Svaly u dospělých lidí jsou neustále ve výstavbě. Jsou tvořeny a zároveň rozebírány. Za mlada je toto budování s bouráním v rovnováze. Avšak tím, jak stárneme nám jde bourání stále lépe, a výstavba nám vázne. Svaly se vytrácejí.
Vědci nyní zjistili, že obohacení potravy o aminokyselinu leucin dokáže popsaný nepoměr zvrátit. Alespoň to tvrdí Lydie Combaret, Dominique Dardevet a jejich kolegové, kteří se na pokusu podíleli. Všichni jmenovaní jsou výzkumníci z Výzkumného centra pro lidskou výživu ve Auvergne INRA (Francie).
To, že se nám po čtyřicítce se začnou svaly vytrácet není nic nového pod sluncem, bereme to jaksi samo sebou, že tomu tak musí být. Ročně přicházíme 0,5 – 2% svalové hmoty.
V organismu je to zařízeno tak, že bezprostředně po trávení potravy kdy jsou rozštěpeny proteiny a v krvi stoupne koncentrace aminokyselin, rozbíhá se syntéza nových proteinů a dosahuje přibližně dvojnásobku předchozí klidové hodnoty. Oním spouštěcím mechanismem procesu tvorby nové tkáně je právě ona zmíněná bohatá nabídka recyklovaných stavebních prvků - aminokyselin.
Pokusy na zvířatech zjistily, že u starších organismů je tento stimul v podobě dostatku aminokyselin, méně efektivní. Ani při jejich dostatku syntéza nových proteinů není schopna úbytek nahradit.
Ukázalo se, že nastartování růstu svalů může být na ochablém organismu vynuceno. Zdá se to až neskutečně jednoduché – stačí k tomu pouhé dodání leucinu. Obohacení potravy o leucin „vzkřísí“ stářím unavená těla a srovná tvorbu nových proteinů s jejich odbouráváním, svaly pak rostou „jako zamlada“.
Stávající pokusy nenaznačily, že by toto obohacování stravy vedlo k nějakým vedlejším nežádoucím účinkům.
Zde popsaný překvapivý objev učinili výzkumníci když srovnali štěpení proteinů u mladých (osmiměsíčních) a starých (22 – měsíčních) potkanů. Zjistili, že zatímco proces degradace svalové tkáně u mladých potkanů je po nažrání a následnou zvýšenou tvorbou nové tkáně poněkud přibržděn, u starých potkanů úbytek pokračuje. Stačí jim ale do potravy dodat leucin a ten znovu nastolí ztracenou metabolickou rovnováhu.
Francouzští výzkumníci věří, že problémy spojené s věkem, souvisejí s poškozením regulace proteasomu. Proteasom je něco jako buněčná drtička, která pracuje s komplexem rozkladných enzymů a likviduje opotřebované svalové proteiny. Leucin, jak se zdá, dokáže tomuto našemu buněčnému šrotišti vrátit schopnost se přibrzdit a nejet na plný výkon v době, kdy doplňování nových svalových proteinů vázne.
Prevence úbytku svalů je velkým sociálně-ekonomickým a zdravotním problémem. Pokud by se jej podařilo pomocí tak jednoduchého opatření, jakým je polykání leucinu, alespoň oddálit, byl by to ohromný přínos.
Poznatky Francouzského týmu již začínají komentovat odborníci z dalších zemí. Vesměs toto zjištění považují za převratné. Jedním z nich je Angličan Michael Rennie z lékařské fakulty Nottinghamské university v Derby. Rennie se nechal slyšet, že to je „Fantastický poznatek, protože posiluje myšlenku vazby mezi potravou a stimulováním syntézy tělních proteinů.“
Pokud se poznatky s účinkem leucinu potvrdí, mohlo by to pro řadu z nás znamenat oddálení doby, kdy si pro zesláblost v důsledku úbytku svalové hmoty nebudeme sami schopni dojít ani na záchod.
Diskuze:
pripravky na baze velkych davok L-leucinu
Marek,2007-07-27 09:40:52
sa uz zacali predavat aj u nas, aj ked zatial iba na podporu regeneracie u sportovcov, teraz uz len zohnat nejakeho stareho pana a vyskusat to na nom..
Buď ještě dlouho zdráv ...
Vašek,2005-12-06 10:11:00
Skvělá zpráva pro nás nepuberťáky! Leucin je snadno dostupný. Následující tabulka, převzatá z www.novamex.de/nnb/aminos%E4uren/am_bcaa.html , udává obsah leucinu, připadající na 100 g příslušného krmiva respektive potraviny:
pšeničné zrno 2170 mg
tuňák 2170 mg
podzemnice olejná 2050 mg
losos 1770 mg
hovězí 1700 mg
telecí 1660 mg
Radovat se může i Milouš Jakeš: přísadu s obsahem leucinu dostávají i jeho slavné „boilery“.
jé buráky
MildaIV,2005-12-06 16:07:02
A kuře taky ? Nebo jenom ti brojleři? Bych se po 40 léčil kuřecími řízky a buráky :)
Stejný zázrak jako kys. listová kontra homocystein
V. Hruška,2005-12-05 15:07:00
Poněkud to připomíná humbuk kolem homocysteinu. Obecné povídání o tom, jak je leucin zázračný, je k ničemu. Uvítal bych odkaz na konkrétní dlouhodobý test v konkrétních domovech důchodců, kde podávání leucinu jedné a placeba druhé skupině starých lidí prokazatelně vedlo k růstu svalové hmoty a zároveň nezvýšilo nemocnost či dokonce mortalitu v prvé skupině.
Moc nevěřím na snadná řešení těžkých problémů :-(
Pavel Brož,2005-12-05 14:37:57
Myslím si, že na světě asi není známo jediné etnikum, kde by se ve stáří umíralo v plné svalové kondici (pokud se příslušníci tohoto etnika dožívají věku aspoň trochu blízkého průměrné délce života v civilizovaných zemích a neumírají v průměru třeba ve čtyřiceti při lovu divoké zvěře). Zároveň si myslím, že lidská strava brána přes všechna etnika je natolik rozmanitá, že v některé z nich by mohlo být leucinu dostatek (v tomto bodě úvahy se mohu snadno mýlit). Pak by vznikla otázka, proč by se protistárnoucí účinky leucinu neprojevily na konzumentech té příslušné stravy už dávno. Osobně si myslím, že ta leucinová dieta bude mít svá podstatná ale, která výrazně zkomplikují její přímočaré využití pro zabránění svalové degenerace u starých lidí.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce