Srdeční infarkty u očkovaných  
Také vám připadá, že spolu s tím jak hnutí antivax nabírá na síle, a jak se v podobném smyslu začali před volbami vyjadřovat i mnozí politici, že nám media začala selektovat informace? Jak jinak si vysvětlit, že o závěrech jedné z největších světových studií vyvracející mnohé z kolujících fám, není nikde ani ťuk...

Britská populace boří antivaxerům mnohé z jejich častých argumentů. Foto kredit: Unsplash/CC0 Public Domain
Britská populace boří antivaxerům mnohé z jejich častých argumentů. Foto kredit: Unsplash/CC0 Public Domain

Už není mnoho oblastí, na něž by platilo „stará dobrá Anglie“. V případě bývalého anglického Nature Publishing Group (nyní Springer) to ale co do serióznosti stále platí. Zvláště když se jedná o poznatek na Britech. Ať už patříme k těm, kteří se očkovat nechali, nebo k táboru opačnému, neuškodí nám seznámit se s tím, co se píše v recenzovaném dvouměsíčníku Nature Communications. První autorkou tamního pojednání je doktorka Amantha Ip z University of Cambridge. Se svými šestnácti kolegy z Bristolu a Edinburghu analyzovala zdravotní záznamy shromažďované datovým vědeckým centrem British Heart Foundation (BHF) z doby od 8. prosince 2020 do 23. ledna 2022. Statisticky se jedná o gigantická data týkající se 46 milionů dospělých osob.

 

Nejprve ale malá odbočka jdoucí na ruku antivaxerům. Je totiž pravdou, že očkování na COVID-19 přivodilo některým osobám kardiovaskulární komplikace. U preparátů na bázi mRNA (např. BNT-162b2, mRNA1273) se jednalo o myokarditidu a u preparátů na bázi adenovirů (např. ChAdOx1) se vyskytly případy trombocytopenie (případ vakcíny VITT) s následkem žilní trombózy. Právě těmito případy se mnozí ubezpečují o správnosti svého rozhodnutí, že se tehdy nenechali „otečkovat“.

Dost omáčky a pojďme se konečně podívat na to, jak se vše vyjeví, když se přestanou zveličovat jednotlivosti a vše se nechá na strohé matematice z opravdu velkého souboru dat.


Porovnání výskytu kardiovaskulárního onemocnění po očkování a před očkováním (a nebo u osob neočkovaných), vyústilo v nekompromisní závěr. Aby bylo jasno, jedná se o období prvních dvou let očkovacího programu proti COVID-19.

Výskyt arteriálních trombóz (jinak řečeno srdečních infarktů a mrtvic) byl až o 10 % nižší po první dávce vakcíny (během 13 až 24 týdnů). Po druhé dávce měli očkovaní výskyt zmíněných patálií až o 27 % nižší v případě že obdrželi vakcínu AstraZeneca a až o 20 % nižší po vakcíně Pfizer/Biotech.

A nejen to. Podobně příznivý vzorec platil i pro běžné žilní trombotické příhody. Tedy pro plicní embolie, či hluboké žilní trombózy dolních končetin.

Protože se jedná vyhodnocení zdravotního stavu téměř všech dospělých Britů a jde o záznamy, na nichž se dá těžko něco nalhat, lze tentokrát statistice věřit.

 

Závěr

Výskyt srdečních infarktů a mrtvic byl po očkování proti COVID-19 nižší než u osob před očkováním a u osob neočkovaných. Kdo nevěří, nemusí nikam běhat. Podrobnosti použití Coxovy regrese k odhadu upravených poměrů rizik odpovídajících 95% intervalů spolehlivosti, dávají autoři studie k dispozici a může si vše přepočítat sám.

 

Literatura

Ip, S et al. Cohort study of cardiovascular safety of different COVID-19 vaccination doses among 46 million adults in England. Nat Comms; 31 Jul 2024; DOI: 10.1038/s41467-024-49634-x

Datum: 12.08.2024
Tisk článku

Související články:

Ohromný potenciál: mRNA vakcíny mohou pomoct s rakovinou kůže     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2022)
Spike protein aktivuje endogenní retroviry     Autor: Josef Pazdera (12.02.2022)
Jak to že dostaneme omikron, když nám v krvi kolují protilátky?     Autor: Josef Pazdera (12.03.2022)
RNA vakcíny a riziko zánětu srdečního svalu     Autor: Dagmar Gregorová (20.03.2022)
Vakcinace a demence     Autor: Josef Pazdera (09.06.2023)
Protinádorová mRNA vakcína prechádza klinickým skúšaním     Autor: Matej Čiernik (12.06.2023)
Novinka z Lundu     Autor: Josef Pazdera (15.06.2023)
Vakcína proti pásovému oparu snižuje riziko Alzheimerovy choroby     Autor: Dagmar Gregorová (20.06.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz