Na 240. národním kongresu Americké chemické společnosti představila Terri Anne Comesanová z Worcester Polytechnic Institute výsledky pokusů, v kterých jasně prokázala, že látky obsažené v brusinkách výrazně snižují schopnost tvorby biofilmů u bakterie Escherichia coli, jež je jedním z hlavních původců zánětů močových cest.
Biofilmy jsou tenké povlaky tvořené pestrým společenstvem bakterií. V biofilmech se chovají mikrobi jinak, než když se nám po těle potloukají zcela volně. Mohou využívat vzájemné podpory. Co jeden „vyvrhne“, to druhý „spolkne“. Látky, které vylučují do okolí buněk a které tvoří základ biofilmu, jim navíc nabízejí účinný úkryt. V biofilmu přežijí bakterie mnohem více než bez něj. Biofilmy proto stojí v pozadí úporných infekcí, protože kromě jiného chrání bakterie i před účinky antibiotik. Po konzumaci brusinek mají bakterie Escherichia coli v močových cestách na osm hodin sníženou schopnost uchytit se v biofilmu a mohou být snáze vypuzeny s močí.
Podle Comesanové bychom proto měli konzumovat brusinky denně a preventivně. Jenže to bychom pak už nemuseli mít chuť na borůvky, ostružiny, jahody a další „bobule“. A to by byla škoda. Jak na stejné konferenci prezentoval Shibu Poulose z bostonského Human Nutrition Research Center, obsahují tyto plody velké množství polyfenolických antioxidantů a ty nás chrání před poškozením mozku, jež se neodvratně hlásí s postupujícím věkem. Ve stárnoucím mozku přestávají plnit svou roli mikroglie, jež jsou zodpovědné za „úklid“. V mozku se pak hromadí zbytky uhynulých buněk a to našim duševním funkcím neprospívá. Mikroglie mohou dokonce napadat zdravé neurony a přispívat tak k narůstajícímu chaosu v našich hlavách. Han však zjistil, že polyfenoly obsažené v borůvkách, ostružinách, jahodách a možná i některých druzích ořechů mají na mikroglie blahodárný vliv a chrání nám tak mozek před větším poškozením.
Takže by to chtělo denně něco borůvek, ostružin a jahod, k tomu pro sichr nějaký ten ořech a všechno nakonec zapít brusinkovým džusem. Než si to všechno dáte a navrch spolknete tabletu protiprůjmového preparátu Imodium, měli byste si přečíst výsledky výzkumu, které na stejném kongresu přednesl Okhee Han z Pennsylvania State University. Ten prokázal, že při zvýšené konzumaci polyfenolických antioxidantů dochází ve střevu ke sníženému vstřebávání iontů železa. Han zdůraznil, že adekvátní příjem železa je pro tělo klíčový, protože tento kov se podílí na rozvodu kyslíku v tkáních a v buňkách plní celou řadu dalších důležitých rolí. Když se budeme cpát potravinami bohatými na polyfenolické antioxidanty, zaděláváme si na další zdravotní potíže. Han ukázal prstem i na zelený čaj, který je přímo proslulý pozitivními účinky na lidský organismus. Podle něj bychom neměli zanedbávat dostatečný přísun železa, jehož zdrojem je například maso.
O škodlivosti konzumace červeného masa se už popsaly stohy papíru, takže není třeba listovat ve sborníku 240. národním kongresu Americké chemické společnosti, abychom našli pádný argument se Hanovu doporučení vyhnout. Tak mě napadá, že na železo jsou celkem bohaté brusinky …
Pramen: 240. národní kongres Americké chemické společnosti
Diskuze:
záněty
Michaela Volná,2014-10-17 15:44:34
Já už jsem si se záněty močových cest něco užila. Když jsem byla menší, trpěla jsem na ně hodně, ale tam se podle mě jednalo spíše o to, že jsem na sebe jako dítě nebyla až tak opatrná a často jsem si sedla někam na studený povrch. Pak to s věkem úplně ustalo, ale později, během těhotenství se mi záněty zase vrátily a od té doby s nimi bojuji. A to už jsem teď mnohem rozumnější a dávám na sebe mnohem větší pozor. Snažím se je neléčit antibiotiky, protože mi nedělají dobře a navíc při „nadužívání“ přestávají fungovat, takže léčím většinou jen nějakými volně prodejnými léky, v poslední době hlavně urovalem akut a celkem se mi daří, ale potřebovala bych spíše něco na tu prevenci.
Hmm....
Milan Štětina,2010-08-30 10:10:57
Takže závěr celého výzkumu je, že jíst je potřeba všechno, jen se stále neví optimální poměr. Já se držím zásady, že jím na co mám chuť (tj. i to vysoce nezdravé červené maso) a když mě začne někde bolet, tak to případně trochu koriguji podle podobných doporučení, jako je toto, resp. sypu si do čaje jiné listí.
Dále mě k problému napadá, že pro buňky jsou úhlavní nepřátelé volné radikály a jedním z nejsilnějších "činidel" podporujících jejich tvorbu je kyslík a hned po něm voda. V tomto případě je na první pohled jasně vidět, že doporučovat nedýchat a nepít není úplně ono, jenže ty borůvky z článku jsou nejspíše taky dvousečné.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce