V honbě za zdravím bychom si měli udělat čas na šálek kakaa. Tvrdí to profesor Chang Yong Lee z americké Cornell University. Podle tohoto odborníka na výživu dá kakao obsahem zdraví prospěšných fenolů s antioxidačními účinky na frak i vyhlášeným antioxidačním „trhákům“ jako je červené víno nebo zelený čaj. Lee srovnával právě tyto tři vyhlášené zdroje antioxidantů a kakao jasně zvítězilo.
Účinky antioxidantů z kakaa obstály i při „zkoušce ohněm“ – tedy při laboratorních testech, ve kterých výrazně potlačovaly vznik tzv. volných radikálů. Ty vznikají při metabolismu v buňkách a jsou schopny reagovat prakticky s čímkoli v našem těle. V ničení si nevybírají a poškozují nejen membrány buněk, ale i jednotlivé složitější molekuly včetně dědičné informace. Právě narůstající škody po volných radikálech nám devastují tělo v průběhu stárnutí. Kdybychom dokázali účinky volných radikálů eliminovat, určitě bychom se nestali nesmrtelnými, ale jistě bychom se dožívali vyššího věku v lepším zdravotním stavu. Pokusy na myších naznačují, že dokonalý „úklid“ po řádění volných radikálů prodlouží život asi o čtvrtinu až třetinu.
Lee varuje před náhradou kakaa čokoládou, protože ta obsahuje velké množství tuků s nasycenými mastnými kyselinami. Pan profesor se proto čokoládě vyhýbá jako čert kříži a dilema mezi kakaem, zeleným čajem a červeným vínem řeší šalamounsky.
„Ráno začnu šálkem kakaa, přes den piji zelený čaj a večer si dám sklenku červeného,“ říká Chang Yong Lee.
Prof. Chang Yong Lee,PhD.