Fascinující větrné zdi letos zahájí pilotní provoz u zákazníků  
Společnost Airiva vyvinula modulární větrné zdi s vertikálními spirálovými turbínami. Jeden modul s osmi turbínami by měl při průměrně větrných podmínkách poskytnout zhruba 2 200 kWh ročně. Domácnosti asi nebudou hlavním uživatelem, Airiva počítá spíše s většími instalacemi ve velkých veřejných prostorech a kolem komunikací. Pilotní provoz napoví víc.
Systém Airiva. Kredit: Airiva.
Systém Airiva. Kredit: Airiva.

Na přelomu let 2021 a 2022 jsme na OSLU psali o pozoruhodných „kinetických zdech,“ které navrhl Joe Doucet. Jde o vertikální větrné turbíny, uspořádané do estetických designů, které těží větrnou energii a zároveň vytvářejí hypnotické vizuální dojmy. Doba pokročila a Doucet se stal spoluzakladatel společnosti Airiva, která převádí jeho nápady do praktické komerční podoby.

 

Airiva ve městě. Kredit: Airiva.
Airiva ve městě. Kredit: Airiva.

S kolegy vytvořili modulární zdi s vertikálními větrnými turbínami, které jsou určené k instalaci v městském prostředí. Původní plán z roku 2021 byl vytvořit zeď z 25 vertikálních turbín připojených ke generátoru, jehož výkon by byl 10 kilowattů. Byl by to úctyhodný výkon, jenomže vítr je vrtkavý.

 


Větrná zeď na letišti. Kredit: Airiva.
Větrná zeď na letišti. Kredit: Airiva.

Komentátoři odhadli podle větrných farem v USA, že z původních 240 kWh denní produkce by bylo v průměru zhruba 84 kWh. Ve skutečnosti zřejmě ještě podstatně méně, protože vertikální turbíny jsou méně efektivní než masivní horizontální monstra.

 

Doucet a spol. testovali větší počet různých konfigurací vertikálních turbín a nakonec dospěli ke spirálnímu designu. Po dalších úpravách vznikl systém Airiva, který tvoří modulární jednotky, složené ze dvou segmentů o rozměrech 2,1 krát 2,1 krát 1,05 metrů. Každá jednotka má koncový hub s ovládacími prvky, komunikací a systémy řízení spotřeby.

 

Jednotka zahrnuje 8 vertikálních turbín a za rok vytvoří průměrně 2 200 kWh. To není zase tak oslnivé, ale účet domácnosti za energie by to vylepšilo. Nicméně aby průměrná americká domácnost sehnala tímto způsobem 100 procent elektřiny na svoji spotřebu, potřebovala by asi pět takových jednotek, což by zabralo hodně místa.

 

Z toho plyne, že domácnosti asi nebudou představovat hlavní trh pro tuto technologii. Větrné zdi Airiva by se měly objevit spíše jako větší instalace podél dálnic a mostů, ve firemních či univerzitních kampusech nebo třeba na letištích, nádražích nebo třeba v přístavech. V druhé polovině letošního roku chce Airiva zahájit pilotní provoz u prvních zákazníků. Airiva si věří, data z pilotního provozu odhalí, jak ekonomická tato technologie vlastně je.

 

Video: WIND TURBINE WALL-Update Joe Doucet

 

Literatura

New Atlas 11. 6. 2024.

Datum: 16.06.2024
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz