Australští vědci vedení Johnem Hawleyem z Royal Melbourne Institute of Technology University v Bondooře zjistili to, co sportovní lékaři už delší dobu vědí - konzumace cukrů a kofeinu před namáhavým výkonem nebo během něj, má prokazatelně pozitivní efekt na výsledek závodníkova snažení. Australané nyní odhalili překvapivě silný účinek této kombinace při „dobíjení“ energie v unaveném organismu.
Do studie zařadili sedm špičkově trénovaných cyklistů. Vědci je nechali šlapat na laboratorním ergometru až do vyčerpání tak, aby se sportovcům ve svalech spotřeboval zásobní cukr glykogen. Krajně unaveným dobrovolníkům pak podali nápoj, který obsahoval buď jen cukry a nebo cukry v kombinaci s kofeinem. Oba nápoje chutnaly stejně a sportovci nevěděli, co jejich dávka obsahuje. Během následujícího odpočinku vědci sledovali, jak se cyklistům ve svalech obnovuje zásobní cukr glykogen.
Výsledky byly zajímavé. Během první hodiny regenerace probíhala obnova glykogenu ve svalech u všech cyklistů stejně. Už po čtyřech hodinách byl ale patrný dramatický rozdíl. Konzumenti nápoje s přídavkem cukru a kofeinu měli ve svalech o dvě třetiny glykogenu více než sportovci odkázaní na nápoj obsahující pouze cukry. Zároveň stoupala v těle konzumentů kofeinového nápoje i koncentrace inzulínu a krevního cukru glukózy. Výrazně jim také přibylo látek zodpovědných za transport glukózy do svalů.
Glukóza slouží jako výchozí surovina pro tvorbu glykogenu, jenž se ukládá ve svalech a je využitelný jako palivo při fyzické námaze.
Podle Hawleyho je význam tohoto objevu zřejmý. Kofein není na seznamu zakázaných podpůrných látek, a tak jej zřejmě začnou využívat k regeneraci sil sportovci. Kofein nebudou muset složitě shánět, protože jej obsahují běžné potraviny i nápoje. Vedle kávy a čaje například i čokoláda nebo kola.
„Když máte den po intenzivním tréninku nebo namáhavém závodě ve svalech o 66% více „paliva“, není nejmenších pochyb o tom, že budete výkonnější a rychlejší,“ říká australský vědec.
Mechanismus, jakým kofein přispívá k obnově glykogenu ve vyčerpaných svalech, není zatím znám. To však není zdaleka jediný zádrhel při jeho užívání. Během pokusů, jejichž výsledky otiskl vědecký časopis Journal of Applied Physiology, konzumovali sportovci poměrně velké množství kofeinu. Odpovídalo pěti až šesti šálkům silné kávy vypitým naráz.
Tak vysoká dávka kofeinu může mít za následek například nespavost nebo třas. Proto chce Howley testovat účinky nižších dávek kofeinu. Nebude to jednoduché, protože nežádoucí reakce na „oslazenou kávu“ po vyčerpávajícím tréninku se ukazují jako individuální. Někteří cyklisté nemohli po vypití kofeinového nápoje v noci pořádně spát. Jiní usnuli navzdory koňské dávce kofeinu bez větších potíží už během odpočinku, jenž následoval po vyčerpávajícím testu.
„Sportovci, kteří by chtěli využívat kofein k regeneraci po velké námaze, by si měli celý postup vyzkoušet už v tréninkovém období, aby před závody věděli, jak jim kofein zabírá a jaká dávka je pro ně nejlepší,“ radí Howley.
Zamyšlení nad šálkem kávy a včelami
Autor: Josef Pazdera (21.06.2024)
Alkohol a kofein, jak se to rýmuje?
Autor: Miloslav Pouzar (22.01.2023)
Alkohol, kofeín a srdce
Autor: Matej Čiernik (18.03.2019)
Šálek kávy odhání slepotu
Autor: Josef Pazdera (01.05.2014)
Další bod pro kafaře
Autor: Josef Pazdera (03.09.2013)
Diskuze: