Hýbej se méně, spal více: Přerušovaná chůze spotřebuje více energie  
Co je lepší? Cvičit, chodit nebo třeba tancovat ve více kratších aktivitách? Anebo se věnovat jedné aktivitě delší dobu stejným tempem? Zábavný experiment s chozením v kyslíkové masce, která měřila příjem kyslíku při různých typech aktivity, prozradil, že pokud se stejná aktivita provede jako série zahájených a pak ukončených krátkých aktivit, člověk spotřebuje o 20 až 60 procent více energie. Přerušujte, co to jenom jde.
Přerušování pro zdraví. Kredit: ŠJů, Wikimedia Commonns, CC0.
Přerušování pro zdraví. Kredit: ŠJů, Wikimedia Commonns, CC0.

V dnešní pohodlné době u mnoha lidí převažuje příjem energie nad jejím výdejem. Vědci a lékaři proto usilovně hledají všechny možné cesty k tomu, aby lidé spotřebovali co nejvíce energie a pokud možno jim to nezabralo mnoho času.

 

Francesco Luciano. Kredit: F. Luciano.
Francesco Luciano. Kredit: F. Luciano.

Tomuto bohulibému výzkumu se nedávno věnoval tým italských patofyziologů Università degli Studi di Milano.

 

Doktorand Francesco Luciano a jeho spolupracovníci si všimli, že analýzy spotřeby energie obvykle vycházejí z metabolicky stálých aktivit, kdy člověk dělá tutéž věc delší dobu. Zajímalo je, jestli se situace změní, když se lidé budou věnovat krátkým, přerušovaným aktivitám.

 

Milánská univerzita. Kredit: Goldmund100, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Milánská univerzita. Kredit: Goldmund100, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Sehnali si 10 dobrovolníků a uspořádali s nimi zábavný experiment, tedy přinejmenším pro pozorovatele. Dobrovolníci dostali dýchací masku a museli v ní různým způsobem chodit na běžeckém pásu nebo po schodech, po dobu 10 sekund až 4 minut. Vědci sledovali jejich příjem kyslíku, což je srozumitelný ukazatel množství spotřebované energie.

 

Ukázalo se, že lidé spotřebují o 20 až 60 procent více energie, když aktivitu jako je chůze opakovaně začínají a poté ukončují – ve srovnání s nepřetržitou aktivitou stejného rozsahu.

Podle Luciana s spol. je to tím, že tělo spotřebuje více energie na rozjezd a na ukončení takové aktivity, než když aktivitu jen udržuje v chodu.

Badatelé mají pro veřejnost vcelku jasné a srozumitelné doporučení. Pokud vám jde o to, abyste spálili více energie, je výhodné se soustředit na cvičení či podobnou aktivitu ve více krátkých úsecích, než se věnovat dotyčnému cvičení nebo třeba chůzi nepřetržitě delší dobu. Krátká vydatná cvičení navíc šťastnou souhrou okolností lépe odpovídají rytmu doby.

 

Video: Lab measurement of oxygen uptake in skiing on treadmill with COSMED metabolic cart

 

Literatura

Phys.org 16. 10. 2024.

Proceedings of the Royal Society B online 16. 10. 2024.

Datum: 21.10.2024
Tisk článku

Související články:

„Zabijácké“ schody? Jízda výtahem je horší volbou.     Autor: Anna Marcinková (25.03.2008)
Pro delší život je lépe hladovět než běhat     Autor: Anna Marcinková (17.05.2008)
Je možné svalům navrátit mladost?     Autor: Dagmar Gregorová (01.10.2009)
Volné radikály jsou zlo, které z nás předčasně dělá starce a stařeny. A nebo je to jinak?     Autor: Josef Pazdera (04.08.2015)
Starci za volantom - čo s nimi?     Autor: Matej Čiernik (10.01.2019)
Superstárnutí jako superschopnost     Autor: Iveta Vojtěchová (18.08.2022)
Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)



Diskuze:

Anaerobní

F M,2024-10-25 02:17:01

Pro to cvičení je to dvousečné. Zde to zkoušeli na mladých zdravých lidech (cca 25-30; neobezních a se spoustou hodin pohybu týdně). Změny toho pohybu znamenají větší zátěž, třeba pro klouby, ale i pro srdce takže bych byl opatrný. Ten rozdíl mezi ustáleným pohybem a tímto by měl být v anaerobní oblasti, tedy ani s hubnutím by to nemělo být růžové, obvykle tělo chce ty vydané cukry zpět a následuje žranice o rychlé únavě a zkrácení doby pohybu nemluvě. V tom článku je to myšleno ve smyslu té intenzity ne celkové spotřeby, i pro jiné živočišné druhy a i pro jiné účely, třeba vysvětlení vzorců jejich pohybu. Dokonce je to spíš myšleno i z druhé strany, pro netrénované jedince to má být těžké a tudíž využívané vzácně/vyhýbání.
Jakožto pohybově omezený člověk který se stále snaží hýbat to mohu potvrdit, rozumný stabilní pohyb je udržitelný i v nevalném zdravotním stavu, ale rychlé změny a pohyby rychle vyčerpají zdroje které by stačily na mnohonásobně delší. Na druhou stranu pokud je člověk schopný to akceptovat (fyzicky) tak to trénuje zase flexibilitu.
První věc která mě napadla když jsem to četl byl aerobik.
Ta hlavní myšlenka toho článku by měla být "integrační metoda" té spotřeby kyslíku, kde narozdíl od měření spotřeby v ustáleném pohybu, to měří před, během i po výkonu a potom berou plochu pod křivkou (upravenou o klidovou spotřebu). Nevím jestli jsem něco nepřeletěl, ale přijde mi to tak nějak jako samozřejmé a překvapuje mě, že by to mělo být něco nového.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz