Zatímco počty kuřáků dlouhodobě klesají a spotřeba alkoholu se celosvětově stabilizovala, množství vypitých šálků kávy se soustavně zvyšuje. Pití kávy lze označit za nejrozšířenější zvyk dnešní doby. Výživová hodnota kávy jako nápoje je nepatrná. O účincích kofeinu toho už známe hodně. Většinou se také ví, že káva zvyšuje tvorbu moči. Proto se nezapočítává mezi tekutiny požadované pitným režimem. S povědomím o kafestolu už to s našimi znalostmi bývá horší.
Kávu si dáváme hlavně pro její povzbudivé účinky. Kromě kofeinu je v kávových zrnech také lipidová složka, jež obsahuje terpeny a jedním z nich je kafestol. Podle Dr. David Moore, profesora molekulární a buněčné biologie na Baylor College of Medicine je kafestol tou nejúčinnější ze všech známých látek obsažených v potravinách, které zvyšují cholesterol.
Výzkumy provedené amsterdamskou universitou na populaci Nizozemců ukázaly, že vypitím pěti šálků kávy z francouzského lisu denně, dostáváme do sebe 10 – 13 miligramů kafestolu. Pokud to praktikujeme po dobu čtyř týdnů, stoupne nám obsah cholesterolu v krvi o 6 až 8 procent.
Abychom si rozuměli, tak pod pojmem káva z "francouzského lisu" (French Press, nebo také Cafetiere), se míní nahrubo pomletá káva přelitá horkou vodou, která se v konvici jemným nerezovým sítkem jako pístem po asi pěti minutách stlačí dolů a servíruje se přímo z této konvice. To ale znamená, že nizozemské výsledky se budou vztahovat i na slavného československého "turka". Stejně dobře sem ale patří i italské espreso. Všechny tyto kávy obsahují totiž kafestolu hodně. Ti co dbají na své zdraví a pijí kávu bez kofeinu, na tom nejsou o nic lépe. Odstranění kofeinu z kávy (bezkofeinová káva), nemá totiž na obsah kafestolu vliv.
Účinek kafestolu
Jak to kafestol dělá, že nám v krvi zvyšuje cholesterol, zůstávalo dlouho záhadou. Větší jasno do věci přineslo až odhalení toho, jak je řízena produkce fibroblastového růstového faktoru 15 (FGF 15). Ukázalo se, že kafestol se váže na jistý druh receptoru ve stěně střeva, jde o farsenoidový receptor X (označovaný také jako FXR). A nyní ta pointa. Tím, že se kafestol naváže na receptor (FXR), vyvolá tvorbu faktoru (FGF 15), jež následně potlačí funkci tří genů, které v játrech regulují hladinu choelsterolu.
Více se toho o kafestolu zatím neví a tak nelze ani vyloučit to, že by kafestol mohl i sám nějak působit přímo v játrech. I když nevíme zatím všechno, ze zdravotního hlediska je poznatek o jeho podílu na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a že tak kafestol činí ve střevě prostřednictvím popsané tvorby komplexu, kterou se účastní na transportu žlučových kyselin, významný.
Poznámka k cholesterolu
Zvýšená hladina cholesterolu a poruchy metabolismu dalších tuků jsou onemocněními hromadného výskytu. I když nebolí, představují jeden z nejrizikovějších faktorů aterosklerózy a následných komplikací, například srdečního infarktu, cévní mozkové příhody, špatného zásobení dolních končetin krví,...
Za zvýšenou hladinu cholesterolu (hypercholesterolémii) se považuje jeho koncentrace v krvi, která je vyšší než 5 mmol/l. Tímto názvem se často myslí nejen porucha metabolismu cholesterolu, ale také zvýšená hladina ostatních tuků v krvi- hlavně triglyceridů (triacylglycerolů) (nad 2 mmol/l) nebo LDL – „zlého cholesterolu“, který se dobře a snadno usazuje v cévách (nad 3 mmol/l).
Patříte-li mezi závisláky na kofeinu a máte-li navíc problém s cholesterolem, je dobré vzít v úvahu, že náš „turek“ je prakticky obdobou „French Press“, na níž byl neblahý účinek kafestolu prokázán a že překapávaná káva je v tomto směru mnohem vhodnější.
Proč?
Jednoduše proto, že kafestol je látka, která se velmi ochotně váže na papírový filtr.
Pramen: Baylor College of Medicine
Zamyšlení nad šálkem kávy a včelami
Autor: Josef Pazdera (21.06.2024)
Alkohol a kofein, jak se to rýmuje?
Autor: Miloslav Pouzar (22.01.2023)
Alkohol, kofeín a srdce
Autor: Matej Čiernik (18.03.2019)
Šálek kávy odhání slepotu
Autor: Josef Pazdera (01.05.2014)
Další bod pro kafaře
Autor: Josef Pazdera (03.09.2013)
Diskuze:
Tak to mi neva...
Q,2007-07-08 23:28:48
ja totiz piju kafe jedine rozpustny :-)) Jenom jedna pripominka ke clanku - po staru triglyceridy jsou triacylglyceroly a ne tricylglyceroly.
a co čaj?
Funda,2007-06-26 10:47:28
A jak je to s čajem? Ten přece taky obsahuje kofein, možná jen trošku odlišný od toho v kávě. Znamená to, že je i čaj špatný na cholesterol?
To je v rozporu
Stanislav,2007-06-26 06:36:19
To je v rozporu s epidemiologickými daty i klinickými studiemi, které neprokázaly u lidí, kteří pijí černou kávu žádný nárust srdečních infarktů ani mozkových příhod. Je ale známo, že intenzivní pití černé kávy potlačuje mitotickou aktivitu, což může být výhodné u některých typů zhoubných nádorů. Tak například u
maligního myelomu se doporučeje denně pít více jak pět šálků kávy denně....
o lebkách, hnátoch, káve, mikrovlnkách ... a tak..
Dagmar,2007-06-25 21:50:17
Bohouš, nie si výnimka. Ja som (ziaľ) kávovo závislá... a tiež dlhodobo cholesterol v norme. A to nie som už (tiež žiaľ) žiadna mladica. Ja viem, nie je to žiadny argument, že Honza, Fero, Bohouš, Dáša, Eva... napriek káve majú cholesterol v norme.
Na článku mi však vadí (o. i.) najmä ten varovný ilustračný obrázok kávy so smrtkou. Pripomína mi dávnejší súdny prípad, kde sa trochu insitný vedec z niektorej škandinávskej krajiny (už si nepamätám ktorej - možno je to tou kávou) na základe súkromného "výskumu" pustil do boja proti smrtiacej hrôze zvanej mikrovlnka. A média sa takejto kampane samozrejme ujali a zverejňovali ilustračné foto s mikrovlnkou lebkou a prekríženými hnátmi... boli z toho súdy, ale to je už iná story...
A propos - nebola toť nedávno MEDZINÁRODNÁ konferencia o pozitívnych účinkoch kávy? Na nejakom science webe (Nature, BBC Radio4, alebo Science on Friday) bol o tom oslavny rozhovor. Nuž...
Poslal jsem článek tý mojí,
Dwarf,2007-06-25 19:59:52
která má vysoký cholesterol a pije dost turecké kávy a nepřej si slyšet kam poslala ona mě!
slovo kafestol
jara cimrman,2007-06-25 19:24:27
..slovo kafestol slysim poprve....a hned je mi to vysoce podezrely....jsem tudiz nesmirne rad, kdyz tu ctu, ze se jako ostatni osklive latky zachyti na kousek papiru a odhodi se....Vas Jara Cimrman
Asi jsem výjimka
Bohouš,2007-06-25 09:29:55
Nejrůznější druhy kávy v různém množství přes čtyřicet let, hlavně bez cukru, na návštěvě samozřejmě na oplátku hostitelům občas s chladičem,šlehačkou,zmrzlinou, diety nedržím (bohužel), v jídle mám všehochuť a cholesterol mám stále v normě. Kouřit z důvodu podezření na náběh na krční rakovinu jsem přestal před 25 lety. Tvrdý alkohol a pivo nemusím. Kávu jsem začal pít na nočních směnách(týdenní turnus). Vím, mám riziko infarktu nebo mozkové příhody(je to dědičné).Takže příklad ze mne si, prosím, neberte!!
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce