O.S.E.L. - Testík
 Testík
Krátký silvestrovsko-novoroční test. Zkuste si odpovědět na následující otázky:


1. Kondom všichni známe jako užitečnou pomůcku zabraňující nechtěnému přenosu DNA. Jakou roli však hrál při objasnění její stavby?

 

2. Šampaňské bylo velmi nevyzpytatelné – pokud byl chladný podzim, druhé kvašení odpovědné za tvorbu bublinek neproběhlo. Lahve se tak staly načasovanými bombami, které na jaře, když se oteplilo, začaly prudce kvasit a  vybuchovat. Tím spustily řetězovou reakci, která jich většinu zničila. Jeden moudrý pán zavedl silnější lahve a použil provaz, aby udržel korkovou zátku v hrdle. Kdo to byl?

 

3. Jaké víno popíjeli Habsburkové během Vánoc?

 

4. Který významný francouzský přírodovědec 18. století zemřel na Nový rok? Dnes už bohužel není příliš známý, ale podílel se na slavné Encyklopedii, aneb Slovníku věd, umění a řemesel.

 

5. Z jakých ryb se vyrábí sardelová pasta, oblíbená součást silvestrovských jednohubek?

 

 

 

 

 

 

 


Odpovědi:

1. Kondom navlečený okolo vlákna DNA pomáhal udržet jeho vysokou vlkost a tím B strukturu DNA, která má jednodušší difrakční obrazec.  Právě B strukturu rozluštili Watson a Crick v roce 1953.

 

2. Benediktin Dom Pérignon,  často mylně  považovaný za objevitele šampaňského.

 

3. Tokajské.

 

4. Louis Jean Marie Daubenton, spolupracovník hraběte z Buffonu. Buffon se nechtěl namočit do politicky ožehavého projektu Encyklopedie, tak místo sebe nastrčil Daubentona.

 

5. Ze sardelí (ančoviček), mnoho se lidí domnívá, že sardelová pasta je vyrobena ze sardinek.

 


Autor: Michael Štorek
Datum:31.12.2005 04:33