O.S.E.L. - Přizpůsobivější než jsme si mysleli
 Přizpůsobivější než jsme si mysleli
Virus H5N1 se otužuje. Dnes vydrží mnohem více než před devíti lety.


 

Zvětšit obrázek
Virus ptačí chřipky se otužuje vůči vysokým teplotám. Zároveň se stává odolnější při pobytu ve vodě.

Virus H5N1 uskutečnil svůj legendární „přímý přeskok“ z drůbeže na člověka v roce 1997 v Hongkongu a zabil při té příležitosti šest lidí.

 

Přední australský virolog Kennedy Shortridge, který jako první odhalil virus H5N1 u hongkongských obětí v roce 1997, je přesvědčen, že by Asijci měli začít jíst něco jiného než drůbež a tu by měli chovat v úplně jiných hygienických podmínkách. Pak by rizika vzniku chřipkových pandemií výrazně klesla. Zatím je jeho volání hlasem volajícím v poušti.

Tehdy vydržel v teplotě 37°C naživu dva dny. Testy s dnešními variantami viru odhalily, že virus získal na odolnosti a vydrží za stejných teplot až jeden týden.

Za pokojové teploty a dostatečné vlhkosti pro něj není týdenní přežívání nic neobvyklého. Zároveň stoupá schopnost virů přežívat ve vodě, což s sebou nese zvýšené riziko nákazy z vodních zdrojů kontaminovaných nakaženou drůbeží nebo volně žijícím ptactvem.

 


Výskyt kmenů odolných k vysokým teplotám byl zaznamenán ve Vietnamu, Indonésii a Číně už v roce 2004. Zatím není jasné, zda se do dalších částí světa (a tudíž i k nám) rozšířily právě tyto odolné kmeny.

 

ilustrační foto

 
Přenos kachnami a dalším vodním ptactvem nedává epidemiologům spát. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že je třeba změnit poměry v jihovýchodní Asii, kde je vodní drůbež základním zdrojem živočišných bílkovin.

 


 


Autor: Jaroslav Petr
Datum:03.05.2006 07:34