Campylobacter jejuni způsobuje více případů gastroenteritidy v rozvojových zemích, než jakýkoliv jiný bakteriální patogen, a to i když vezmeme dohromady bakterie E. coli, Salmonella, Clostridium a Listeria. Divoká i domácí zvířata fungují jako přirozené zásobníky této nemoci, která může také přežívat ve vodě a v půdě. Nicméně, poměrná významnost těchto zdrojů je nejasná a nedávná práce naznačila, že dobytek není hlavním rezervoárem pro lidská onemocnění.
Výzkumníci vedení Danielem Wilsonem z University of Chicago, který dříve působil na Lancaster University ve Velké Británii, sekvenovali DNA bakterií shromážděných od 1231 pacientů a porovnali ji se sekvencemi DNA bakterie Campylobacter jejuni odebraných od divokých i domácích zvířat a také z prostředí. Vědci využili vývojové modelování ke sledování předků C. jejuni získaných ze vzorků nakažených lidí až k jedné ze sedmi zdrojových populací.
U 57 procent případů mohla být bakterie vysledována ke kuřatům a ve 35 procentech případů ke skotu. Divoce žijící zvěř a zdroje nalézající se v prostředí (tedy ve vodě a v půdě) byly příčinou pouze u třech procent nemocí.
„Opakovaná pozorování toho, že drůbež a dobytek jsou častým zdrojem infekce pro lidi, zatímco divoká zvěř a prostředí nikoliv, silně podporuje názor, že příprava a konzumace infikovaného masa hospodářských zvířat a drůbeže je dominantní cestou přenosu,“ řekl Wilson.
Další studie jsou prováděny ve Spojených státech, ve Velké Británii a na Novém Zélandu, aby rozhodly o obecnosti těchto výsledků. Ale autoři říkají, že doufají v to, že současná studie přinese další impuls k výzkumu zaměřenému na kontrolu i ostatních patogenů přenášených potravou.ˇ
Zdroj: University of Chicago - Medical Center, PLoS Genetics.