Soudí se, že jednou z hlavních příčin syndromu X je nadměrný příjem kalorií. Postiženým osobám praktičtí lékaři doporučují na snížení váhy pohyb a zdravou dietu. Nový poznatek svědčí o tom, že lékaři nyní budou moci k tomuto arzenálu obranných zbraní přidat ještě jednu – konzumaci Tegreenu. Tegreen je označení pro čajové polyfenoly. Přípravek Tegreen obsahuje 65% katechinů. Zmíněné látky jsou obsaženy v zelených listech čaje, a z nich se také zmíněný přípravek získává.
Testy
Jako modelové zvíře se v pokusech pro studium obezity používají potkani kmene Sprague-Dawley. Pokusy s Tegreenem zahrnovaly sledování čtyř skupin těchto potkanů. První skupina byla krmena pouze klasickou krmnou dávkou a sloužila jako kontrola. Další tři skupiny dostávaly energeticky obohacenou krmnou dávku. Z těchto, energeticky dotovaných zvířat, dvěma skupinám byl podáván Tegreen, přičemž jedné skupině pouze v dávce 25mg/kg hmotnosti, druhé v množství 75mg Tegreenu na kg hmotnosti. Všem zvířatům byly průběžně odebírány vzorky periferní krve.
Výsledky ukázaly, že zvířata, která dostávala energeticky bohatou stravu, měla značně zmnožené zásoby břišního tuku. Také rozbory krve ukázaly, že u zvířat s energeticky bohatou stravou poměr insulin:glukagon indikoval zvýšenou syntézu tuku a jeho ukládání a současně nízkou hodnotu „spalování“ tuku. Glukózo-inzulinový index byl u těchto zvířat snížen na 13%, což indikovalo jejich sníženou citlivost na inzulin a následnou náchylnost k ukládání abdominálního tuku a vývoj metabolického syndromu X.
U skupiny zvířat dostávající energeticky bohatou stravu obohacenou o Tegreen, došlo po osmi týdnech ke snížení hladiny glukózy v krvi, hladina se přiblížila kontrolní skupině. U skupiny dostávající nižší dávku Tegreenu došlo k poklesu na 21,5%, a u té, konzumující 75 mg Tegreenu dokonce na 15,7%. Blahodárný vliv měl Tegreen i na insulin v plasmě. Jeho hladina klesla, což znamená, že Tegreen posílil citlivost tkání na inzulin. Tegreen ovlivnil také ukládání abdominálního tuku, a to o 21,6%!
Tegreen se připravuje ze zelených listů čaje. Jeho perorální podání snižuje ukládání tuku.
Hong Yu, Zhigang Zhu, Weiti Yin a Jia-Shi Zhu – čtveřice Číňanů, kteří zjistili, že Tegreen zlepšuje metabolismus cukrů a lipidů. Poprvé výzkumníci zveřejnili výsledky svého bádání v San Diegu na vědeckém setkání fyziologů. Přesto, že ke zveřejnění výsledků došlo v Kalifornii teprve před několika dny (11.-15. dubna), jejich presentace odstartovala nebývalý rozruch mezi zdravotníky a zástupci firem věnujících se nutričním doplňkům na celém světě. Pokud se ukáže, že účinek Tegreenu, jak jej autoři presentují, je obecným a mezidruhovým fenoménem, stane se přípravek z listů čaje velkolepým obchodním artiklem. Stane se ale také novou nadějí pro ty otylé, kteří nemají dost vůle k omezení konzumace kalorických jídel a snahy zbavit se svých nadbytečných kil tělesnou námahou.
Určitou zárukou toho, že se nejedná o „planý poplach“, ale o perspektivní směr bádání, je sponzor celé akce. Je jím prestižní Americká fyziologická společnost (APS), společnost sdružující největší počet odborníků na metabolické pochody na světě. Způsob přípravy Tegreenu nebyl zveřejněn. O případných účincích klasických sušených čajů v tomto směru, bude možno spekulovat až se zjistí, nakolik proces fermentace a sušení, obsahy účinných látek – polyfenolů zničí.