Zhruba deset let již lékaři upozorňují, a nebo by alespoň měli upozorňovat, na to, aby se pacienti, kteří berou určité léky, většinou se jedná o lidi léčené na vysoký krevní tlak, anginu pectoris nebo vysokou hladinu cholesterolu, vyvarovali konzumace šťávy z grapefruitu. Nová studie, kterou provedli pracovníci University of North Carolina at Chapel Hill, nejenže vedla k potvrzení tohoto rizika, ale také zjistila, co tyto nebezpečné vedlejší účinky způsobuje.
Využití léků
Jsou léky, které jsou dávkovány s ohledem na to, že jakmile dosáhnou střeva, přítomné enzymy je částečně degradují a do krevního řečiště se tak nedostává celá dávka obsažená v tabletě, nýbrž jen její příslušná část. Takovým enzymem je například enzym označovaný jako CYP3A. Šťáva z grapefruitu ale tento enzym inhibuje. To vede k tomu, že do těla se od některých léků dostává mnohem větší množství účinné látky, než jaké by bylo záhodno.
Omyl
Dosud se mělo za to, že látky, které jsou v grapefuitové šťávě za tento efekt interakce s léky odpovědné, jsou látky, které dávají šťávě hořkou chuť a že to jsou flavonoidy.
Nyní se ale ukázalo, že tomu je jinak a že viníkem jsou furanokumariny.
Zpráva o tom se objevila v květnovém čísle časopisu specializovaného na výživu (American Journal of Clinical Nutrition).
Než vědci svoje obvinění vyřkli, jali se selektivně z džusu odstraňovat furanokumariny a porovnávali, jak se mění vstřebávání léku felodipinu. Ukázalo se, že pokud se ze šťávy odstraní zmíněné kumariny, nežádoucí efekt grapefruitové šťávy pomine.
Jak to probíhalo
Vědcům se k jejich pokusům propůjčilo 18 dobrovolníků. Nutno podotknout, že každý z nich byl zcela zdráv. Při pokusu jim bylo podáno 10 miligramů felodipinu a na zapití džus. Jednou to byl džus z pomerančů, podruhé z grapefruitů a potřetí grapefruitový ale zbavený furanokumarinů. Po 24 hodinách všem odebrali krev a změřili, kolik jim felodipinu v těle cirkuluje. Mezi jednotlivými pokusy byla vždy týdenní pauza - to proto, aby nedošlo ke zkreslení výsledků.
Ukázalo se, že šťáva z pomerančů měla stejný efekt jako šťáva z grapefruitu zbavená furanokumarinů, tedy žádný. Zato u naturálního grapefruitového džusu s furanokumariny došlo k velkému nárůstu felodipinu v krvi.
Závěr
Některé kombinace jídla a léků jsou nevhodné. Tak jako kumariny zvyšují využitelnost některých látek, u jiných tomu může být přesně naopak. Bude žádoucí prověřovat i jiné potraviny na možné interakce s léky. Grapefruit nemusí být jedinou potravinou, která pacienty může ohrozit.
Z přípravků na našem trhu, které obsahují účinnou látku felodipin, se to týká například léku Pendil užívaného na anginu pectoris a vysoký krevní tlak, dále přípravků Felodipin-ratiopharm, Auronal,...