Výsledky publikované v posledním vydání Journal of Nutrition, oficiálním časopise Americké společnosti pro výživu (American Society of Nutrition), vychází z jedné z největších epidemiologických studií, které kdy byly v Evropě vedeny. Do projektu Moli-sani bylo dosud zapojeno 20 tisíc obyvatel z oblast Molise. Při testování účastníků této studie se výzkumníci zaměřili na složitý mechanismus zánětlivého procesu. Je známo, že chronický zánětlivý stav představuje rizikový faktor pro vývoj kardiovaskulárních nemocí, pokud zmíníme jen ty hlavní, tak je to od srdeční slabosti až po mrtvici. Udržení zánětlivého procesu pod kontrolou se stalo hlavním úkolem prevenčních programů a C reaktivní protein (CRP) se zdá být jedním z nejslibnějších markerů, detekovatelných jednoduchým krevním testem.
Italský tým spojil úroveň tohoto proteinu v krvi zkoumaných osob s jejich obvyklým příjmem čokolády. Z 11 tisíc osob výzkumníci identifikovali 4849 osob v dobrém zdravotním stavu a prostých rizikových faktorů (tedy s normální hladinou cholesterolu, krevního tlaku a dalších ukazatelů). Mezi nimi 1317 nekonzumovalo vůbec žádnou čokoládu, zatímco 824 naopak konzumovalo čokoládu pravidelně, ale jenom tu hořkou.
„Začali jsme od hypotézy, že vysoké množství antioxidantů obsažené v kakaových bobech, a to zejména flavonoidů a dalších druhů polyfenolů, by mohlo mít prospěšný účinek na zánětlivý stav v organismu,“ říká Romina di Giuseppe, vedoucí studie. „Naše výsledky byly mimořádně povzbudivé pro lidi konzumující pravidelně malé množství hořké čokolády. Ti totiž měli významně nižší hladinu CRP v krvi. Jinými slovy jejich zánětlivý stav byl podstatně redukován. V průměru pozorované sedmnáctiprocentní snížení se může na první pohled jevit jako dost malé, ale je to dost na to, aby se snížilo riziko kardiovaskulárního onemocnění o jednu třetinu u žen a jednu čtvrtinu u mužů. A to je nepochybně pozoruhodný a velmi příznivý výsledek.“
Množství čokolády je rozhodující
„Mluvíme o mírné konzumaci.“ vysvětluje di Giuseppe. „Nejlepší účinky jsou dosaženy při konzumaci v průměru 6,7 gramů čokolády za den, což odpovídá malému čtverečku dva- až třikrát za týden. Mimo toto množství mají prospěšné účinky tendenci mizet.“
Výzkumníci chtěli odstranit veškeré pochybnosti. Vzali proto do úvahy i to, že milovníci malého množství kvalitní hořké čokolády by mohli mít zálibu v konzumaci i jiných zdravých potravin, jako je například víno, ovoce a zelenina. Nebo by mohli cvičit víc než ostatní. Tak by pozorovaný účinek mohl být připsán i dalším faktorům a nejenom samotnému kakau. „Abychom tomu zabránili,“ dodává, „upravili jsme všechny možné „matoucí“ parametry. Ale prospěšný účinek čokolády stále zůstal, a tak věříme, že je to skutečně pravda.“
Vedoucí laboratoře Genetic and Environmental Epidemiology na Catholic University of Campobasso, zodpovídající za projekt Moli-sani Licia Iacoviello, říká: „Tato studie je prvním vědeckým výsledkem publikovaným z projektu Moli-sani. Považujeme tento výsledek za začátek velké série poznatků, které nám přinesou inovativní pohled na to, jak zařadit prevenci do každodenního života, a to ať už jde o kardiovaskulární choroby nebo nádorová onemocnění“.ˇ
Pramen: Catholic University