Rajče je svým způsobem estetická rostlina a navíc i praktická, možná proto je mezi rostlináři stále oblíbenějším modelovým organismem. Pěstovat se je rozhodlo i patnáct vědců ze tří japonských institucí a jali se zkoumat domlouvání rostlin při jejich napadení škůdcem, zvláště se zajímali o to, jak informaci adresáti čtou.
Napadená nešťastnice začne vysílat poplašnou zprávu formou molekulárních paketů látky ( Z )-3-hexenol. Chemicky to jsou alkoholové výpary. Jakmile je svými listy sousední rostliny nasají, spustí poplach a syntézu jedovatých koktejlů. Až sem jsme to znali. Japonce ale zaskočilo, co se dál událo s původní informací, která to všechno spustila? Ani zdaleka nepřišla v vniveč. Ve srovnání s námi, kteří dopisy a noviny po přečtení házíme do koše, pálíme, nebo vozíme na skládku, rostliny mají lepší vychování. Důsledně zprávu recyklují.
Nejprve chemického posla rostlina přetvoří na jiný alkohol, aby z něj nakonec syntetizovala (Z)-3-hexenylvicianosid. To už je molekula glykosidu. Z vůně sousedky si tedy připravují klacek na housenky. Vědci si vše ověřili na řízeně ofukovaných květináčích s rajčaty a extrahované látky pak testovali na housenkách chovaných na standardizované dietě. Tak se jim podařilo dokázat, že získaná chemická zbraň spolehlivě funguje. A to, že u jedovatého glykosidu nejde o zcela nově tvořenou substanci v listech rajčete prokázali tím, že molekuly alkoholových výparů, kterými se rostliny domlouvaly, měli označené deuteriem, stabilním izotopem vodíku, který nepodléhá radioaktivní přeměně a tak se s ním snadno pracuje.
Protože izotop prokázali v molekulách glykosidu, bylo jasné, odkud vítr vane a že rostliny přijímané informace skutečně transformují do svého obranného systému. Zda stejným způsobem vybavují svou domobranu i jiné rostliny, jako například čirok a rýže, se zatím neví, ale vědci připouštějí, že to možné je.
Literatura
Koichi Sugimoto et al., Intake and transformation to a glycoside of (Z)-3-hexenol from infested neighbors reveals a mode of plant odor reception and defense, Proceedings of the National Academy of Sciences