O.S.E.L. - Pivo chrání ochlasty před rakovinou
 Pivo chrání ochlasty před rakovinou
Konzumace piva, chrání potkany před poškozením jejich DNA a před rakovinou tlustého střeva. Autoři studie předpokládají, že k obdobným závěrům dospěje také studie u lidí.



K závěrům, že pivo má ochranný efekt při vzniku rakoviny tlustého střeva, došel ve své studii Dr. Hajime Nozawa z Kirin Brewery Co. V Jokohamě. Nozawa se svými kolegy došel k tomuto závěru při pokusech na potkanech, kterým dával pivo. Pokus byl postaven na třech skupinách potkanů. K vyvolání rakoviny tlustého střeva bylo dvěma prvním skupinám aplikována chemikálie vyvolávající zhoubné bujení – azoxymethan.  Potkani první skupiny dostávali místo piva vodu. U této skupiny se rakovina tlustého střeva vyskytovala u 80% jedinců. Druhá skupina, která dostávala místo vody pivo měla výskyt rakoviny jen u 50% zvířat. Ve třetí, kontrolní skupině, kde potkani nedostávali azoxymethan a místo piva měli k dispozici jen mírně osolenou vodu, se rakovina tlustého střeva nevyskyla.

Testy byly dělány s pivem Kirin pilsner. U zvířat dostávajících pivo mohli výzkumníci pozorovat již po dvou týdnech snížení počtu poškození jejich DNA. Při aplikaci piva po dobu pěti týdnů již byl mezi skupinami také patrný rozdíl v počtu lézí vedoucích k vývinu rakoviny. Poněkud větší schopnost zamezit rakovině se ukázala u tmavého piva. .   Podobný ochranný efekt na vývoj rakoviny mělo také pouhé podávání výtažku ze sladu.

Po 42 týdnech pokusu měli potkani „chlastometři“ o 22% případů rakoviny méně!


Autor studie předpokládá, že každodenní konzumace piva by mohla snížit riziko rakoviny tlustého střeva i u lidí.


Zřejmě na tom něco bude, protože informaci v tomto směru uveřejnil letošní lednový časopis International Journal of Cancer. Ze starších pramenů (2002) o tomto fenoménu informoval například server Medical Indian Health. Obdobného názoru jsou také někteří výzkumníci z opačného konce světa.  Například Dr. Hyuntae Kim z Arizonského centra pro rakovinu (Arizona Cancer Center) se vyjádřil v tom směru, že v pivu je něco co brání mutacím, které vedou ke vzniku nádoru.
Také se už ví, že samotný chmel tento ochranný efekt navodit nedokáže. Pokusy vyloučily i ochranný vliv alkoholu. Další pokusy pokračují.

A protože je nám daná problematika myšlenkově blízká, budeme ji pro Osla nadále sledovat. Předpokládáme, že výzkumníci brzo také zjistí, že japonské pivo má i další blahodárné účinky a že usnadňuje vykašlávání a zmírňuje kašel - chutná totiž tak trochu jako Mucosolvan.


Autor: Josef Pazdera
Datum:02.02.2004