Ryba a rak, činí dobrý zrak. To věděli naši předci už dávno. Dost dlouho se také ví, že konzumace ryb snižuje riziko srdečních onemocnění. Pojídání ryb snižuje srážlivost krve, omezuje množství triglyceridů (krevních tuků doprovázejících cholesterol). Snižuje krevní tlak. Chrání před poruchami srdečního rytmu. Působí proti zánětům cév, kloubů, střev a kožním onemocněním (lupus a psoriáza - lupénka)... Za tyto blahodárné vlastnosti vděčí ryby vysokému obsahu omega-3 kyselin.
Méně se už ví o tom, že mastné kyseliny obsažené v rybách se chovají tak trochu i jako drogy. Dokáží nám totiž vylepšit náladu a zmírnit impulsivní chování (viz článek Omega 3 kyseliny).
Nyní vědci přichází se zcela novým poznatkem, který ryby staví do jiného světla. U těhotných žen mohou navodit předčasný porod.
Jíst hodně ryb, doporučují nastávajícím maminkám snad všichni lékaři. A bylo by tomu tak i dál, kdyby jistý Fei Xue z Harvard School of Public Health se svými kolegy v Michigenu nesledoval zdravotní stav více než tisíce žen rodiček. Při kontrole zdravotního stavu sledoval i obsah rtuti v jejich vlasech.
Ukázalo se, že ženy, které jedly ryby, měly ve vlasech rtuti hodně. Vůbec nejhorších hodnot se dobraly ženy, které konzumovaly ryby z konzerv.
Průměrná hodnota rtuti ve vlasech činila 0,29 ppm, přičemž s množstvím snědených ryb rostl i obsah rtuti (hodnota ppm je veličina, kterou soustava SI neuznává. Vědecký svět ale tuto hodnotu běžně používá a znamená poměrné zastoupení atomů rtuti ve sledovaném vzorku. 1ppm je 1/1 000 000).
Nyní to podstatné, ženy, které rodily předčasně (o více než dva týdny) měly třikrát častější obsah rtuti ve vlasech nad 0,55 ppm. To by znamenalo, že ženy jsou v době těhotenství na rtuť zvláště citlivé a že její přísun v jakékoli potravě je pro ně škodlivý. Ryby s vysokým obsahem rtuti by pak u nich patřily mezi rizikové potraviny. Zvláště vysoký obsah rtuti mívají žraloci, mečouni, makrely a platýzi.
Vědci hodlají provést pokus na ještě větším souboru rodiček. Pokud se ale tyto výsledky potvrdí, bude to naše staré „všeho s mírou“, platit i pro ryby. Ženy ale nemusí mít obavy ani o sebe, ani o svůj plod. Ať už budou výsledky dalších pokusů jakékoliv, všech příznivých efektů konzumace ryb se lze dobrat i tím, že budou konzumovat jen rybí tuk. Ten, jak známo, rtuť v rizikových koncentracích neobsahuje.
Pramen:
Environmental Health Perspectives, DOI: 10.1289/ehp.9329
Diskuze:
Rozbitý teploměr
Romana,2006-12-01 20:06:28
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vliv muže mít na plod na začátku těhotenství, když jsenm likvidovala rozbitý teploměr rtuť. Děkuji za odpověď.
:(
Pán Bů,2006-10-16 09:25:46
Je to hrůza, kam až to znečišťování vod pokročilo. Vypouštíme rtuť po hektolitrech do moří, a pak se divíme, že když tu rtuť ryby vypijou, tak si jí s sebou vezmou i do konzerv. A proto rodičky rodí dříve. Ale možná to pomůže nárůstu populace. Čím dřív rodička porodí, tím dřív může být zase oplodněna. A třeba by se vyšší dávkou rtuti dalo dosáhnout toho, že by se rodilo už o dva až tři měsíce dříve, tudíž by žena nakonec mohla mít až dvě děti do roka. No, já jsem geniální! Je načase, aby se celá řada domácích kutilů ponořila do svých dílen, a vyzkoušela tuto mou teorii v praxi! Určitě jim přijde vhod sada lékařských teploměrů!
...
Martin,2006-10-15 14:22:51
Ak som to dobre pochopil, článok je v podstate o ortuti, a nie o rybách. Ryby sú do toho len zatiahnuté, sú spolupáchateľom z donútenia...
Jenom aby
zub,2006-10-15 12:52:23
Pokud rybí tuk nějak souvisí s tukem z ryb, což se nedá vyloučit... :) tak asi rtuť obsahuje, protoze ona rtuť v rybách je organicky vázaná a tudíž lipofilní.
Navíc při letmém googlení hesla "rybí tuk" jsem našel tohle:
http://www.zdrava-rodina.cz/med/med0302/med0320.html
"Jeho poslední práce navazuje na výsledky předchozích studií, které naznačily, že konzumace ryb v těhotenství (1) snižuje četnost předčasných porodů a (2) příznivě ovlivňuje porodní hmotnost novorozence."
Tak nevím... :-/
Tak už to někdy je.
josef pazdera,2006-10-15 14:31:06
Ano, jsou tu dva týmy a zcela protichůdné výsledky. Také bych autorům dokázal odporovat mnoha dalšími kladnými vlastnostmi konzumace ryb ve smyslu zlepšení chorob lupus, psoriáza,... Ale zatím co vámi uváděný pramen je čtyři roky starý, tato publikace o které je zde řeč, je stará několik dnů. Možná je lepší než na staré věci odkázat na novější prameny. Jako například americkou FDA, která se v loňském roce také přiklonila k názoru, že obsah rtuti v rybách gravidním ženám nesvědčí a varovala před touto skutečností. Součástí tohoto varování je sdělení, že jiných osob než žen v jiném stavu, se toto nebezpečí netýká a konzumace ryb je pro ostatní osoby bezpečná. (Zde část textu: Fish are a major source of mercury exposure, a neurotoxin that may cause subtle developmental effects in utero, like the loss of a fraction of an IQ point, even at the modest exposure levels typical of the American population. As a result, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) and Environmental Protection Agency (EPA) have issued advisories warning women of childbearing age about mercury in fish...)
Ve věci rtuti v rybím tuku - výsledky autorů, na které odkazuji, významnou hladinu rtuti v tomto produktu, která by ženy ohrozila, nedetekovali.
Máme tu tedy dva názory, oba jsou podložené výsledky výzkumu. Osobně si netroufám odsoudit žádný z nich a ani je podezřívat jako anonymní přispěvatel CC z úplatkářství a zkreslování výsledků výzkumu ve prospěch nějaké lobby. V každém případě budeme celou situaci dál sledovat a jakmile se vyskytnou nové informace, tak i referovat.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce