Ve prospěch mléka vyznívají závěry pokusů, které probíhají na McMaster University. Část z výsledků probíhající studie zveřejnil nyní odborný časopis American Journal of Clinical Nutrition.
Tým vědců pod vedením Stuarta Philipse sledoval tři skupiny mladých mužů. Celkem bylo v pokusu 56 osob. Jejich věk se pohyboval v rozmezí 18 až 30 let. Všichni podstoupili tvrdou odtučňovací kůru. Zátěžová cvičení probíhala pět dnů v týdnu a celý pokus trval 12 týdnů. Třetina účastníků cvičení pila půl litru mléka se sníženým obsahem tuku. Toto množství mléka obsahovalo 17,5 gramů proteinů, 25,7 gramů sacharidů a 0,4 gramu tuku. Druhá třetina účastníků pila sojové mléko s odpovídajícím množstvím proteinů a energie. Třetí skupina pila nápoje doporučované sportovcům, rovněž v takovém množství, které celkovým obsahem energie odpovídalo mléku. To u těchto nápojů představovalo množství 600 až 700 mililitrů. Každý z těchto nápojů představoval 735 kalorií.
Tělesný tuk
Na konci pokusu se ukázalo, že skupina „na mléce“ zhubla skoro o kilogram (0,9kg). To je téměř dvakrát více, než se podařilo skupině „na sacharidech“ (nápojích pro sportovce). Ti totiž hubli ani ne o půl kila (přesně 0,45kg). Ti, kteří holdovali sóji neměli žádný úbytek na hmotnosti.
Svaly
Při hodnocení svalové hmoty bylo pořadí obdobné. Největší přírůstek svalů měli pijáci mléka, následovaní konzumenty sóji a energetických drinků.
Podle výsledků studie pánové ze skupiny „mlíkařů“, předčili v nárůstu svalové hmoty průměrného zástupce sójové skupiny o 40% (1,125 kg muskulatury). Příslušníky skupiny jedoucí na „energy drinks“ překonali dokonce o 63% (téměř 1,5 kg svalové hmoty).
Phillips hodnotí zaznamenaný úbytek tukových zásob jako mnohem větší, než si dokázali představit, že by mohl být. Podle něj tento pokus poskytuje jednoznačné doporučení: „Chcete-li zvětšit objem své muskulatury a přitom zhubnout, tvrdě cvičte a pijte mléko.“
O mléku se traduje, že je vhodné pro svůj obsah vápníku potřebného pro vývin kostí a pro bránění osteoporóze. Závěry Philipsovy skupiny podporují i další přednost mléka a sice jeho vhodnost jako prostředku podporujícího růst svalů a současně jako přípravku usnadňujícího zbavování se tělesného tuku. Mléko, podle Philipse, představuje ideální kombinaci základních nutričních prvků a proto je ideálním nápojem pro chvíle oddechu, rekreační sportování i pro profesionální atlety.
Pokus neskončil a pokračuje. Nyní se vědci chtějí zjistit, které složky mléka jsou za pozorovaný efekt odpovědné.
Pramen: McMaster University