Kde se vzal COVID-19. Konec konspirací?  
Nová mezinárodní studie přináší seznam volně žijících živočichů prodávaných koncem roku 2019 na trhu ve Wu-chanu a také důkazy o přítomnosti viru SARS-CoV-2 u některých z prodávaných živočichů. Trh je tedy místem, odkud s největší pravděpodobností vzešel SARS-CoV-2, virus odpovědný za pandemii COVID-19.
Wu-chan „město hrdinů“ bylo dvakrát hlavním městem Číny. Dnes má více než jedenáct milionů obyvatel. Z jeho tržnice se pravděpodobně začal COVID-19 šířit. Kredit: Arnie97, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Wu-chan „město hrdinů“ bylo dvakrát hlavním městem Číny. Dnes má více než jedenáct milionů obyvatel. Z jeho tržnice se pravděpodobně začal COVID-19 šířit. Kredit: Arnie97, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Genetická data zveřejněná Čínským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí prošla zevrubnou analýzou mezinárodního týmu vědců vedených Florence Debarreovou z Sorbonne Université a jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Cell. Základem jsou data získaná z více než 800 vzorků odebraných 1. ledna 2020 ve velkoobchodním trhu s živými zvířaty a mořskými plody Chua-nan (Huanan) a jeho okolí a také z genomů viru SARS-CoV-2 od prvních pacientů s COVID-19.

 

Michael Worobey, biolog,zoolog. Kredit: University of Arizona
Michael Worobey, biolog,zoolog. Kredit: University of Arizona.

„Může to být poslední velká sada nových dat přímo z trhu. Svým způsobem je to jako vložit poslední díl do skládačky a ukázat obrázek, který už byl docela jasný," říká spoluautor studie Michael Worobey z University of Arizona. „Předkládáme důkladnou a přesnou analýzu dat a ukazujeme, jak zapadají do zbytku obrovského množství důkazů, které máme o počátcích pandemie."

 

Prvního ledna 2020, jen několik hodin po uzavření tržiště Chua-nan ve Wu-chanu, dorazili vyšetřovatelé z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí na tržiště, aby odebrali vzorky. I když už se s živými zvířaty prakticky nesetkali, provedli stěry z podlah, stěn a dalších povrchů na mnoha místech tržiště. O několik dní později se vrátili a zaměřili se na povrchy ve stáncích, kde se prodávali volně žijící živočichové. Odebrali vzorky z klecí a vozíků používaných k přesunu zvířat, a také z jímek a kanalizace. Provedli metatranskriptomické sekvenování vzorků a získali RNA sekvence ze všech organismů přítomných na tržišti, tedy z virů, bakterií, rostlin, zvířat a lidí.

 

Tržnice Chua-nan. Kredit: Wikipedia/China News Service.
Tržnice Chua-nan. Kredit: Wikipedia/China News Service.

Tým Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí vedený Liu Junem zveřejnil výsledky svých analýz v roce 2023 v časopise Nature. V článku však neurčili přesně identitu živočišných druhů přítomných na tržišti. Číňané nicméně sdíleli data na veřejných a otevřených úložištích. A podle nejnovějších analýz Debarreové a spol. byl SARS-CoV-2 přítomen v některých stáncích, kde se prodávala volně žijící zvířata. Byli mezi nimi i psíci mývalovití (Nyctereutes procyonoides) a cibetkovité šelmy ovíječi páskovaní (Paguma larvata), kteří jsou velmi dobrými hostiteli koronavirů. Ovíječi stáli u vzniku pandemie viru SARS-CoV-1. Ve prospěch nákazy zvířat na tržišti Huanan virem SARS-CoV-2 svědčí i fakt, že v některých případech byl genetický materiál z viru a zvířat nalezen ve vzorku z jednoho stěru.

 

Ve Wu-chanu (epicentru infekce) vyrostla pro nakažené nová nemocnice během deseti dnů. Kredit: AP.
Ve Wu-chanu (epicentru infekce) vyrostla pro nakažené nová nemocnice během deseti dnů. Kredit: AP.

„Většina živočichů byla z tržiště odstraněna před příjezdem týmů z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí, takže nemůžeme mít přímý důkaz, že zvířata byla infikována," uvádí Florence Débarreová. „Vidíme DNA a RNA těchto zvířat ve vzorcích ze stánků, kde byl nalezen také SARS-CoV-2. To je přesně to, co lze očekávat, pokud byla na trhu virem infikovaná zvířata."

 

Psík mývalovitý je jedním z kandidátů původce nákazy z něhož virus přeskočil na člověka. I když se mu říká psík, štěkat neumí. Je to jediná psovitá šelma, která (podobně jako medvěd a jezevec) zimu umí prospat. V našich končinách spí od prosince do března. V Číně zimu neprospává a daří se mu i ve velkoměstech. Kredit: 663highland, Wikimedia Commons, CC BY 2.5.
Psík mývalovitý je jedním z kandidátů původce nákazy, z něhož virus přeskočil na člověka. I když se mu říká psík, štěkat neumí. Je to jediná psovitá šelma, která (podobně jako medvěd a jezevec) zimu umí prospat. V našich končinách spí od prosince do března. V Číně zimu neprospává a daří se mu i ve velkoměstech. Kredit: 663highland, Wikimedia Commons, CC BY 2.5.

Jako jiskra v prachárně

„Umožnit kontakt volně žijících zvířat nakažených viry s lidmi v centru velkého města, kde hustota populace umožňuje snadné uchycení a šíření virů, je jednou z nejrizikovějších věcí, které mohou lidé udělat,“ konstatuje Worobey. „Zdaleka ne všechny viry mají potenciál vyvolat pandemii, ale když takový virus do města zanesete, je to jako jiskra v prachárně."

 

Debarreová a spol. provedli také evoluční analýzu nejstarších virových genomů hlášených během pandemie. Výsledky naznačují, že před propuknutím nákazy na trhu bylo nakaženo jen velmi málo lidí, pokud vůbec nějací nakaženi byli. To odpovídá přeskoku viru ze zvířat na lidi na tržišti a jeho následnému šíření po Wu-chanu a potom i po celém světě. Nelze přímo prokázat, zda bylo jedno nebo více zvířat prodávaných na tržišti Huanan nakaženo, ale z analýz vyplynul seznam druhů, které s největší pravděpodobností virus přenášely. Studie nabízí rovněž nejúplnější seznam živočišných druhů a specifických populací v rámci těchto druhů, které byly prodávány na tržišti a mohly přenášet virus SARS-CoV-2. To by mohlo pomoci při doposud marném pátrání po přírodním rezervoáru viru SARS-CoV-2

 

„Přestože po vypuknutí pandemie před více než čtyřmi lety došlo ke zvýšení důrazu na bezpečnost v laboratořích, překvapivě málo se udělalo pro snížení rizika, že virus znovu přeskočí z volně žijících zvířat na lidi. Musíme ukázat, jak tato pandemie začala, a podnikat seriózní a konkrétní opatření k zastavení nebezpečné praxe transportu živých zvířat s potenciálními pandemickými patogeny do hustě obydlených městských oblastí," řekl Worobey.

Pro konspirátory ale bude zřejmě článek v Cell jen „informační šum“, který zůstane pod prahem jejich vnímání. Divoké teorie o výrobě viru nebo o jeho záměrném vypuštění mezi lidi jistě přinášejí větší vzrušení. Stejně tak i teorie o tom, že žádný SARS-CoV-2 vlastně nikdy nebyl a všechno je jen nafouknutá fáma. Na rozdíl od publikace týmu vědců vedených Florence Debarreovou ale nemají konspirátoři pro své teorie oporu v tvrdých vědeckých faktech. To jim ale nikdy nevadilo. Vždycky si vystačili s „logikou houpacího koně“.

 

Pramen

Crits-Christoph, Alexander et al. (2024) Genetic tracing of market wildlife and viruses at the epicenter of the COVID-19 pandemic. Cell, Volume 187, Issue 19, 5468 - 5482.e11, DOI: 10.1016/j.cell.2024.08.010

 


Video: Pohled do tržnice Chua-nan

Datum: 20.09.2024
Tisk článku

Související články:

Vakcinace a demence     Autor: Josef Pazdera (09.06.2023)
Srdeční infarkty u očkovaných     Autor: Josef Pazdera (12.08.2024)
Očkovanie proti COVID-19 zachránilo v Európe viac, ako 1,5 milióna životov     Autor: Matej Čiernik (21.08.2024)
Vyzraje umělá inteligence na vyznavače konspiračních teorií?     Autor: Jaroslav Petr (14.09.2024)



Diskuze:




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz