Molekulu po molekule umí zviditelnit tvorbu proteinů nová technika. Toto sledování děje syntézy jednotlivých proteinových molekul dovoluje zjistit jak a kdy je příslušný gen zodpovědný za tvorbu tohoto proteinu aktivní. Tato nová metoda dovede sledovat aktivitu genu na živém organismu a dokonce v reálném čase.
Právě proto, že se jedná o zviditelňování tvořících se molekul, tak ji její tvůrci nazvali technikou „molecule-by-molecule“, což by se dalo přeložit jako technika sledování „molekuly za molekulou“. Vědci nyní mohou sledovat aktivitu genu dlouhodobě po celou dobu života organismu, například u bakterií a to od okamžiku jejich zrození až po smrt.
Za objev se zasloužil tým výzkumníků vedených doktorem X. Sunney Xiem ze zmíněného Harvardu. Xie o metodě říká, že luminiscenční světlo lze uvnitř buňky pozorovat tehdy, když se k mnohočetným ribozomům naváží jednotlivé kopie mRNA (messenger ribonukleové kyseliny), které završují proces spouštěný řídícím centrem - jadernou DNA.
Výhodou je, že na živém organismu lze sledovat jak a kdy se ten který gen zapíná a kdy se jeho činnost naopak tlumí. To umožní v praxi zjišťovat například to, jaké škodliviny, nebo léky, dokáží ten který gen v jeho činnosti přibrzdit a nebo zase spuštění genu urychlit. Prakticky to dovoluje nahlédnout do samého nitra probíhajících buněčných dějů.
Tak jak centrální dogma molekulární biologie praví, jsou geny z jaderné DNA přepisovány do mRNA a tato informace je přetlumočena v ribozomech do podoby zahájení syntézy proteinů. I když tento poznatek je znám dlouhou dobu, sledovat tyto děje v reálu šlo prakticky jen technikou in vitro. Sledování aktivity mnohých genů dosud znemožňovala také malá citlivost stávajících technik.
Nová metoda sledování dějů v buňce pracuje s přesností na úrovni jednotlivých molekul a proto má všechny předpoklady stát se nástrojem, který posune naše znalosti z oblasti molekulární genetiky, ovlivňování činnosti genů a tím i lidského zdraví, o velký kus vpřed.
Videozáznam ( MOV, 565 kb )
Pramen:
Harvard University Gazette
Diskuze: