Virologické prověrky chovů drůbeže odhalily ve Vietnamu výskyt nových typů chřipkového viru A. Jde o viry vybavené hemaglutininy typu H3 a H4. Tyto viry jsou rovněž schopny usmrtit drůbež, ale nejsou zdaleka tak nebezpečné jako viry s hemaglitininem H5. Přítomnost většího počtu subtypů v drůbeži ale epidemiologové obecně hodnotí jako „komplikaci už beztak dosti komplikované situace“. Vietnamské laboratoře určily viry jako subtyp H3N4 a H4N5. Čeká se na potvrzení z Austrálie z oficiální laboratoře World Organisation for Animal Health.
Podle hongkongského epidemiologa Lo Wing-loka není výskyt nových subtypů chřipkového viru zase tak velké překvapení. Podle něj však nelze brát vzniklou situaci na lehkou váhu.
„Jestli se viry rozšíří v chovech drůbeže, ocitnou se v nebezpečí lidé, kteří žijí v těsném kontaktu v nakaženými ptáky,“ řekl Lo Wing-lok.
Velké obavy panují z rekombinace dědičné informace různých subtypů viru. H5N1 by se tak mohl „zkřížit“ s viry H3N4 nebo H4N5. Takovou „výpůjčkou“ by se mohly viry H3N4 a H4N5 proměnit v podstatně nebezpečnější viry.
V současnosti se Vietnam potýká s více než desítkou případů výskytu viru H5N1 u drůbeže. Mnohé jsou ve velkých městech či jejich okolí. Ze 64 vietnamských provincií hlásí výskyt viru H5N1 u drůbeže 14.
Připomeňme si, že chřipkové viry typu A jsou vybaveny na svém povrchu hemaglutininy (H), které jim napomáhají k průniku do nitra buněk hostitele a neuraminidázami (N), které zajišťují únik hotových virů z buňky ven. Chřipkové viry typu A mají jeden z 16 typů hemaglutininu a jeden z 9 typů neuramininidáz. Lidé obvykle ochoří chřipkou vyvolanou viry subtypů H1N1, H2N2 a H3N2. Ze 16 známých ptačích chřipkových virů můžou (podle současných znalostí) nakazit člověka viry s hemaglutininy H5 a H7.
Tamější chovy drůbeže a trhy vytvářely pro šíření choroby ideální prostředí.
V zemi byla přijata celá řadu velice důkladných opatření, která mají šíření viru zabránit. Nyní musí vietnamští veterináři hlídat v chovech šíření další dvou typů ptačích virů.
Pramen: World Organisation