Vyšší množství železa uchovávaného v krvi má u žen vztah k onemocnění cukrovkou -diabetem 2. typu. Prokázala to studie zveřejněná v únorovém vydání Časopisu Americké lékařské asociace (JAMA). Růst zásob železa v organismu je zřejmě příčinou onemocnění cukrovkou. Zpočátku přispívá nadměrný příjem a ukládání železa k inzulínové rezistenci a následně vede ke snížení sekrece inzulínu. Doktor Rui Jiang z Harvard School of Public Health v Bostonu to se svými kolegy zjistil pomocí biomarkerů, které odrážejí stav zásob železa v organismu. Především ale ve svém pokusu sledovali obsahu ferritinu v plazmě (ferritin je komplex železa s proteinem, který se vyskytuje v krvi).
Zde si dovolujeme poněkud odbočit a připomenout našeho předního badatele světového významu akademika Viléma Laufbergera, který se o objev ferritinu zasloužil a jehož objev byl zveřejněn v roce 1935. Kromě objevu ferritinu nás Laufberger ve světě proslavil vyvinutím radioimunologické metody k určování ferritinu v plasmě, kterou se zjišťoval obsah železa v organismu v sedmdesátých letech minulého století. Jeho objevy nejen že přispěly k léčbě anémií ale odhalily také úlohu ferritinu u holubů, kde je železo hlavní složkou magnetitového orgánu, který slouží k jejich navigaci.
Ale zpět k novým poznatkům z Harvardu, kde výzkumníci zjišťovali koncentrace ferritinu v krevní plazmě a také poměr transferrinových receptorů schopných vázat transferrin (transferrin je přenašeč iontů železa). Ferritin a transferinové receptory sledovali ve vztahu k vývoji onemocnění cukrovkou a objevili zajímavé souvislosti.
Pro představu, jakou váhu dát zde prezentovaným výsledkům, stojí zato uvést, že do pokusu bylo zařazeno téměř 33 tisíc zdravých žen středního věku. U žádné z nich nebylo na začátku pokusu zjištěno onemocnění cukrovkou, ani kardiovaskulární onemocnění a nebo rakovina. V průběhu deseti let se u tohoto souboru sledovaných žen v 698 případech cukrovka vyvinula. Ve srovnání s náhodně vybranou skupinou žen u kterých se cukrovka nevyvinula, měly ženy nemocné cukrovkou častější výskyt stejné choroby také u některého ze svých předků, což svědčí o jisté genetické predispozici tohoto onemocnění.
Kromě toho bylo pro cukrovkou postižené ženy charakteristické, že méně často konzumovaly alkohol. Další charakteristikou pro postiženou skupinu bylo, že měly vyšší koncentraci CRP v plazmě (CRP je zkratka pro C-reaktivní protein, což je biomarker charakteristický pro zánětlivý proces). Ženy u nichž se následně vyvinula cukrovka měly také již na začátku pokusu většinou také nižší obsah inzulínu v krvi. Pro diabetické ženy bylo charakteristické, že konzumovaly hodně železa ve formě hemu. To by se zjednodušeně dalo přeložit také tak, že se nezřízeně cpaly červeným masem a masnými výrobky. Jejich strava byla kalorická ale chudá na cereálie a vyznačovala se nízkým obsahem hořčíku.
Z diagnostického hlediska je na celém pokusu zřejmě nejdůležitějším poznatkem to, že základní (průměrná) koncentrace ferritinu byla u budoucích nemocných žen statisticky významně vyšší (109 proti 71,5 nanogramů na jeden mililitr krevní plazy), současně průměrný počet receptorů pro transferrin byl u adeptek na vývoj cukrovky zase signifikantně nižší (102 proti 141).
Schema molekuly ferritinu. Kulička představuje vázaný atom železa.
ZávěrZvýšená koncentrace železa - ferritinu v krevní plazmě a současný pokles transferrinových receptorů, je pro ženu signálem že se stala kandidátkou onemocnění cukrovka - diabetes 2. typu. I v případě, že žena zatím nemá žádné příznaky choroby, by toto zjištění mělo pro ní být vodítkem pro radikální změnu životního stylu, případně podnětem k zahájení preventivní léčby.
Studie, bohužel, nedává odpověď na otázku, zda totéž platí i pro muže. Ti nebyli do sledování zahrnuti. Naděje, že by se k nám v tomto ohledu příroda chovala jinak, je ale mizivá.
Pramen: Journal of The American Medical Association 2004;291:711-717
Diskuze:
pivo
pavel houser,2004-02-18 13:52:13
takhle, ja cetl nekolikrat o kladnem vlivu piva na kardiovaskularni choroby - lec jak jsme pochopil, slo tam snad spise nez o alkohol o ty chmelove latky.
jina vec je (vim podle sebe), ze nezdravy zivotni styl ve smyslu alkohol + tucna jidla jde casto ruku v ruce. proto me tim vic prekvapilo, ze piti alkoholu pravdepodobnost diabetu snizuje (kazdopadne jde o nadejny zaver :-))
Alkohol
Josef Pazdera,2004-02-18 02:44:03
Proč ženy, které později onemocněly cukrovkou patřily převážně k těm co nekonzumovaly alkohol, zpráva nijak nekomentuje. Zřejmě tento statistický výsledek překvapil samotné autory a tak jej jako zajímavost také zveřejnili. Blíže se tomuto jevu nevěnovali a nám také není známa žádná vysvětlující teorie tohoto jevu. Možná hledáme souvislost tam, kde není. Pro toto vysvětlení svědčí skutečnost, že ani autoři studie neuvedly statistickou významnost u tohoto jevu.
uplne nerozumim
pavel houser,2004-02-17 16:57:17
uplne nerozumim: existuje tedy nejaka souvislost mezi pitim alkoholu a objevenim se teto formy cukrovky? (snad piti alkoholu nejak ovlivnuje ty hladiny zeleza? tady by mohlo take zalezet na tom, jaky druh alkoholu se pije, ne?
co vyplývá ze článku
jana dvořáková,2004-02-17 13:34:10
Podle této logiky vyplývá z článku také třeba to, že žirafáci jsou v suchu, protože jsou samčího pohlaví a naprosto se vyhýbají čwervenému masu. Debaty na Oslovi mi často připomínají, že v různých srovnávacích testech náš národ dokonale propadá u testů funkční gramotnosti, které zjiš´tují, jestli umíme vyčíst z textu to, co tam opravdu je, a poznáme, co tam není.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce