Ultralehká temná hmota by se mohla projevit v gravitačních vlnách  
Pokud je temná hmota ultralehká a tvoří ji nesmírně nepatrné částice o hmotnosti až o 28 řádů nižší než je hmotnost elektronu, mohla by ovlivňovat chování astrofyzikálních systémů EMRI, v nichž relativně lehký objekt (hvězda) obíhá ve spirále mnohem těžší objekt (supermasivní černou díru). Mohly by to prozradit gravitační vlny takových systémů.
Systém EMRI v bahně ultralehké temné hmoty. Kredit: Beatriz Oliveira & Rodrigo Vicente.
Systém EMRI v bahně ultralehké temné hmoty. Kredit: Beatriz Oliveira & Rodrigo Vicente.

Jaké může být něco, co není vidět a nemělo by se to projevovat jinak než gravitací? V podstatě jakékoliv, což ukazuje na rozsah pátrání po temné hmotě. Jednou z (velmi) mnoha možností je, že temná hmota je ultralehká (ultralight dark matter). Pokud ano, pak temnou hmotu tvoří extrémně lehké částice, obvykle modelované jako skalární bosony, které vytvářejí skalární pole, rovnoměrně rozprostřené v prostoru. Tedy zhruba něco jako Higgsův boson.

 

Francisco Duque. Kredit: sevens[+]maltr / Max Planck Institute for Gravitational Physics.
Francisco Duque. Kredit: sevens[+]maltr / Max Planck Institute for Gravitational Physics.

Aby to nebylo moc jednoduché, existuje celá řada možných forem ultralehké temné hmoty, například „fuzzy dark matter“ nebo mračna ultralehkých bosonů. Ať už by ale byla konkrétní podoba částic jakákoliv, mělo by jít o částice až 1028 lehčí než elektron. Pokud jde o „fuzzy“ temnou hmotu, měla by mít výrazně vlnovou povahu. Mračna ultralehkých bosonů by se měla vyskytovat kolem rotujících černých děr.

 

Francisco Duque z německého Max Planck Institute for Gravitational Physics a jeho kolegové navrhují, že je možné odhalit ultralehkou temnou hmotu, ať už „fuzzy“ nebo mračna ultralehkých bosonů, studiem gravitačních vln ze systémů EMRI (Extreme mass ratio inspirals). EMRI představují situaci, kdy se do supermasivní černé díry řítí ve „spirále smrti“ menší objekt, jako hvězda nebo černá díra hvězdné velikosti.

 

Logo. Kredit: Max Planck Institute for Gravitational Physics.
Logo. Kredit: Max Planck Institute for Gravitational Physics.

Jednoduše řečeno jde o to, že pokud je temná hmota ultralehká, mohla by její hustota v blízkém okolí supermasivních černých děr dosahovat až dvacetinásobku hustoty zlata. Pokud se něčím takovým prodírá menší objekt systému EMRI, znamenalo by to, že ultralehká temná hmota významně ovlivňuje evoluci EMRI, a také ovlivňuje gravitační vlny, které takový systém generuje.

Duque s kolegy předpokládají, že by budoucí gravitační observatoře, jako například evropská vesmírná gravitační observatoř LISA (Laser Interferometer Space Antenna), která by měla odstartovat v roce 2035, tuto záležitost vyjasní, alespoň zčásti. LISA by měla excelovat v oblasti milihertzových frekvencí, což umožní velmi detailně a také dlouhodobě sledovat systémy EMRI. Buď nás LISA navede k ultralehké temné hmotě anebo zúží prostor pro její existenci.

 

Video: An UltraShort Introduction to UltraLight Dark Matter

 

Literatura

Phys.org 20. 10. 2024.

Physical Review Letters 133: 121404.

Datum: 23.10.2024
Tisk článku

Související články:

Explodují všude kolem nás neviditelné supernovy „bosenovy“?     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2023)
Odmaskují temnou hmotu pulzary?     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2023)
Temná energie - ochránce binárních černých děr?     Autor: Dagmar Gregorová (26.10.2023)
Gravitačně se hmota s antihmotou přitahují     Autor: Vladimír Wagner (08.12.2023)
Vyřeší Problém posledního parseku vzájemně interagující temná hmota?     Autor: Stanislav Mihulka (25.07.2024)



Diskuze:

Hehe...

Many More,2024-10-23 22:55:16

už se nemohu dočkat na ultralehkou temnou hmotu se zápornou hmotností :-)

Odpovědět


Re: Hehe...

Petr Mikulášek,2024-10-26 06:42:39

Já se nemůžu dočkat libovolné temné hmoty, která se experimentálně prokáže. Ale to spíš znovu přijde Ježíš, a to říkám jako člověk, co na křesťanskýho boha nevěří.

Odpovědět


Re: Re: Hehe...

Ežo Vlkolinský,2024-10-27 20:25:05

Temná hmota je všade v obrovskom množstve, len v našej slnečnej sústave a blízkom okolí nie je vôbec nič.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz