Tým vědců z University of Florida vedený Gabrielem Bittonem publikoval v lékařském časopise Journal of Environmental Health stať, která se zabývá prevencí závažných alimentárních nákaz likvidací jejich zdroje v umělohmotných „drátěnkách“ a nejrůznějších houbách používaných v kuchyni k mytí nádobí. Tyto běžné pomůcky mohou být rezervoárem patogenních virů, bakterií a prvoků. Bitton testoval možnosti likvidace těchto patogenů pomocí mikrovlnné trouby.
„Mikrovlnná trouba je účinný prostředek sterilizace,“ říká Bitton.
Alimentární infekce jsou v USA ročně příčinou 6 milionů onemocnění. Asi 9000 případů končí smrtí. Celkové náklady na léčbu se pohybují ročně mezi 4 a 6 miliardami dolarů. V kuchyni jsou primárním zdrojem patogenních mikroorganismů především syrová vejce, syrové maso a zelenina. Patogeny mají velkou šanci na přežívání právě v pomůckách, které používají hospodyňky k mytí nádobí, protože ty zůstávají dlouho vlhké.
Bitton a jeho tým testovali přežívání virů, bakterií i cizopasných prvoků v „drátěnkách“ a houbách po „ohřátí“ v běžné mikrovlnné troubě. Testy prokázaly, že dvě minuty stačí k likvidaci více než 99% patogenů. Procedura ničí noroviry, virus hepatitidy A, bakterie Escherichia coli, salmonely i parazitického prvoka Giardia. Výjimkou jsou spory Bacillus cereus, které hynou až po čtyřech minutách chodu mikrovlnné trouby na plný výkon.
Patogenní mikroorganismy neničí samotné mikrovlnné záření, ale teplo, které se v materiálu vyvíjí. Teplo vzniká excitací molekul vody, a proto je vhodné, aby sterilizované předměty byly vlhké.
„Je to velmi účinný a přitom levný způsob sterilizace,“ konstatuje Bitton. V odborné stati doporučuje provádět sterilizaci pomůcek na mytí nádobí obden.
Hasiči z anglického hrabství Shropshire nadšení z mikrovlnné trouby jako sterilizátoru nesdílejí. Už hasili požár, který založil ve své domácnosti snaživý bojovník proti mikrobům.
„Důrazně varujeme veřejnost před sterilizací drátěnek a houbiček na mytí nádobí v mikrovlnné troubě,“ praví se v prohlášení shropshirských hasičů. „Tento způsob sterilizace je velice nebezpečný. Výsledek tohoto počínání ovlivňuje řada faktorů, např. výkon trouby nebo vlhkost sterilizovaného předmětu.“
Britská Královská společnost pro prevenci nehod se staví na stranu hasičů a v oficiálním prohlášení zdůrazňují, že „mikrovlnná trouba musí být využívána jen pro ty účely, pro které je určena.“
Pramen: Journal of Environmental Health
Na superbakterie platí nanotrubičky s enzymem
Autor: Josef Pazdera (24.08.2010)
Lék zkrotí nebezpečné bakterie
Autor: Jaroslav Petr (29.09.2008)
"Osvícená" bakterie je nebezpečnější
Autor: Josef Pazdera (29.08.2007)
Budou pacientům na jednotkách intenzivní péče čistit zuby?
Autor: Redakce (28.03.2007)
Irácké tažení sekvenátorů bakteriálních genomů
Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2007)
Diskuze:
pokus
Hana Vachková,2010-04-01 12:18:43
Hoj, mam na podobné téma bakalářskou práci na ČZU, zalévala jsem po dobu 5i měsíců rostliny vodou upravenou ohřevem v mikrovlnné troubě. Další varianty byly převařená voda, voda z kohoutku (odstátá) a destilovaná voda. Rostlinám zalévaným vodou z mikrovlnné trouby se dařilo báječně! mezi variantami nebyl na hladině významnosti alfa = 0,05 žádný statisticky významný rozdíl;) rostliny zalévané destilkou byly trochu nažloutlé a myslím, že časem by se jim to přestalo líbit. Toť asi vše.
trouba jako sterilizator
jara cimrman,2007-01-30 21:18:30
...tez v ceske politice se to osvedcilo....trouba jako ucinny sterilizator domaci politiky, velice ucinne.....blahopreju.....ja porad kam na ty napady chodej....Vas Jara Cimrman
Jen pozor na pozar!
Jiri Polivka,2007-01-29 19:12:09
Mikrovlnky, specialne upravene, se pouzivaji ke sterilizaci uz od 60.let.
Obycejna mikrovlnka, date-li do ni vlhkou (malo mokrou) houbu ci hadr, tu vec rychle prehreje: vyvari se voda, pak rychle zacne doutnat.
Nepochybne se tim zarem znici bakterie. Dejte si pozor, v mikrovlnce "beha" casto az 1 kW vykonu, a prehrata vec muze bouchnout a vyvolat pozar.
Doporucuji opatrnost a postavit vedle sklenici s cca 0.5 litru vody. Ochranite si magnetron a zamezite pozaru! A nedivejte se prilis zblizka!
....
richard,2007-01-29 16:44:03
znáte tu historku, jak nechal chemik osušit skleněný filtr v mikrovlnce, a ten se dokonale roztavil jak ve sklárně?
Když jsem to vykládal kamarádovi z PřFUK, tak potvrdil, že se mu to stalo taky.
Mikrovlnka je svinstvo, pozor na ni
A což
Georgg,2007-01-29 06:40:41
teprve plazma buzená mikrovlnami! Pravda ale ne jako domácí sterilizátor...
Ten vyzkum sponzorovali alergologove
Dramenbejs,2007-01-28 16:21:27
Ten vyzkum sponzorovali nejspise alergologove, protoze deti vyrostle v aseptickem prostredi byvaji tezci alergici (a zustane jim to).
By mě taky zajímalo co se uvolní z houbičky
LAST GOD,2007-01-28 15:09:52
a co dalšího vč mikrovlnky nebo mě zhyne kromě při tomto způsobu sterilizice :)))
Kto sponzoroval výskum?
Martin,2007-01-28 10:06:58
Kto sponzoroval tento výskum? Nie náhodou nejaký výrobca mikrovlniek?
Ja keď doma potrebujem sterilizovať veci z kuchyne, prelejem ich vriacou vodou.
bongo-bongo
Pepa z depa,2007-01-27 22:26:49
Určitě něco ano, asi záleží i na stáří houbičky, jaké mycí prostředky či rozpuštěné mastnoty nepořádně vypraná houbička obsahuje. Je to jen třešnička na dortu ze všech cheikálií, kterými jsme obklopeni a které vůbec nevnímáme ani ve vzduchu, v potravinách, v bytech, oblečení, obuvi, pracích , krášlících , čistících aj prostředcích...
Colombo
Pepa z depa,2007-01-27 22:17:12
O pokusu ze vtípku nic nevím. Krůty jsou téměř všežravé. Mikrovlnka neničí svalovce(Trichinella spiralis).
Mě by spíš zajímalo,
bongo-bongo,2007-01-27 21:46:39
jaký jedovatý sajrajty se uvolní z umělohmotný houbičky na nádobí, když ji zahřejeme na vyšší teplotu - zde evidentně hodně nad 100 stupňů Celsia - to ti floridští vědci nezkoumali?
Mikrovlnka?
Pepa z depa,2007-01-27 21:34:32
Slyšel jsem a hodlám prověřit tvrzení, že voda ošetřená v mikrovlnce a použitá k zálivce semen v truhlíku způsobila, že rostliny nevzešly. Stejné osivo, hlína, truhlíky vedle sebe, výsev ve stejnou dobu. Kontrolní skupina byla zalévána neupravenou vodou z vodovodu. Výsledky sdělím k tomuto článku. Budete spolupracovat? Budu zkoušet a zveřejním názvy rostlin, zkusím i výsev podle lunárního kalendáře i kalendáře Thunových i v nahodilou dobu. Důvěřuj - ale prověřuj!
Taky...
Twiti,2007-01-27 21:35:35
Taky jsem na tuto informaci narazil, mozna to taky vyzkousim... Zkusil bych kazdou "zalivku" osetrit v MT,nechat zchladit a pouzit. Pokud mozno druh semen, ktere nejsou uplne snadne na vykliceni. Po vysledku bych si jeste polozil otazku, zda je zdravejsi par bakterii nebo nic.
Tento pokus
Colombo,2007-01-27 21:39:04
Pokus z vtipku? Pokud vim tak u něj je i druhý, souvisí s margarínem jakožto krmivo pro krůty(nebo krocany?) tento pokus se mi zdá zajímavější:))
pro uplnost
PT,2007-01-28 11:31:16
Pro uplnost experimentu bych pridal jeste truhlik zalivan vodou prevarenou zcela beznym zpusobem - napr konvivi apod. A taky by asi bylo vhodne nechat vodu zchladit :)
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce