Jing Kang z Harvardu nabízí jiné řešení. Jeho pozornost zaujal enzym drobného hlísta Caenorhabditis elegans schopný převádět „zlé omega-6“ na „hodné omega-3“. Savci takový enzym postrádají. Kang proto vytvořil geneticky modifikovanou myš, která pomocí genu z hlísta vytváří v těle „omega trojky“ a je to tedy jakási „myš s rybím tukem“. Myším s pozměněným metabolismem mastných kyselin se zjevně daří dobře a produkce „omega trojek“ jim nevadí. Kang je přesvědčen, že stejný postup by se mohl uplatnit i u hospodářských zvířat, která by pak produkovala maso, mléko nebo vejce se zvýšeným obsahem omega 3- polynenasycených mastných kyselin.
Netřeba jistě dodávat, že mluvčí odpůrců geneticky modifikovaných organismů už Kangovy záměry ostře odsoudili. Použili obligátní argumenty, které zřejmě píšou přes kopírák – nepřirozený zásah do organismu, neznámý dopad dlouhodobé konzumace takových produktů na zdraví člověka atd. Všeobecný odpor ke geneticky modifikovaným organismům není jediná překážka, jež se staví do cesty kravám, prasatům, krůtám či slepicím s „rybím tukem“. Velmi důležité bude, jakou bude mít maso, vejce a mléko s „rybím tukem“ chuť. Už před časem získali v Japonsku geneticky modifikovaná prasata obdařená genem pro enzym desaturázu špenátu. Ten zajišťuje přeměnu nasycených mastných kyselin na nenasycené. Zatím se ale „špenátové prase“ na trhu se zdravými potravinami neprosadilo.
Červ Caenorhabditis elegans…
nebo losos mají ve své dědičné informaci i gen pro enzym k přeměně omega 6-polynenasycených mastných kyselin na omega 3-polynenasycené mastné kyseliny.
Pašíkovi tento enzym chybí a proto není vepřový řízek tak zdravý jako lososí steak. Povede cesta ke zdravějšímu vepřovému přes genetické modifikace a „prasata s rybím tukem“?