Výzkumníci vedli randomizovaný, křížově navržený, řízený výživářský experiment k testování účinků pistácií přidaných dietě prospěšné srdci, s omezeným příjmem tuku na rizikové faktory kardiovaskulárních nemocí. V rámci řízeného stravovacího experimentu byly účastníkům poskytnuty veškeré potraviny, které měly být konzumovány v průběhu studie.
„Prověřovali jsme mechanismus působení, který by vysvětloval účinky pistáciové diety na snižování hladiny cholesterolu,“ řekla Sarah K. Gebauer, která nedávno získala titul Ph.D. na Penn State a v současnosti pracuje jako postgraduální výzkumná pracovnice na USDA Beltsville Human Nutrition Research Center.
Účastníci zahájili pokus dvěma týdny stravování v typicky americkém stylu, kdy strava obsahovala celkem 35 procent tuku, z toho 11 procent bylo nasycených tuků. Poté následovalo období testování tří typů diety, kdy každá etapa trvala čtyři týdny a mezi jednotlivými dietami byla dvoutýdenní přestávka. Všechny tři typy diet představovaly obměnu základního dietního programu na snížení hladiny cholesterolu v krvi, takzvané „Step 1 diet“, v průběhu které je sledováno, aby maximálně 30 procent celkové energie pocházelo z tuků (z nasycených tuků max 10 % celkové energie). Jednotlivé dietní režimy byly sestaveny následovně:
Kontrolní dieta neobsahovala žádné pistácie a její energetickou hodnotu tvořily asi z 25 % tuky, z toho 8 procent bylo nasycených tuků; v první pokusné dietě bylo 10 procent energie nahrazeno pistáciemi (čímž podíl energie z tuku stoupl na 30 %, ale nasycené tuky zůstaly na 8 %) a ve druhé pokusné dietě bylo 20 procent energie zajištěno pistáciemi (energie z tuků byla na 34 % a nasycené tuky opět zůstaly na 8 %).
Účastníci měli polovinu pistácií ke svačině a zbytek byl začleněn do dalších pokrmů.
V porovnání s kontrolní skupinou došlo u účastníků ve skupině s dvaceti procenty pistácií ke snížení LDL („zlého“) cholesterolu o 12 procent a ve skupině s deseti procenty pistácií došlo k poklesu LDL cholesterolu o 9 procent, což naznačuje odpovídající snížení rizika vzniku koronárních onemocnění. I když poměr mezi celkovým cholesterolem a HDL cholesterolem a LDL cholesterolem a HDL cholesterolem může být mocnějším nástrojem pro předpovídání kardiovaskulárního ohrožení. Účinky na snížení cholesterolu při 10 a 20 procentech energie z pistácií v dietě jasně ukazují na závislost tohoto poměru na dávce.
Výzkumníci poznamenávají, že pozorované snížení LDL cholestrerolu bylo sedmkrát větší, než by se dalo očekávat na základě vyhodnocení profilu mastných kyselin v pistáciích. Naznačují, že efekt snížených tuků odráží nejen profil mastných kyselin v dietě. Výsledek je také dán působením dalších bioaktivních složek v pistáciích, třeba fytosterolů a vlákniny.ˇ
Zdroj: Penn State
Diskuze: