Výsledky publikované v posledním vydání Journal of Nutrition, oficiálním časopise Americké společnosti pro výživu (American Society of Nutrition), vychází z jedné z největších epidemiologických studií, které kdy byly v Evropě vedeny. Do projektu Moli-sani bylo dosud zapojeno 20 tisíc obyvatel z oblast Molise. Při testování účastníků této studie se výzkumníci zaměřili na složitý mechanismus zánětlivého procesu. Je známo, že chronický zánětlivý stav představuje rizikový faktor pro vývoj kardiovaskulárních nemocí, pokud zmíníme jen ty hlavní, tak je to od srdeční slabosti až po mrtvici. Udržení zánětlivého procesu pod kontrolou se stalo hlavním úkolem prevenčních programů a C reaktivní protein (CRP) se zdá být jedním z nejslibnějších markerů, detekovatelných jednoduchým krevním testem.
Italský tým spojil úroveň tohoto proteinu v krvi zkoumaných osob s jejich obvyklým příjmem čokolády. Z 11 tisíc osob výzkumníci identifikovali 4849 osob v dobrém zdravotním stavu a prostých rizikových faktorů (tedy s normální hladinou cholesterolu, krevního tlaku a dalších ukazatelů). Mezi nimi 1317 nekonzumovalo vůbec žádnou čokoládu, zatímco 824 naopak konzumovalo čokoládu pravidelně, ale jenom tu hořkou.
„Začali jsme od hypotézy, že vysoké množství antioxidantů obsažené v kakaových bobech, a to zejména flavonoidů a dalších druhů polyfenolů, by mohlo mít prospěšný účinek na zánětlivý stav v organismu,“ říká Romina di Giuseppe, vedoucí studie. „Naše výsledky byly mimořádně povzbudivé pro lidi konzumující pravidelně malé množství hořké čokolády. Ti totiž měli významně nižší hladinu CRP v krvi. Jinými slovy jejich zánětlivý stav byl podstatně redukován. V průměru pozorované sedmnáctiprocentní snížení se může na první pohled jevit jako dost malé, ale je to dost na to, aby se snížilo riziko kardiovaskulárního onemocnění o jednu třetinu u žen a jednu čtvrtinu u mužů. A to je nepochybně pozoruhodný a velmi příznivý výsledek.“
Množství čokolády je rozhodující
„Mluvíme o mírné konzumaci.“ vysvětluje di Giuseppe. „Nejlepší účinky jsou dosaženy při konzumaci v průměru 6,7 gramů čokolády za den, což odpovídá malému čtverečku dva- až třikrát za týden. Mimo toto množství mají prospěšné účinky tendenci mizet.“
Výzkumníci chtěli odstranit veškeré pochybnosti. Vzali proto do úvahy i to, že milovníci malého množství kvalitní hořké čokolády by mohli mít zálibu v konzumaci i jiných zdravých potravin, jako je například víno, ovoce a zelenina. Nebo by mohli cvičit víc než ostatní. Tak by pozorovaný účinek mohl být připsán i dalším faktorům a nejenom samotnému kakau. „Abychom tomu zabránili,“ dodává, „upravili jsme všechny možné „matoucí“ parametry. Ale prospěšný účinek čokolády stále zůstal, a tak věříme, že je to skutečně pravda.“
Vedoucí laboratoře Genetic and Environmental Epidemiology na Catholic University of Campobasso, zodpovídající za projekt Moli-sani Licia Iacoviello, říká: „Tato studie je prvním vědeckým výsledkem publikovaným z projektu Moli-sani. Považujeme tento výsledek za začátek velké série poznatků, které nám přinesou inovativní pohled na to, jak zařadit prevenci do každodenního života, a to ať už jde o kardiovaskulární choroby nebo nádorová onemocnění“.ˇ
Pramen: Catholic University
Diskuze:
pani Marcinkova,
Zdena Galajdova1,2008-09-29 19:57:31
muzete mi prosim odpovedet ? Jak je to s tou cokoladou, jsou tam rozpory v textu souvislem a textu pod fotografii a dale vas prosim o vysvetleni odborne hantyrky..... dekuji :-) Zdena
odpověď
Anna Marcinková,2008-09-30 09:54:52
Děkuji za Váš komentář a pokusím se ve stručnosti odpovědět. Problém při výkladu mezi textem a popiskem u obrázku by mohl být v tom, že není přesně definován "malý čtvereček". Nicméně, v textu je jako doporučené množství uvedeno 6,7 gramů za den, což je 46,9 gramů za týden... a to odpovídá necelé polovině stogramové tabulky zmiňované pod obrázkem.
Pokud jde o typ čokolády, tak ve Spojených státech je se jako "dark chocolate" označuje ta, co neobsahuje žádnou mléčnou složku. V Evropě je pro tmavou čokoládu stanoven minimální obsah kakaa na 35 %.
Vážená Zdeno Galajdová, mám pro vás radu
Duke,2008-10-01 21:07:22
Vidím, že nejste schopna pochopit co znamená výraz: "mléko interferuje s absorbcí polyfenolů." Objevujete rozpory, i tam kde neexistují. Nedovedete rozlišit mezi hantýrkou a odbornou terminologií. Nechápete rozdíl mezi tím jestli paní Marcinková něco napsala nebo řekla...
Ta rada zní: Čtěte Vlastu!
interferuje s absorpci .....
Zdena Galajdova1,2008-09-28 22:47:35
proboha, nejde to napsat cesky? Nejsem z oboru a nedava mi to smysl - chapu, ze se asi vylucuji ci potlacuji ucinky, ale fakt nejde psat trochu vice cesky? Cestina je nesmirne pestra, ale kam dal vice lidi pouziva terminy anglicke a latinske a cestina tak dostava na frak... nehlede, ze to zvedaveho citatele odradi... a Osel je prece pro ty, co se chteji dozvedet vice... zkuste mi to rici tedy cesteji :-):-):-) Ja verim, ze to neni v dusledku pocitu dulezitosti, ale jen zazita odborna hantyrka, tak se s tim zkuste poprat a rict to v rodnem jazyce....... diky:-) Zdena
interferuje s absorpcí...
Anna Marcinková,2008-09-30 09:05:09
určitě napsat češtěji jde... lze použít třeba výraz "omezuje vstřebávání". Omlouvám se, pokud jsem vám tímto způsobila problém, ale občas se mi prostě stane, že si na ten správný český výraz nedokážu vzpomenout, a pak to dopadá tak, že někteří čtenáři tápou ve spleti odborných výrazů.
%?
Palo Priezvisko,2008-09-24 09:02:14
kolko %na bola ta horka cokolada? dost podstatna info ak je ma efekt iba v takom prijmaneho malom rozsahu
z texty vyplyva,
Zdena Galajdova1,2008-09-28 23:03:02
ze se jedna nejspis o cokoladu 70%, protoze uvadi 1 ctverecek 2-3 x tydne, zatimco v komentari ke clanku pod fotografii tvrdi, ze necela pulka stogramove cokolady ... a mysli tedy nejspise cokoladu beznou, nekoncentrovanou. Nebo se mylim ? Jak je to vlastne, muzete upresnit ?
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce