Na přítomnost vína se dá usuzovat z přítomnosti stop kyseliny tartarové, která se v přírodě jen zřídka vyskytuje v jiných produktech, než jsou vinné hrozny. Přítomnost červeného vína prozradí stopy barviva malvidinu, které je typické pro mladá červená vína a na Blízkém východě a ve Středomoří jej nenajdeme v jiných ovocných šťávách. S tím, jak víno stárne, se malvidin váže do složitějších komplexů. Podstatou metody španělských chemiků je velmi šetrný rozklad těchto komplexů a následné uvolnění kyseliny syringové. Vzhledem k tomu, že ze vzácných archeologických památek nelze odebírat velké vzorky, bylo stanovení kyseliny tartarové a syringové technicky dost složité. Ale nakonec se to podařilo. Egyptoložka Maria Rosa Guasch-Janéová zajistila týmu vedenému analytickou chemičkou Mariou Lamuela-Raventosovou přístup ke džbánům na víno z Tutanchamonovy hrobky uloženým v káhirském Egyptologickém muzeu a v londýnském Britském muzeu a chemici mohli hlásit: „Tutanchamon pil červené!“
Za touto zlatou maskou se skrývala tvář milovníka červeného vína.
Lisování vína ve starém Egyptě.
Pramen: Analytical Chemistry