis HD 73 in mice. Biol. Research 33 (2000): 147–155.
Terje Traavik, Jeffrey SmithBt-maize (corn) during pollination, may trigger disease in people living near the cornfield. 24.2.20004
Vazquez et al. Bacillus thuringiensis Cry1Ac protoxin is a potent systemic and mucosal adjuvant. Scandanavian J. of Immunology 49 (1999): 578–584.
Smith, J.M. Bt-maize (corn) during pollination, may trigger disease in people living near the cornfield (Press release, Feb 2004).
Ho, M. GM ban long overdue, dozens ill & five deaths in the Philippines (ISIS press release, Jun 2, 2006).
Seralini, G., Cellier, D., & Spiroux de Vendomois, J. New analysis of a rat feeding study with a genetically modified maize reveals signs of hepatorenal toxicity. J. archives of Env. Contam. and Toxicology (Springer, New York).
Vecchio, L. et al. Ultrastructural analysis of testes from mice fed on genetically modified soybean. Eur. J. of Histochem. 48, no. 4 (Oct–Dec 2004):449–454.
Oliveri et al. Temporary depression of transcription in mouse pre-implantion embryos from mice fed on genetically modified soybean. (48th Symposium of the Society for Histochemistry, Lake Maggiore, Italy, Sept 7–10, 2006).
Ermakova, I. Genetically modified soy leads to the decrease of weight and high mortality of rat pups of the first generation. Preliminary studies. Ecosinform 1 (2006): 4–9.
Čti!
Milan Petřík,2007-12-07 16:54:49
Zephire, ty krávo jedna. Dyť ty ani nečteš co tady uvádíš. Prosím tě čti! Zjistíš že všechny vygooglované argumenty, kterým evidentně nerozumíš, jsou proti tobě. Ty jsi fakt magor. Hloupý fanatik, který tady vyblil tucty něčeho, co ani nečetl. Ty jsi fakt zralý pro psychiatra.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce