Kdo si zosobňuje právo vyvracet léty ověřený poznatek, který se dostal i do lidových rčení: „Apple a day keep cancer away“ (jedno jablíčko denně a rakovina se bude držet stranou)?
Kdo znevažuje doporučení Světové zdravotnické organizace, která na základě výzkumu už dvě desítky let doporučuje, abychom jedli pětkrát denně a zkonzumovali okolo 400 gramů ovoce a zeleniny, protože nám to sníží riziko zhoubného bujení?
Hrubou představu o tom, jakou váhu máme dávat nějakému sdělení, většinou poskytne pohled na to, zda za tím stojí jednotlivec, nebo je autorů více. V tomto případě je těch, kteří se rozhodli jít proti mainstreamu celý zástup. Pod článkem jsou podepsaní:
Paolo Boffetta, Elisabeth Couto, Janine Wichmann, Pietro Ferrari, Dimitrios Trichopoulos, H. Bas Bueno-de-Mesquita, Fränzel J. B. van Duijnhoven, Frederike L. Büchner, Tim Key, Heiner Boeing, Ute Nöthlings, Jakob Linseisen, Carlos A. Gonzalez, Kim Overvad, Michael R. S. Nielsen, Anne Tjønneland, Anja Olsen, Françoise Clavel-Chapelon, Marie-Christine Boutron-Ruault, Sophie Morois, Pagona Lagiou, Androniki Naska, Vassiliki Benetou, Rudolf Kaaks, Sabine Rohrmann, Salvatore Panico, Sabina Sieri, Paolo Vineis, Domenico Palli, Carla H. van Gils, Petra H. Peeters, Eiliv Lund, Magritt Brustad, Dagrun Engeset, José María Huerta, Laudina Rodríguez, Maria-José Sánchez, Miren Dorronsoro, Aurelio Barricarte, Göran Hallmans, Ingegerd Johansson, Jonas Manjer, Emily Sonestedt, Naomi E. Allen, Sheila Bingham, Kay-Tee Khaw, Nadia Slimani, Mazda Jenab, Traci Mouw, Teresa Norat, Elio Riboli, Antonia Trichopoulou
Ani počet autorů připomínající telefonní seznam ale nemusí být zárukou kvality. Jistým vodítkem jsou pracoviště, které dělají sběr dat a jejich zpracování. V tomto případě to byly:
Lifestyle and Cancer Group, International Agency for Research on Cancer, Lyon, France (PB, EC, NS, MJ); Section of Environmental Health, Institute of Public Health, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark (JW); School of Health Systems and Public Health, University of Pretoria, Pretoria, South Africa (JW); Data Collection and Exposure Unit, European Food Safety Authority, Parma, Italy (PF); Department of Hygiene and Epidemiology, University of Athens Medical School, Athens, Greece (DT, PL, AN, VB, ATr); Centre for Nutrition and Health, National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Bilthoven, the Netherlands (H-BB-d-M, FJBvD, FLB); Julius Center for Health Sciences and Primary Care, University Medical Center, Utrecht, the Netherlands (FJBvD, CHvG, PHP); Department of Epidemiology, Biostatistics and HTA, Radboud University Nijmegen Medical Center, Nijmegen, the Netherlands (FLB); Cancer Epidemiology Unit, University of Oxford, Oxford, UK (TK, NEA); Department of Epidemiology, German Institute of Human Nutrition, Potsdam-Rehbrücke, Germany (HB, UN); Division of Cancer Epidemiology, German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany (JL, RK, SR); Unit of Nutrition, Environment and Cancer, Cancer Epidemiology Research Programme, Catalan Institute of Oncology, The Bellvitge Institute for Biomedical Research (IDIBELL), Barcelona, Spain (CAG); Department of Clinical Epidemiology (KO) and Department of Cardiology (MRSN), Aarhus University Hospital, Aalborg, Denmark; Institute of Cancer Epidemiology, Danish Cancer Society, Copenhagen, Denmark (ATj, AO); INSERM, ERI20, EA 4045, Institut Gustave-Roussy, Villejuif, France (FC-C, M-CB-R, SM); Department of Clinical and Experimental Medicine, Federico II University, Naples, Italy (SP); Department of Preventive and Predictive Medicine, Nutritional Epidemiology Unit, Fondazione IRCSS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy (SS); Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Public Health, Imperial College London, London, UK (PV, TM, TN, ER); Institute for Scientific Interchange Foundation, Torino, Italy (PV); Molecular and Nutritional Epidemiology Unit, Cancer Research and Prevention Institute, Florence, Italy (DP); Department of Community Medicine, University of Tromsø, Tromsø, Norway (EL, MB, DE); Department of Epidemiology, Murcia Regional Health Council, Murcia, Spain (JMH); CIBER Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Murcia, Spain (JMH); Public Health and Participation Directorate, Health and Health Care Services Council, Asturias, Spain (LR); Andalusian School of Public Health, Granada, Spain (M-JS); CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Granada, Spain (M-JS); Public Health Division of Gipuzkoa, Basque Government (MD); CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), San Sebastian, Spain (MD); Instituto de Salud Pública, Pamplona, Spain (AB); Department of Public Health and Clinical Medicine (GH) and Department of Odontology (IJ), Umeå University, Umeå, Sweden; Department of Surgery, Malmö University Hospital, Malmö, Sweden (JM); Department of Clinical Sciences in Malmö/Nutrition Epidemiology, Lund University, Malmö, Sweden (ES); Department of Public Health and Primary Care, University of Cambridge, Cambridge, UK (SB, K-TK)
Samozřejmě, že ani instituce nejsou zárukou věrohodnosti. Největší vypovídací schopnost by měl mít rozsah souboru, na kterém se výzkum prováděl. Analýza výskytu nádorových onemocnění a stravovacích zvyklostí se v tomto případě týkaly téměř půl milionu osob. V pokusu bylo 478 478 mužů a žen ve věku mezi 25 – 70 lety. Zdravotní stav každého z účastníků probíhal déle než 8 let. Pokus probíhal v deseti evropských zemích: Dánsku, Francii Řecku, Itálii, Nizozemí, Norsku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.
Výsledky překvapily i ne
Nepotvrzují například obecně uznávané přesvědčení o zdravém stravování. To ale není novinkou, poněvadž prací zpochybňujících preventivní efekt konzumace zeleniny ve vztahu k rakovině již delší dobu kvapem přibývá. Jeden ze závěrů nové studie říká, že jestli někomu konzumace ovoce nějaký efekt přinesla, byli to kuřáci a těžcí alkoholici. U těch se riziko nádorů, které se u nich vyskytují častěji než u nás ostatních (plic a zažívacího traktu), snížilo. Jejich celkové riziko (že nějakým nádorem onemocní) a to i při "zdravé stravě" zůstalo vyšší, než jaké měl zbytek populace.
Také další poznatek vzbuzuje rozpačitost. Ačkoli statististicky vyšlo, že mužům holdování zelenině a ovoci mírně prospívá, ženám tato „zdravá strava“ riziko rakoviny naopak zvyšuje. Dokonce i tehdy, když něžné pohlaví nejí nic jiného, než jen samou zeleninu a ovoce a nebo si takové stravy dopřává ve velké míře.
Přesto, že jde o průzkum na velkém počtu osob a obrovském území, závěry z něj dělat nejdou. Rozdíly (chcete-li vliv zeleniny a ovoce) jsou tak nepatrné, že statisticky jsou neprůkazné. A tak začít na jejich základě tvrdit, že zelenina a ovoce ženám škodí, je stejný nesmysl, jako ohánět se tvrzením WHO, že nás před rakovinou chrání. Pokud zeleninové pokrmy a ovoce nějaký efekt v tomto směru mají, je nepatrný a v nejlepším případě by 150 gramů (ekvivalent čtyř jablíček nebo jednoho a půl banánu) denně, mohlo přispět ke snížení rakovin v 2,5 % případů.
I když se zpochybnění ochranného vlivu „zdravé stravy“ týká evropské populace, autoři článku jsou přesvědčeni, že ke stejným závěrům by došel výzkum v USA (kde zeleniny a ovoce se jí méně, než v Evropě). V diskusi k získaným výsledkům nás autoři upozorňují na to, co bychom si nemuseli uvědomit. Například, že studie nebyla postavena tak, aby mohla dát odpověď na otázku jaký efekt má konzumace ovoce a zeleniny v útlém věku a případnou souvislost s vývinem rakoviny v našem pozdním věku. Vědci by rádi v tomto směru svá bádání rozšířili. Když se jim nepodařilo najít souvislost se zeleninou, chtějí se zaměřit na mnohem rizikovější faktory, které na vznik rakoviny prokazatelně mají vliv. Zdá se, že výčtem námětů pro dlší výzkum si připravují půdu, aby společnost byla v přidělování prostředků štědřejší a aby mohli v započatém díle pokračovat.
Pravdou je, že jsme od tak rorozsáhlého průzkumu očekávali nějaké doporučení jak s poznatky naložit. Nic takového z něj nevzešlo. Zpochybnil "jen" to, v co jsme věřili. Co teď budou doporučovat lidu experti WHO. A co na to naše hospodyňky? Přestanou nám konečně tvrdit, že vařená bokolice s bramborem a jablíčko je pro nás to nejzdravější?
Pramen: National Cancer Institute