Sója, která je díky cizímu genu odolná proti herbicidu Roundup (tzv. Roundup Ready soja čili RR soja), se pěstuje v baště této plodiny - v USA - na 90% ploch.
Na světě je jí oseto 60% ploch, na kterých se sója pěstuje. Sója používaná pro krmení hospodářských zvířat obsahuje různá množství semen z geneticky modifikovaných odrůd. RR sója se používá i pro výrobu potravin, např. potravinářských olejů, náhražek mléka či různých vegetariánských „mas“.
Sója vzdoruje herbicidu Roundup díky genu pro CP4-enolpyruvylšikimát-3-fosfát syntázu (spokojme se se zkratkou CP4 EPSPS, jinak se opakováním tohoto krkolomného chemického názvu vyčerpáme, ještě než dojdeme k jádru věci). Tento enzym je obdobou vlastního enzymu sóji. Je ale odolný k Roundupu. Enzym CP4 EPSPS má tedy geneticky modifikovaná sója navíc oproti sóji „obyčejné“ (také se pro ni používá termín „konvenční“, protože byla získána tradičními šlechtitelskými postupy bez metod genového inženýrství).
Na sóju existuje alergie (jako ostatně na mnoho dalších potravin, jako jsou např. buráky, kiwi, ryby nebo ořechy). Jsou mezi současnými alergiky vnímavými k sóji lidé, kteří jsou citliví na CP4 EPSPS? A nebo jsou tito lidé stále alergičtí hlavně na tradiční alergenní komponenty konvenční sóji? Tento problém řešil mezinárodní tým odborníků z Německa, Koreje, Švýcarska a Spojených států.
Vědci hodnotili reakce alergiků z Evropy a z Koreje. Výsledky byly jednoznačné. U nikoho z prověřených sójových alergiků nezjistili alergickou reakci na CP4 EPSPS. Všichni sojoví alergici byli alergičtí na známé sojové alergeny, které se vyskytují v sóji bez ohledu na to, zda plodina je anebo není geneticky modifikovaná.
Roundup blokuje enzym EPSPS a tím i tuto chemickou reakci důležitou pro syntézu životně důležitých aminokyselin.
Dodejme pro úplnost, že RR sója prošla rozsáhlým alergologickým testováním ještě před tím, než bylo povoleno její pěstování. Výše uvedené testy evropských a korejských alergiků měly prověřit, jestli se náhodou nestalo cosi nepředvídaného a sója přeci jen nevyvolává alergie zapříčiněné genetickou modifikací.
Závěr studie zveřejněné v Molecular Nutrition and Food Research je jasný: „Neexistují důkazy o tom, že by biotechnologický protein CP4 EPSPS měl zvýšenou schopnost vyvolávat alergie.“
Pramen: Mol. Nutr. Food. Res.
Diskuze: