Brambory se budou pěstovat na deseti stanovištích, která se nalézají v Meklenbursku-Předním Pomořansku, Dolním Sasku, v Sasku-Anhaltsku, Sasku, Porýní-Falci a v Bavorsku. Velikost určených ploch se pohybuje mezi 3,7 až 45 hektary. Firma BASF získala povolení pro období let 2007 až 2011 na výsadbu maximálně 45 000 hlíz jedné linie, na jednom stanovišti za rok.
Specialisté z BVL dospěli k názoru, že pokusné pěstování GM brambor nemá škodlivý vliv na lidi, na zvířata ani na životní prostředí, ovšem za předpokladu, že budou pečlivě dodržována všechna bezpečnostní opatření.
K zabránění šíření geneticky modifikovaných brambor je stanoveno, aby provozovatelé dodržovali desetimetrovou vzdálenost mezi zemědělskými plochami s porosty konvenčních brambor a pokusnými plochami. Před sklizní hlíz je nutné nadzemní část GM rostlin chemicky nebo mechanicky zničit Po sklizni je nutné plochy ještě jednou důkladně prohledat, aby byly sesbírány všechny hlízy GM brambor. I v následujícím roce je nutné tyto plochy ještě jednou pečlivě prohledat a vysbírat všechny GM brambory. Pokud by během této následné kontroly byly nějaké GM hlízy dohledány, dochází k prodloužení následné kontroly ještě o jeden rok.
Na pokusných plochách by mělo být zkoumáno 677 linií brambor s různě geneticky pozměněnými vlastnostmi. U některých linií byla pozměněna struktura škrobu v hlízách - u některých je škrob převážně složen z amylázy, u jiných převážně z amylopektinu. Další linie brambor by měly být odolnější proti původcům hniloby hlíz a nadzemních částí. Sklizené brambory budou analyzovány nebo mohou být použity jako sadbový materiál pro další sezonu.
Povolení předcházelo posouzení stanovisek veřejnosti. Celkem bylo prozkoumáno a zhodnoceno po stránce odborné i právní přibližně 2 400 námitek. Při konečném rozhodování BVL byla zohledněna stanoviska, která zaujal Spolkový ústav hodnocení rizik, Spolkový úřad ochrany přírody a Ústav Roberta Kocha. Zahrnuta byla i dobrozdání nezávislých vědeckých a expertních grémií, Ústřední komise pro biologickou bezpečnost a Spolkového ústavu zemědělství a lesnictví. Spolkové země, kterých se výsadba gm brambor týká, vyslovily s jejich pěstováním souhlas.
Supranormální sluch
Autor: Josef Pazdera (08.07.2024)
Nechtěný efekt ekologického zemědělství
Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy
Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Svítící rostliny druhé generace
Autor: Josef Pazdera (05.10.2021)
Budeme nosit oblečení ze svalových vláken?
Autor: Josef Pazdera (01.09.2021)
Diskuze:
Martin
Pepa z depa,2007-05-18 22:12:26
Věřím, že lékaři najdou správný způsob léčení a že nebudou tápat a nic nezameškají. Jen tak pro sebe si ověřte, v čem se Vaše domácnost liší od Vašich sester(jídla,nápoje,domácí a osobní chemie atd). Proto jsem doporučil "Revoluci v léčení všech nemocí"- kde je dostatek návodů na zlepšení zdraví i životního stylu a také očistné kůry. Od nelékaře Jiřího Cingroše je dobrá kniha -Sám sobě doktorem, vyšla roku 1999 v nakladatelství Start. Jaksi bych neměl odvahu ani chuť léčit se podle knihy, která také vyšla v nakladatelství Start. Kniha se jmenuje: Urinoterapie očima lékaře a je od MUDr. Vilmy Partykové.Vím: Nikdy neříkej nikdy!! Na závěr uvedu knihu: Alergie-průvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty od MUDr. Jaromíra Bystroně. Vyšla v nakladatelství Mirago roku 1997.
tmoravec
Pepa z depa,2007-05-18 21:07:00
Naštěstí se nejednalo o celoživotní celiakii,ale o Duhringovu herpetiformní dermatitidu, která není doživotní, ale při dodržování bezlepkové diety vymizí s dospíváním. Je to velmi svědivé kožní onemocnění charakterizované výsevem drobných puchýřků(připomínajících opar) zejména na loktech,kolenech, v oblasti kříže a lopatek a na kloubech rukou. Puchýřky se objevily třeba i po snědení jednoho rohlíku. Po roce marného léčení jsem se dozvěděl o panu docentovi M. Rovenském, který syna vyléčil. Při neléčení této dermatitidy hrozilo nebezpečí zastavení tělesného růstu a duševně by zůstal i v dospělosti na úrovni předškolního věku. Pan docent prohlásil, že k léčení byl nejvyšší čas. Vodu jsme brali se staré zděné studny vzdálené čtyři metry od bývalého hnojiště. Voda měla 320 mg dusičnanů na litr vody, byla hořká a tchán navíc vedl vodu do ohřívače přes olověnou trubku(kvůli stísněnému prostoru v koupelně). Chřipky a kašel u všech byly na denním pořádku. Až jsem začal vozit vodu k vaření z veřejného vodovodu ze sousední vesnice, problémy ustaly. Provedl jsem generální opravu vodovodu. Brambory od tchyně byly obrovské, ale byly uvnitř duté "s krápníky". Hnojila až 15 dkg hnojiva na metr čtvereční. Vyrážky u syna se nikdy neobnovily. Já osobně mám krevní skupinu nula pozitivní(lepkové potraviny nejsou doporučeny).
Další vhodné knihy:
Blažej,2007-05-18 08:45:39
1. Janet Zand,Rachel Walton,Bob Rountree - Smart Medicine for a Healther Child, nakl. Avery Publishing Group NY 1994. Český překlad - Velká kniha zdraví dítěte, vydalo nakladatelství Votobia - 1997. 2.James F. Balch,Phyllis A. Balch - Prescription for nutritional healing: a practikal A to Z reference to drug-free remedies using vitamins, minerals, herbs and food supplements- by Phyllis A. Balch - roku 1997. Český překlad - Bible předpisů zdravé výživy, vydalo nakladatelství Pragma - roku 1998. 3.Heinerman´s Encyklopedia of Healing Juices - Prentice Hall - roku 1994. Český překlad - Encyklopedie léčivých šťáv, vydalo nakladatelství Pragma - roku 2000. Můžete se pro informaci mrknout do knih s výživou podle krevních skupin, do receptů pátera Ferdy atd. Obecně pro test škodlivosti výživy platí: Před jídlem si změřte ustálený tep(počet tepů za minutu). Snězte jídlo, za patnáct až dvacet minut si znovu změřte klidový puls. Pokud se Váš puls zvýšil o více než deset tepů za minutu, vyřaďte toto jídlo z jídelníčku a po měsíci test opakujte. Pro test (v daném případě - brambor) je vhodné nekombinovat několik potravin. U brambor může být alergizující složkou solanin. Pokud se cítíte po jídle náhle ospalí, není toto jídlo(ač chutné) příliš vhodné pro organismus. Uvádím pouze některé z mnoha knih,týkajících se i problematiky alergií. Samozřejmě - samoléčení raději prokonzultujte pouze s lékařem, který neléčí pouze drahými antibiotiky, ale připustí i léčení i přírodními prostředky a potravinovými doplňky.
Martin
Pepa z depa,2007-05-16 07:48:26
Nepíšete,zda se jedná o alergii vrozenou nebo získanou, synovcův věk,zda se to týká brambor pěstovaných starými metodami skoro BIO (bez nadměrných postřiků) nebo z obchodu. Ověřte si,pokud můžete zjistit, pěstitele,jak velké je hnojení "uměláky",o jaké odrůdy se jedná. Kombinace jídel,způsob úpravy,stravovací návyky. Jak se k tomu staví odborníci, zda Vaši blízcí byli vyšetřeni na specializovaných pracovištích a jak jsou léčeni. Nastartování problému třeba mohla způsobit nová chemie v jejich domácnosti (koupelna,čistící,prací,kosmetické prostředky,propojení garáže s domem),či nové nátěry nábytku?. Byl proveden rozbor složení slin,žaludečních šťáv? Zajímavá je kniha od H.R.Clark-Revoluce v léčení všech nemocí(Fontána 2000),stojí za přečtení. Určitě Vám poradí na www.doktorka.cz ,nebo na jiných lékařských internetových stránkách. Nebo alespoň Vás pacienti s podobnými problémy nasměrují na správnou adresu. Já sám nejsem kompetentní k radám. Jen dodatek-můj syn ve čtyřech letech dostal alergii na lepek(trvala deset roků). Nechali jsme si tehdy udělat novou kuchyňskou linku, nechali jsme ji čtrnáct dní mimo dům vyvětrat, ale pach laku byl cítit ještě dlouho. Do týdne měl synek vyrážky a po roce léčení mu až v jiné nemocnici zjistili,že to není banální nemoc, ale dlouhodobá záležitost. Navíc jsme zjistili závadnou vodu (dusičnany,biologické látky,byly zkorodované trubky a kohoutky). Vím,trávení lepku s těmi nátěry asi nesouvisí, ale kombinace několika souběžných vlivů mohla vést k oslabení imunity?
bezlepkova dieta
tmoravec,2007-05-18 17:38:28
na vasem prispevku me zarazila jedna vec- to, ze mel Vas syn alergii na lepek 10 let. nejsem lekar, ale mel jsem zato, ze alergie na lepek je celozivotni a i kdyz muhou jeji symptomu po urcitem case bez lepku vymizet, vzdy se znovu vrati. Vas syn a jeho lekar by na to meli zrejme davat pozor.
...
Martin,2007-05-18 19:24:55
Aj jej manžel je alergik a ekzematik, aj ďalšia moja sestra je alergička-ekzematička. Majú porobené všetky možné testy, a to ešte majú šťastie, že si vlani našli druhého doktora.
Asi to bude v génoch. Ja mám síce tiež tie isté gény ako sestry, aj keď inak namiešané, ale ZATIAĽ som na tom lepšie.
alergia
Martin,2007-05-14 19:20:21
Moja sestra a synovec majú silnú alergiu na zemiaky, len neviem či na škrob alebo na bielkoviny, a asi to majú na celý život. Je možné vyrobiť nejaké GM-zemiaky, ktoré by neboli alergénne?
Predsa nebudú celý život tlačiť do brucha len cestoviny a ryžu. Už aj topinambury im prestávajú chutiť. Ja viem, naši predkovia pred 500 rokmi boli živí aj bez zemiakov...
skrob
tmoravec,2007-05-14 15:25:53
zdravim
skrob je zajimava chemicka surovina napriklad na vyrobu biodegradovatelnych plastu. bohuzel je prirodni skrob dost nedefinovatelna smes amylozy a a amylopektiny s ruznymi fyzikalnimi a dalsimi vlastnostmi. pokud bychom chteli skrob na vyrobu plastu skutecne ve velkem vyuzivat, musime mit bud cisty amylopektin nebo cistou amylozu. o to se BASF snazi. aplikaci to ma ale i jinde - napriklad v potravinarskem prumyslu atd.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce