Asi třináct miliónů dětí ve Spojených státech žije v takzvaných „potravinově nejistých“ domácnostech. „Jako potravinová nejistota je označován stav, kdy není možné každý den v roce získat dostatek kvalitních zdravých potravin. V domácnostech s nejzávažnějším stupněm potravinové nejistoty se tak velmi často objevuje nedobrovolné omezení příjmu potravy a narušení obvyklých stravovacích návyků,“ uvedli autoři. Studie ukázala, že potravinová nejistota je pevně spojena s výší příjmů domácností. Rodiny, ve kterých je alespoň jeden kuřák, vydají 2 až 20 procent svých příjmů za tabákové výrobky, a to je pravděpodobně hlavní příčinou toho, že kuřáci výrazněji ovlivňují finanční zdroje potřebné k zajištění odpovídajícího množství i kvality potravin.
Doktorka Cynthia Cutler-Triggs z New York University School of Medicine a Bellevue Hospital Center společně s kolegy analyzovala v letech 1999 až 2002 údaje z celkem 8 817 domácností s dětmi do 17 let, aby zjistila, zda přítomnost nebo nepřítomnost dospělého kuřáka ovlivnila dostupnost kvalitních potravin. V úvahu byl brán i věk, pohlaví a původ dětí a také koeficient indexu chudoby.
Z této analýzy vyšlo, že ve 23 procentech domácností žil minimálně jeden kuřák, v domácnostech s nízkými příjmy bylo s kuřáky 32 procent dětí, a pro porovnání v bohatších domácnostech jich žilo s kuřáky pouze 15 procent.“ Patnáct procent dospělých a jedenáct procent dětí uvedlo zkušenosti s potravinovou nejistotou během posledního roku a 6 procent dospělých a jedno procento dětí zažilo vážnou nedostatečnost potravin.
„Potravinová nejistota byla běžnější a vážnější u dětí a dospělých v domácnostech kuřáků,“ napsali autoři. „Z dětí v domácnostech kuřáků byly problémy s dostatkem potravin u 17 procent v porovnání s 8,7 procenty v domácnostech nekuřáků a u vážného nedostatku jich bylo 3,2 procent u kuřáků a 0,9 procent u nekuřáků. U dospělých vyšel podíl potravinové nejistoty na 25,7 procent u kuřáků a 11,6 procenta u nekuřáků a vážné problémy s nedostatkem potravin byl u 11,9 procent kuřáckých domácností a 3,9 procenta nekuřáckých domácností. Nejvyšší podíl potravinové nejistoty byl u dětí v rodinách kuřáků s nízkými příjmy. Dále v porovnání s bělošskými rodinami měly černošské a hispánské rodiny vyšší podíl potravinové nejistoty jak u kuřáckých, tak i nekuřáckých domácností.
„Tato data také poukazují na to, jak výrazně by to mohlo působit na ohrožení dětského zdraví v rodinách s nízkými příjmy. Zatížení nedostatkem potravin je dříve neuvažovaným nebezpečím spojeným s kuřáctvím dospělých, které by mělo být přidáno do stále se rozrůstajícího seznamu negativních vlivů kouření tabáku dospělých na zdraví dětí.
„Rozsáhlá politická opatření ke kontrole tabákových výrobků a různé programy jsou účinné ve snižování této zátěže; vyšší zdanění cigaret a dalších tabákových výrobků pomáhá v účinné propagaci ukončení kouření a snížení spotřeby tabáku, a to nejen u osob s nízkými příjmy,“ pokračuje doktor Chaloupka. „Část příjmů získaných vyšším zdaněním tabákových výrobků může být dále využita v programech pro domácnosti s nižšími příjmy, a to ať už týkajících se odvykání kouření nebo získávání zdravých stravovacích návyků.“
Zdroj: JAMA & Archives