Vápník může snížit riziko ledvinových kamenů  
Zvýšený příjem vápníku přirozenou formou – konzumací potravin bohatých na vápník, chrání mladé ženy před vznikem ledvinových kamenů. Vápník ve formě nutričních doplňků ale žádný ochranný efekt nemá.

Urolitiáza, neboli tvorba ledvinových kamenů je onemocnění při kterém se vytvářejí solidní krystalické částečky, které se nachází buď v parenchymu ledviny - nefrokalcinóza, nebo v dutém systému ledviny - nefrolitiáza ,nebo v močovodu - ureterolitiáza, nebo močovém měchýři - cystolitiáza či v močové trubici, pak hovoříme o uretrolitiáze.
Urolitiáza je velmi rozšířené onemocnění. V rozvinutých zemích Evropy a Ameriky se vyskytuje s incidencí 0,1 - 0,3 %. Postihuje nemocné v produktivním věku a je velkým problémem pro veřejné zdravotnictví. Jenom v USA vydají ročně na léčbu ledvinových konkrementů 2 miliardy dolarů. Vzhledem ke svému rozšíření ji zařazujeme mezi tzv. civilizační choroby. Ve většině případů se jedná o vápníkovou litiázu. Existují práce o tom, že příčinou by mohla být autosomálně dominantní porucha. A že se jedná o nezvykle vysoké vstřebávání vápníku ve střevě (jejunu), následně dochází k hyperkalcémii, poklesu parathormonu v krvi a vylučování vápníku ledvinami do moče. Udává se že až 70% lidí s recidivující urolitiázou má tento typ hyperkalciurie. Pacienti jsou sužováni ledvinovými kolikami a dochází k poškození ledvin.


Těžká forma nefrolitiázy

Dr. Gary C. Curhan, z Harvard Medical School v Bostonu, se svými kolegy analyzoval údaje od více než 96 000 mladých žen. Pokus začal v roce 1990 a ženy vyplňovaly dotazníky o stravě a byly sledovány po zdravotní stránce, především zda se u nich neobjevují ledvinové kameny. Pokus končil v květnu 1999, ale teprve nyní došlo k dalšímu podrobnému vyhodnocení dat a k jejich zveřejnění. Z celkového počtu sledovaných mladých žen se kameny vyskytly u 1 233 z nich. Na tom není nic neobvyklého. Překvapením se ale stalo zjištění, že ženy s nejvyšším příjmem vápníku v potravě měly (ve srovnání s ženami, které měly nejnižší příjem vápníku v potravě) o 27% nižší pravděpodobnost, že se u nich vyvinou ledvinové kameny.

Tentýž nečekaný výsledek byl potvrzen ještě jednou a to když se vyhodnotil příjem fytátů v potravě (soli obsahující hořčík a vápník). Jejich konzumace je také svázána s rizikem vzniku ledvinových kamenů. Čím více mladé ženy fytátů jedly, tím menšímu riziku vzniku kamenů byly vystaveny. Rozdíl činil 37%.

Zjištěné údaje posílily myšlenku, že rutinní snižování příjmu vápníku v přirozené stravě, u lidí, kteří mají ledvinové kameny, je dále neopodstatněné. Autoři studie navíc prohlašují, že fytáty z potravin se mohou stát novou, alternativní a bezpečnou metodou prevence před vznikem ledvinových kamenů.
Pokud mají autoři studie pravdu, a soubor čítající téměř sto tisíc žen v pokusu by tomu nasvědčoval, potom by jejich závěry byly vynikající zprávou. Především pro mladé pacientky, kterým lékaři z důvodu prevence tvorby ledvinových kamenů ordinují snížený příjem vápníku. Mohly by se zřejmě bez obav, vrátit ke své obvyklé přirozené a na vápník bohaté stravě a nemuseli by si zadělávat na vznik osteoporózy. Stačilo by prostě  zvýšit příjem zelené listnaté zeleniny a jíst více celozrnných obilovin (například hnědé rýže, ječných krup, pohanky) a všech druhů luštěnin.
A pro ty, kdož by chtěli současně zredukovat také riziko vzniku osteoporózy, pro ně dodáváme:
Omezte příjem masa max. na jednu porci denně a radikálně snižte konzumování sladkostí, cukru, soli, kávy, alkoholu a nápojů typu coca-cola, fanta, sprite… Tyto potraviny způsobují překyselování organismu a vyplavování vápníku z kostí. Nekuřte.
Snažte se alespoň 15-30 minut denně vystavit slunečnímu záření. Slunce je důležité pro tvorbu vitamínu D, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí.
Pravidelně cvičte a uchovávejte si ideální váhu.
Relaxujte, meditujte či jinak redukujte stres. Negativní emoce a stres také přispívají k překyselení organismu.


Zdroj: Archives of Internal Medicine, April 26, 2004
Datum: 27.04.2004
Tisk článku


Diskuze:

Aha, tak to možná jo :-)))

Pavel Brož,2004-04-27 16:19:03

No, změnu pohlaví kvůli tomu ale opravdu podstupovat nehodlám. Nicméně, nedá mi to, s těma ledvinama jsem ležel na kladenské urologii u MUDr. Pauka, který je uznáván jako světově uznávaný odborník ve svém oboru. Myslím, že jeho pacientky rozhodně neudělají chybu, když se dříve, než se rozhodnou pro radikální změnu své diety, o tom důkladně poradí právě s ním. Na jejich místě bych to rozhodně udělal, protože jednak je změna té diety opravdu riskantní krok, jednak si myslím, že celoživotní zkušenosti odborníka na tento problém mají nepochybně mnohem větší váhu, než jedna nebo dvě, byť sebepečlivěji vypracované studie, a konečně je nutné mít na paměti také to, že nezřídka se výsledky studií, bez ohledu na to, že byly dělány s tím nejlepším úmyslem, ukazují dodatečně jako zavádějící - mimochodem, Josefe, víš jaký byl konec oné svého času tak medializované studie o vlivu modlení na vyléčení onkologických pacientů? Svého času to byl ohromný poprask, bohužel vyvrácení té studie už proběhlo naprosto bez jakéhokoliv zájmu médií (jak už to tak se senzačními zprávami bývá). Tím nechci říct, že tato studie musí vzít stejný konec jako ta "modlicí", pouze poukazuji na to, že je to pouze studie, a proto její výsledky ohledně jejich event. aplikací u pacientů musí být brány dost konzervativně minimálně do té doby, než bude mnohonásobně nezávisle potvrzena. Lidé si totiž na základě těch nejlépe míněných rad dokáží kolikrát nenapravitelně poškodit své zdraví (vzpomínám teď např. na pití různých "zdravotních" čínských čajů, po nichž se užívajícím ženám začaly tvořit nádory na ledvinách - možná na ten několik let starý skandál taky pamatuješ).

Odpovědět

urolitiáza

Josef Pazdera,2004-04-27 15:50:48

Pavle, možná je to tím, že nejsi žena. Autoři studie upozorňují na to, že v případě opačného pohlaví, nebo posunu věku jejich zjištění nemusí platit. Statistika je ale v tomto směru neústupná - na sto tisících ženách ve věku 27-44 let to funguje. Podrobnosti uvádí Arch Intern Med. 2004;164:885-891

Odpovědět

Jé, tak do toho bych teda opravdu ani za nic nešel

Pavel Brož,2004-04-27 14:40:46

Zvyšovat příjem vápníku a oxylátů v potravě je totiž aspoň u mě naprosto spolehlivá metoda k vyprovokování ledvinové koliky. Měl jsem vždycky tendenci jíst hrozně zdravě, hodně mléčných výrobků, zeleniny, málo masa, atd., a pravidelně jsem jednou za rok až dva dostal příšernou několikahodinovou koliku, při které jsem lezl po čtyřech s pěnou u huby a chvílema ztrácel z bolesti zrakový vjem. Moje poslední série kolik trvala pět dní, a když mi pak v nemocnici udělali rozbor toho ledvinového šutru, který jsem ze sebe dostal, tak rozsudek lékařů (samozřejmě kromě dodržování pitného režimu) zněl - omezit příjem vápníku a omezit příjem mnoha druhů zeleniny, zejména těch bohatých na oxyláty. To taky dodržuji, tzv. zdravou výživu jsem poslal do kopru, a už čtyři roky jsem koliku neměl. Počkám si na výzkum, který bude dělat někdo postižený tvorbou calcium-oxylátových šutrů, a až takovýto výzkumník bude sám na sobě úspěšně aplikovat na vápník a oxyláty bohatou dietu tak dlouho jako já tu bezvápníkovou, tak svůj názor přehodnotím, do té doby mě to ale samozřejmě ani ve snu nenapadne :-)))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz