Zhruba třicet let se má za to, že omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku, včetně eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), účinkují jak v prevenci infarktu, tak i mrtvice mozkové a že léčí mnohé z dalších neduhů kardiaků. Svého času bylo na toto téma tolik publikací, že sdružení odborníků na choroby srdce (American Heart Association) doporučilo brát rybí olej preventivně a mají tak činit jak ti, kteří si s kardiovaskulárními chorobami již něco začali, tak i zcela zdraví jedinci. Doporučení bylo přijato i přesto, že mechanismus, který by za žádoucími účinky omega-3 kyselin měl stát, znám není.
Čtyři hloubavci z Penn State College of Medicine si vzali do hlavy, že účinek omega-3 mastných kyselin prověří. Jeden z parametrů, kde se prospěšnost EPA a DHA automaticky předpokládá, je zlepšování srdeční diastolické dysfunkce. S touto radostí stáří se setká hodně z nás. Například při ischemii myokardu, komplikacích s chlopněmi po chřipce, a nebo stanou-li se z nás hypertonici.
Není to nic, co lze závidět. Komora se při nezvýšeném tlaku v levé síni špatně plní a tak srdce nezajišťuje dostatečný tepový objem. Zprvu se to projevuje jen tak, že se nám při námaze těžce dýchá. Později se přidává dušnost klidová s otokem plic, což je následek aktivace kompenzačních mechanismů, které zvyšují plicní žilní tlak. Statistika praví, že diastolické dysfunkce levé komory je příčinou srdečního selhání ve 30 - 40 % všech případů.
Pokus pensylvánských výzkumníků spočíval v ověření, zda každodenní přídavek omega-3 kyselin se na zlepšení stavu srdce s náběhem na diastolickou dysfunkci skutečně nějak projeví. Ani po třech měsících se ale žádného léčebného efektu nedobrali. Do závěru odborného sdělení tak napsali větu: „Doplněk omega-3 mastných kyselin starším osobám srdeční diastolickou funkci nezlepšuje.“ Mezi kardiology a odborníky na dietetiku to způsobilo značné rozpaky a autoři byli pozváni, aby o své práci referovali na odborné konferenci zaměřené na experimentální biologii, která se právě koná v San Diegu. Zhruba čtrnáct tisíc účastníků akce si včera vyslechlo podrobnosti pokusu. Nešlo v něm o nikterak velký soubor pacientů, pouze jedenáct osob. O to lepší byl ale jejich výběr. Téměř polovinu tvořily ženy a všichni byli „zdraví pacienti“, u nichž se začínaly projevovat příznaky stárnutí doprovázené počínajícím diastolickým selháváním. Jejich věkový průměr byl 66 let, měli sníženou poddajnost srdečních stěn a ztížené plnění levé komory během diastoly s takzvaným poklesem rychlosti relaxace. Jejich slábnoucí srdce se začínalo projevovat příznaky dušnosti a únavou při fyzické aktivitě, typickými známkami, které často bývají předzvěstí srdečního selhání. Problémy spojené s diastolickou dysfunkcí patří v USA k těm nejčastějším a také nejnákladnějším zdravotním komplikacím. Odhaduje se, že daňové poplatníky přijdou na desítky miliard dolarů.
Srdce pokusných dobrovolníků aspirujících na infarkt podrobili na universitním pracovišti těm nejpodrobnějším vyšetřením, včetně nejmodernějších zobrazovacích metod, jakými současná kardiologie vládne. Totéž učinili po jisté době znovu. Ukázalo se, že snaha zlepšit stav dobrovolnic a dobrovolníků léčebnou kůrou spočívající v polykání dvou gramů EPA a jednoho a půl gramu DHA denně, vyšla naprázdno. Přes veškerou dvanáctitýdenní snahu najít sebenepatrnější změnu k lepšímu, se to americkým lékařům nepodařilo.
Pro laickou veřejnost autoři studie svoje poznatky formulovali opatrněji a pro media dodali komentář s doporučením, aby posluchači pod dojmem jejich výzkumu nezanevřeli na konzumaci darů moře. Ať už to prý je s omega kyselinami jakkoliv, zdravá a pestrá výživa riziko onemocnění srdce a úmrtnost snižuje. A možná také tak trochu ze soucitu k těm, které léčba s EPA a DHA již stála „majlant“ a žijí v naději, že rybí tuk a omega-3 kyseliny jim pošramocenou diastolickou funkci vylepší, dodávají: „Možná omega-3 kyseliny představují nějaké jiné prospěšnosti, o nichž zatím nevíme.“
Pramen: Zhaohui Gao, Robert P. Feehan, Lawrence I. Sinoway, a Kevin D. Monahan, Penn State College of Medicine
Aminokyseliny ve vzácném meteoritu Almahata Sitta
Autor: Dagmar Gregorová (20.12.2010)
Laskavá chemoterapie?
Autor: Josef Pazdera (13.09.2004)
Bakterie vyrábí bílkovinu s 22 aminokyselinami
Autor: Jaroslav Petr (27.05.2004)
Staré varhany v ohrožení
Autor: Jaroslav Petr (23.02.2004)
První nepřirozený organismus
Autor: Josef Pazdera (20.01.2003)
Diskuze:
Omluvte prosim mou nedustojnost pouzivani nicku
Taz Maniak,2012-05-21 12:41:51
„Na bezpočtu názvů nemocí nezáleží. Záleží na tom, že všechny vznikly z jedné hlavní příčiny… příliš mnoho odpadové tkáňové kyseliny v těle!“ – Theodore A. Baroody, N.D., D.C., Ph.D.
Stačí udržovat své vnitřní tělesné prostředí v alkalickém stavu. Léky, které jsou jen další kyselinotvornou chemií rozhodně člověku nepomohou. Je to tak jednoduché. Kolik doktorů Vás nechá hned načůrat na lakmusový pa...pírek a řeknou Vám, "máte kyselé vnitřní prostředí, bežte domů, vypláchěte si střeva, (různé metody, které můžeme praktikovat i doma) pijte pouze čistou vodu (s citrónem pro vyšší zásaditost), jezte syrové ovoce a zeleninu (vysoce zásadotvorné), zvyšte příjem vitamínu C a D a za par dní ste jako rybička. Neřekne Vám to ani jeden protože by přišel o práci. Zdraví lídé k doktorům totiž nechodí ;-) Většina lidí trpících nerovnováhou pH je kyselých. Tento stav nutí tělo půjčovat si minerály – včetně vápníku, sodíku, draslíku a hořčíku – z klíčových orgánů a kostí, aby neutralizovalo kyselinu a bezpečně ji z těla odstranilo. Díky této námaze může tělo trpět závažnými a dlouhými poškozeními v důsledku vysoké kyselosti – což může probíhat bez povšimnutí roky. Všechno co dýcháme, jíme a pijeme, zásobuje tělo živinami složenými z atomů. Tyto dodávky slouží buď k udržování správného pH našeho vnitřního prostředí, nebo k jeho změnám. Bohužel, naše tělo nemá žádnou jinou možnost než využít to, co spo...lykáme. To zpracovává a získává z toho výživu a elektrickou energii, aby mohlo 24 hodin denně budovat a čistit samo sebe. Každá organická buňka je elektrotechnické zařízení, které ze své podstaty musí mít dva póly (+/-) při specifické rovnováze a životní energii. Zdravá buňka má 70-90mV, nemocná 40-50mV a rakovinová buňka 15-20mV. Nebiologické stravovací návyky, psychologické faktory a imise, narušují bilanci kyselin a zásad (+/-) čímž se vnitřní tělesné prostředí mění buď na kyselejší, nebo alkaličtější. Veškerá uměle zpracovaná jídla a léčiva (kvůli způsobu přeuspořádání atomů při výrobě) mají všechny živiny a popele obsahující pozitivně nabité částice bohaté na protony(+) a nízkým obsahem elektronů(-), jsou tedy kyselé, s oscilací nula MHz, a tudíž nám odsávají energii. Všechny živiny a popele, pocházející ze živých (syrových) potravin poskytovaných přímo Matkou přírodou, mají záporně nabité částice bohaté na elektrony(-) s málo protony(+), jsou tudíž alkalické, s oscilací 15MHz a výše nám poskytují energii. Pokud jíme hlavně umělé produkty bohaté na protony, vnitřní tělesné prostředí (původně s převahou elektronů) se bude postupně měnit na prostředí bohaté na protony s kladným nábojem, tedy kyselé. V na protony(+) bohatém vnitřním prostředí počet elektronů(-) klesá a s ním i elektrický potenciál (naše energie se snižuje) a metabolické procesy se zpomalí. Ve vnitřním prostředí bohatém na elektrony (-), je tento efekt přesně opačný. Pokud se naše vnitřní prostředí posune z rozsahu pH podporujícího život (pH krve 7,35 > 7,45) jeho atomová, molekulární, buněčná, biologická a elektrická struktura se změní. Můžeme se bavit o tisíců různým složek stravy jako jsou Omega 3 atd. Ale je na čase začit se dívat více do hloubky věcí. Naše těla jsou jedinou večí, které tady dole opravdu vlastníme a měla by být naše povinost se o ně starat. ve zdravém těle zdraví duch že. "Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda" Hippokratés z Kósu". Příroda léčí. Znevažování veganství v jednom z komentářů mi přijde ignorací. Nic ve zlém ;-) Dlouhověkost a pevné zdraví fruitarianu, veganu, vegetarianu, sproutarianu, či dokonce breatharianu je jasným důkazem toho, že tento komentář není na místě. Hezký den. Nezapomínejme že tělo pouze naše fyzické já ;-) Mějte se rádi ;-) Napište, rád se podělím o své zkušenosti.
problémy
Jan Šimůnek,2012-04-26 10:27:22
1. Příjem omega-3 kyselin je brán v epidemiologických studiích jako "znak", který zastupuje určité skupiny potravin a bezpochyby se promítá mimo jejich konzumaci (jakožto čistých chemických substancí) i např. do některých prvků životního stylu, které se (jednoduše) postihnout nedají. Kdo konzumuje více omega-3 mastných kyselin, tak má např. zpravidla i vyšší příjem selénu (a existují indicie, že některé kardiomyopatie jsou způsobeny jeho nedostatkem) a zpravidla do svého zdraví obecně více investuje (protože rybí maso přijde dráž než drůbeží nebo vepřové) a přitom současně zpravidla není vegan, huntující si zdraví čistě rostlinnou stravou, případně vyznavač některých jiných extrémních diet.
Pro méně vzdělané v oboru epidemiologie neinfekčních nemocí uvádím, že první studie, která jednoznačně a statisticky významně prokázala vztah obezity a předčasné úmrtnosti, byla studie na londýnských taxíkářích, která jako znak obezity brala číslo uniformy. Zcela jistě bychom mohli tuto studii "vyvrátit" konstatováním, že nacpání taxíkářů do o číslo menších uniformem se do jejich úmrtnosti nepromítlo.
2. Uvedená skupina látek se uvažuje především jako preventivní faktor, nikoli jako lék už poškozeného srdce. Jinými slovy, museli bychom sledovat zdravé lidi a po dlouhou řadu let a sledovat stav jejich srdce a konzumace omega-3 mastných kyselin. Takové studie provedeny byly, a v nejrůznějším uspořádání, a protektivní účinek jejich konzumace různým způsobem zachytily.
Nehledě k tomu, že doba studie je příliš krátká i na to, aby se prokázal případný efekt na zpomalení zhoršování stavu, čehož si zcela jistě museli být vědomi i její autoři.
3. Tato studie tedy "vyvrací" něco, co v zásadě nikdo v souvislosti a omega-3 mastnými kyselinami neslibuje.
Pouze se snaží vyslat k lidem signál: "Zdraví budete jedině tehdy, když budete žrát produkty farmaceutických firem a ne abyste konzumovali cokoli přírodního, co si tyto firmy nemohou nechat patentovat."
Že neslibuje???
Borek Kincl,2012-04-26 11:33:33
Pane Šimůnku, tato studie podle Vás "vyvrací" něco, co nikdo neslibuje? Zkusil jste si zadat do vyhledávače EPA nebo DHA spolu s termínem therapy, cure nebo léčba...
Budete překvapen jak velké procento z těch milionů odkazů na medicinská zařízení a jejich lékárny se ohání termínem LÉČBA. Pro nás méně vzdělané v oboru epidemiologie neinfekčních nemocí je léčba léčbou a tedy slibem že to léčí. Říci o studii, že "vyvrací něco co nikdo neslibuje".... nepřipadá Vám to trochu znevážení práce těch, co to udělali a měli odvahu s tím vystoupit veřejně a před odborníky a zcela jistě roti vůli mocných řetězců?....
Zajímavý, nikoliv nestranný, pohled na věc.
Lukáš Klazar,2012-04-29 20:07:28
Pokud kritizujete uvedenou studii účinků konzumace omega-3 mastných kyselin, pak by mne zajímalo, jak vypadaly Vámi zmíněné studie, které údajně "protektivní účinek jejich konzumace různým způsobem zachytily". Zpochybňujete léčebné účinky (které nebyly Vámi kritizovanou studií potvrzeny) a kladete důraz na preventivní charakter, jehož průkaznost si zvláště s přihlédnutím k faktu, že přirozená konzumace většího množství omega-3 mastných kyselin je obvykle spojena s jiným (zdravějším) životním stylem, nedokažu představit. Potom je jakýkoliv pozitivní vliv samotných omega-3 mastných kyselin dost dobře neprůkazný. Nebo je tomu snad jinak? A bod 3 mne docela pobavil. Za vším hledej odporné farmaceutické firmy (které musí mj. své produkty podrobovat nákladným klinickým studiím), ale na skutečnou (ne)účinnost "alternativ" uváděných na trh bez patentové ochrany se neptej a pěkně se plácni přes kapsu :) Víra tvá tě uzdraví.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce