Donedávna to bylo jen scifi. Dnes už se s masem vyráběným v laboratoři setkáváme leckde, od Singapuru až po Mezinárodní vesmírnou stanici. Začátky nebyly a nejsou jednoduché, ale z pěstovaného masa se stává trend, kterému se rýsuje solidní budoucnost. Přispěje k tomu i nová továrna, první svého druhu na světě, kterou Future Meat Technologies otevírají v Izraeli.
Postupně se objevila celá řada technologií pěstování masa. Většina receptů se drží buď surovin pocházejících z rostlin, jako například technologie startupu Impossible Foods anebo vychází ze živých buněk, které byly získány ze skutečných zvířat. Tyto buňky bývají pěstovány v bioreaktorech, kde dostávají v podstatě stejné živiny jako celá zvířata. Jednou z celé řady společností, které zvolily tento „buněčný“ přístup, je i Future Meat Technologies.
Izraelská společnost používá vlastní postup pro pěstování buněk a tvorbu masa, který podle dostupných informací přináší asi desetkrát vyšší produkci než u standardních postupů potravinářského průmyslu. Ve srovnání s klasickou, tedy živočišnou produkcí masa přináší tento postup o 80 procent méně emisí skleníkových plynů, používá o 99 procent méně rozlohy půdy a spotřebuje o 96 procent méně vody.
Future Meat Technologies teď prověří životaschopnost celého procesu v doposud největším měřítku. V izraelském městě Rechovot staví průmyslový provoz na výrobu masa. Továrna by měla vyrábět cca půl tuny pěstovaného kuřecího, vepřového a jehněčího denně. To odpovídá asi 5 tisícům burgerů a zpracování asi 250 živých kuřat.
V roce 2013 přišel první burger s pěstovaným masem na 300 tisíc dolarů. Technologický vývoj a trh ale samozřejmě udělaly svoje a Future Meat Technologies by měli nabízet burger s pěstovaným kuřecím za 3,90 dolarů. Zakladatel a vedoucí výzkumu Future Meat Technologies Yaakov Nahmias se nechal slyšet, že se náklady na pěstované maso srovnají s původním masem ještě dřív, než se předpokládalo. Jejich cílem je dělat pěstované maso pro všechny, tak aby bylo chutné, zdravé i šetrné vůči životnímu prostředí.
Video: The future of food is cellular | Prof. Yaakov Nahmias | Future Meat Technologies
Literatura
Jedli byste lidské maso, vypěstované v laboratoři?
Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2018)
Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím
Autor: Josef Pazdera (22.12.2019)
Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety
Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)
Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak
Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2021)
Diskuze: