Rizika plynoucí z akceptace posledních doporučení organizace Fakta o klimatu  
Široce propagovaná studie organizace Fakta o klimatu předkládá závěry a doporučení, jejichž přijetí by představovalo pro Českou republiku značné bezpečnostní riziko. Nedávno jsem popsal chybné předpoklady, o které se studie opírá. Nyní spolek Realistická energetika a ekologie prezentuje shrnutí základních bodů popisujících bezpečnostní rizika přijetí doporučení této studie.

Včera jsem byl na křtinách nové knihy „Nové ostrovy“, kterou pod vedením Václava Cílka a Amara Ibrahima napsal kolektiv autorů a vydalo nakladatelství Dokořán. Zabývá se odolností společnosti před krizemi, katastrofami a kolapsy. A také, jak takovým událostem předcházet a překonávat je. V posledních letech vidíme, že možnosti společenských katastrof i v našem okolí rostou. I v této knize se ukazuje, jak kritická je pro společnost dodávka energií, tepla i elektřiny, a jak rychle vede jejich výpadek k dramatické krizi. Je tak obrovským paradoxem, když politici i celá společnost u nás i v celé Evropské unii kladou minimální důraz na bezpečnost energetického systému a zavírají oči před riziky, která nesou neuvážené zásahy do něj.


Riziko. Kredit: osel.
Riziko. Kredit: osel.

Příkladem takového zavírání očí před bezpečnostními riziky z likvidace části energetické soustavy před vybudováním její náhrady je studie organizace Fakta o klimatu. Chybné předpoklady, které stojí v základech této studie jsem podrobně psal v nedávné reakci na ni. Nyní vydal spolek Realistická ekologie a energetika velmi dobré shrnutí základních bodů, ve kterých studie křiví fakta a ohrožuje svými doporučeními právě energetickou bezpečnost naši vlasti. Právě i kniha Nové ostrovy ukazuje, že klíčové pro překonání krizí je, když jsem sám schopen zajistit své nutné potřeby a pak i podat pomocnou ruku. Nejhorší je spoléhat na to, že vše zajistí a vyřeší někdo jiný a energii vždy v případě potřeby dovezeme. Spíše to totiž vypadá, že v době nedostatku energií u nás bude tato chybět i u našich sousedů.

 

Následující shrnutí je společným dílem členů spolku REAE Realistická ekologie a energetika a je jejím oficiálním stanoviskem. Před uvedením tohoto přehledu si jen dovolím jedno upřesnění tématu, které bylo hodně diskutováno pod mým předchozím článkem rozebírajícím studii organizace Fakta o klimatu. Jsem členem spolku REAE. Různí další členové mají celou řadu různých názorů na celou řadu témat, která publikují a diskutují v různých svých vystoupeních a článcích. Na některá témata, třeba právě v otázce intenzity antropogenních vlivů na klima, máme názory různé. A i mezi sebou se o nich často přeme. Stejně jako já nesouhlasím s některými názory prezentovanými v osobních článcích kolegů, někteří kolegové nemusí souhlasit s některými názory, které prezentuji ve svých autorských článcích já. Stejně tak nesouhlasím s některými formami osobních vystoupení některých kolegů. Ovšem za oficiálními stanovisky, jako je právě následující, stojíme všichni. A opravdu se všichni bojíme rizik, která neuvážené zahrávání s energetickou bezpečností může přinést.

 

Fakta o klimatu se rozcházejí s fakty o energetice

Česko prý může už příští rok odstavit všechny uhelné elektrárny, protože chybějící elektřinu zajistí uhelné teplárny, plynové zdroje a dovoz ze zahraničí. Tvrdí to nejnovější studie brněnského neziskového spolku Fakta o klimatu. Podrobnější pohled však odhaluje, že studie je postavena na nereálných předpokladech a zcela ignoruje některé podmínky nezbytné k bezpečnému provozu elektrizační soustavy. Spolek Realistická energetika a ekologie sepsal deset nejdůležitějších důvodů, proč Fakta o klimatu nepřinášejí řešení, ale svými „doporučeními“, jímž mainstreamová média nepochopitelně poskytla obrovský prostor, mohou vést k zásadnímu prohloubení již existujících problémů v tuzemské energetice.

 

1) Striktně dodržený scénář, že velké kondenzační uhelné elektrárny mohou zavřít, ale že teplárny na uhlí kombinované s výrobou elektřiny (KVET) pojedou dále, by znamenal kolaps teplárenství. Dramaticky by se snížil odběr uhlí, a v důsledku by tak vedl k uzavření všech hnědouhelných lomů v Česku. Autoři si to nejspíš uvědomují, a proto navrhují, aby v provozu zůstala poruchová a značně nespolehlivá elektrárna Ledvice (a to pouze jediný blok 660 MW bez jakékoliv zálohy jiným adekvátním elektrárenským zdrojem) a veškeré teplárenství i závodní energetiky by měl zásobovat jediný lom Bílina.

Křest knihy Nové ostrovy. Úplně napravo Václav Cílek a úplně nalevo Amar Ibrahima. (Foto autor).
Křest knihy Nové ostrovy. Úplně napravo Václav Cílek a úplně nalevo Amar Ibrahima. (Foto autor).

 

 

Pomiňme otázku, proč autorům tolik vadí dotování uhelných elektráren a už jim nevadí dotování těžby? Největší problém je ryze technický. Každý kotel spaluje jiné uhlí s jinými vlastnosti (z lomů Vršany, Nástup či Jiří) a nelze do něj svévolně začít sypat něco jiného. I kdyby to však fungovalo, šlo by o extrémně rizikový systém bez jakékoli zálohy či rezervy. Požár jediné pásovky či jakýkoliv jiný technický problém na Bílině by jednou ranou mohl paralyzovat výrobu elektřiny, teplárenství i závodní energetiky. Nehledě na to, že zásobovat tolik provozů z jednoho lomu by bylo nereálné i z pohledu logistiky dodávek. Dalším zásadním problémem je fakt, že lom Bílina má vysoký skrývkový poměr, tzn., že je nejprve nutno odtěžit velké množství zeminy a je velký problém kam ji následně ukládat. Z tohoto důvodu do něj není možno zpětně zavážet popílek (VEPY), které se např. jen z Energetiky Unipetrol zavážejí do lomu Vršany v množství 200 000 tun/rok. Jak by se problém stovek vlaků ročně se zůstatky po spalování řešil, není ani naznačeno, natož řešeno. Autoři zjevně vůbec netuší, jak řetězec příprava těžby – vlastní těžba-přeprava uhlí a zpětné procesy fungují.

 

2) České teplárenství není dimenzované na zajištění elektrických výkonů, jaké požaduje studie. Neposkytuje dostatek potřebných výkonových záloh (skoro nikdy neběží vše naplno, něco je v odstávce, něco v regulaci). Hlavně není schopné dodat soustavě dostatečnou kapacitu služeb výkonové rovnováhy, natož bezpečnostních nástrojů typu ostrovní provoz či „start ze tmy“. K těmto účelům přitom není vhodné využít ani zmíněnou Elektrárnu Ledvice (jeden blok v režimu při poruše NE) . Studie otevřeně přiznává, že na otázku stability sítě model „nedokáže spolehlivě odpovědět“ a v oblasti zdrojové přiměřenosti i podpůrných služeb se plně odkazuje na provozovatele soustavy ČEPS. Ovšem oproti minulým publikacím na jaře každého roku státní firma ČEPS letošní analýzu stále ještě nezveřejnila. Vnucuje se tedy pochybnost, nakolik je taková práce relevantní pro seriózní odbornou diskuzi o energetice?  A to vše přesto, že autoři studie byli v průběhu léta detailně seznámeni s reálnými instalovanými elektrárenskými výkony v teplárenství a závodních energetikách a byly jim opraveny zásadní chyby v použité databázi zdrojů a vysvětlen omezený podíl tepláren na zajištění systémů výkonové rovnováhy.

 

3) Studie dále pracuje s navýšením výroby elektřiny a tepla ze zemního plynu (ať už v podobě transformace uhelných zdrojů, zvýšení využití stávajících zdrojů či výstavbou nových), aniž by řešila otázku kapacity, přepravy a ceny paliva, rezervovaného vztahu EU k perspektivě zemního plynu jako fosilního paliva a nadcházející evropské legislativy omezující úniky metanu. Přitom se lze s ohledem na vše uvedené důvodně domnívat, že plynové zdroje mohou mít v následujících letech ještě horší rentabilitu než ty uhelné (včetně ceny povolenek). I navzdory kapacitním mechanismům (které dosud nejsou posvěcené národní legislativou, natož unijní notifikací) bude pro investory každé rozhodnutí o nové výstavbě velmi složité. Nahradit více než 30 milionů těženého uhlí v ČR plynem znamená dovézt k současné spotřebě kolem 7 mld. m3 dalších až 12 miliard m3. Odkud, za kolik a jakými cestami do ČR? Navíc hrozí přestavba německé plynárenské sítě na vodík, která by ještě více zkomplikovala zásobování zemním plynem ze současného jediného možného směru dodávek, z Německa. Dále z nově zveřejňovaných informaci v září 2024 (tedy ještě před vydáním této zprávy) na Seznam Zprávy (rozhovor s analytickou společnosti Invicta BOHEMICA) vyplývá, že deklarovaný přechod na zemní plyn všech tepláren a závodních energetik do roku 2030 je zcela nereálný a minimálně třetina až polovina z těchto 22 zdrojů buď přestavbu na zemní plyn a zprovoznění nových elektrárenských výkonů nestihne, nebo s ní vůbec nepočítá.

 

4) V modelu figuruje roční maximum zatížení ve výši 10,57 GW, přestože hodnota z 15. února činí 11,36 GW (a to bez technologické vlastní spotřeby). Vycházíme-li navíc z předpokladu, že postupující dekarbonizace a z ní vyplývající elektrifikace vytápění, dopravy a průmyslu povede už v následujících letech k růstu spotřeby elektřiny (a s tímto předpokladem by studie tohoto typu rozhodně pracovat měla!), při modelování kritických zimních dnů a hodin rozhodně nemůžeme dospět k stejně optimistickému výsledku jako autoři. Ostatně i v posledním vydaném Hodnocení zdrojové přiměřenosti elektrizační soustavy ČR ČEPS MAF CZ 2022 vychází v dekarbonizačním scénáři rok 2030 jako kriticky zdrojově nepřiměřený… Konkrétní hodnoty si pak může ověřit každý díky veřejně dostupné webové aplikaci app.energy-mix.cz, která z reálných dat z minulosti extrapoluje do budoucího mixu. Výhledy společnosti ČEPS potom předpokládají nárůst netto spotřeby elektřiny až na 104 TWh, což je téměř dvojnásobek současné spotřeby.

 

5) Autoři dále mnohokrát slibují levnou elektřinu, ale často zapomínají dodat, že berou v úvahu pouze cenu samotné komodity na velkoobchodních trzích. Náklady na síťové a regulační služby a provozní dotace opomíjejí. Přitom je evidentní, že masivní rozvoj obnovitelných zdrojů už vede kvůli mnohamiliardovým investicím do posílení sítí k dramatickému zdražení těchto regulovaných složek, které perspektivně převýší i deklarované úspory na silové elektřině a stane se dominantní složkou celkové ceny elektřiny.

 

6) Studie sice předstírá, že se zabývá ekonomickými dopady konce uhlí, ve skutečnosti ale naprostou většinu z nich zcela ignoruje. Živelný odchod od uhlí si přitom dle odhadů výrobců může vyžádat až vyšší stovky miliard korun na dodatečných nákladech, které zohledňují proměnu vývozu na masivní dovoz elektřiny, zvýšení dovozu zemního plynu, ztrátu tržní pozice ČR a možnosti cenotvorby a ztrátu pracovních míst. Jestliže v minulých letech česká ekonomika mohla ročně profitovat asi 20 miliardami korun z exportu elektřiny, plánovaný masivní dovoz elektřiny v objemu čtvrtiny roční (a třetiny zimní) spotřeby dále zatíží ekonomiku země a samozřejmě spotřebitele.

 

I když mají v Řecku daleko lepší podmínky pro solární zdroje, velkých fotovoltaických zdrojů je tam daleko méně, než je tomu v Německu. Jedna z relativně mála fotovoltaik na Korfu (foto autor).
I když mají v Řecku daleko lepší podmínky pro solární zdroje, velkých fotovoltaických zdrojů je tam daleko méně, než je tomu v Německu. Jedna z relativně mála fotovoltaik na Korfu (foto autor).

 

7) Naprosto zásadní problém v podobě kanibalizace zdrojů, který sledujeme již nyní především u solárních elektráren, studie odbývá jednou větou s tím, že „podporu solární energetiky je (…) nutné dobře koordinovat s rozvojem flexibility a akumulace.“ Je přitom evidentní, že v letech 2025-2028 se v Česku nestihnou vybudovat zařízení s kapacitou, která by umožňovala efektivně využít čím dál významnější výkonové přebytky. Solární investoři tak už dnes spolu s úvěrujícími bankami volají po obnovení provozních dotací, tedy garanci výkupních cen, které už v projektech neuváženě maximalizovaných výkupních cen pro instalace FVE do Silvestra 2010 jsou spojeny do roku 2030 s platbou POZE v objemu 800 miliard korun a neví si s ní rady ani státní rozpočet pro rok 2025. Je přitom nutno připomenout, že vzorová země energetické tranzice Německo už od ledna 2025 nebude poskytovat nové smlouvy na 20leté garance výkupních cen, ale jen instalační dotace. Vyprázdněný státní rozpočet bohatého Německa to neumožňuje.

 

8) Jeden z nejproblematičtějších aspektů studie spočívá v přehnaném optimismu ohledně dostupnosti dodávek levné elektřiny ze zahraničí v kritickém zimním období. S dražší povolenkou jistě může narůst dovoz z Německa a Rakouska, ale pouze za podmínky, že země zrovna budou mít z čeho brát. Praxe ukazuje, že když v Německu nefouká a nesvítí a v Rakousku je málo vody, elektřina putuje spíš opačným směrem. O celkové exportní kondici Německa svědčí i historický deficit, do nějž se země propadá v letošním roce (k začátku října již čistý import přes 20 TWh). V následujících letech počítají autoři s mohutnou výstavbou plynových elektráren právě v Německu, ta však již nyní nabírá povážlivé zpoždění. Aukce na výstavbu nových PPC zdrojů o výkonu 10 GW byly letos v Německu z důvodů investiční nejistoty a návratnosti investic odloženy! Polsko rovněž se zavřením uhelné elektrárny a dolu Turów plánuje, že od roku 2027 bude závislé do dovozu elektřiny. Situace do budoucna je proto v otázce dovozu, zejména v zimním období velmi nejistá a spoléhat na dovozy riskantní.


Je tak poněkud obtížné reálně kalkulovat ekonomický dopad, pokud máme důvodné pochyby o fyzikální dosažitelnosti námi kritizovaného scénáře odchodu od uhlí. Nicméně v krátkém horizontu lze učinit hrubý dolní (minimální odhad). Pokud dojde ke zdvojnásobení importu plynu, budou i platby minimálně dvojnásobné. Pro ilustraci, dovoz 10 miliard m3 zemního plynu odpovídá 105 500 000 MWh energie, tedy při ceně 1000 Kč/MWh (současné futures plynu) jde o výdaj 105,5 miliard Kč ročně. Naopak, pokud bereme, že současný export cca 10 % výroby elektřiny přinesl zmíněných 20 miliard Kč, tak při nezměněných cenách (což je nereálné, při nedostatku budeme nutně dovážet za vyšší ceny) dovoz 40 % je změna o dalších 100 miliard korun ročně. Tedy minimálně celkem 200 miliard Kč každý rok. Miliardy si málokdo představí, ale je to asi 20 tisíc Kč na každého obyvatele republiky včetně nemluvňat i seniorů.

 

9) Lze souhlasit s tvrzením, že v dlouhodobém horizontu zůstanou jedinými evropskými zeměmi s významnými přebytky Francie a Švédsko a že díky tomu z globálního pohledu elektřina v Evropě teoreticky bude. Ovšem s ohledem na nedostačující propojení přenosových soustav napříč kontinentem (a že to „dostačující“ se bude budovat dlouhé desítky let) lze úspěšně pochybovat o možnostech přenesení tohoto výkonu do srdce Evropy. Spíše z kategorie nepodařených humoristických skečů je pak informace z tiskové zprávy, že při dražší povolence navýší export i Itálie, tedy stát, který dlouhá léta není schopen mít kladnou přeshraniční bilanci s žádným ze svých sousedů a je ve v Evropě největším dovozcem elektřiny.

 

10) Přestože ani v energetice nelze dokonale porovnávat jednotlivé země mezi sebou, v jistém smyslu může být takové porovnání srozumitelnější než jakékoliv teoretické modelování. Autoři volají po dalším rozvoji obnovitelných zdrojů, akumulace, flexibility, sítí či úspor. Tedy po všem, v čem Německo už velmi dalece pokročilo. Výsledkem jsou ovšem reálně zatím jen zmíněné obří výkonové deficity, drahá elektřina, která vyhání průmysl do zahraničí, a velmi diskutabilní pokrok v oblasti samotné dekarbonizace. Zatímco my chceme dovolit překotné uzavření uhelných zdrojů, Němci si na uhlí nedovolí sáhnout, dokud nebudou mít v aukcích zajištěné nové kapacity plynových elektráren. Vláda v Berlíně jasně konstatovala, že proto nebude měnit zákon o ukončení energetického využívání uhlí v roce 2038. Bundesnetzagentur dokonce v prosinci 2023 přímo zakázala odstavení celkem 31 významných uhelných bloků do počátku roku 2031, Německo tedy zcela evidentně rizika ztráty výkonové rovnováhy chápe. Tato fakta se však v práci nevyskytují.

 

Závěr:

Navzdory obsáhlým věcným podkladům, které spolek Fakta o klimatu obdržel od našeho spolku Realistická energetika a ekologie, od analytické firmy Invicta BOHEMICA a Jana Horáčka, je výsledkem jejich „analýzy“ odborný paskvil. Fakta o klimatu pokračují v prosazování ideologického přístupu s jedinou mantrou: dekarbonizací za každou cenu. Ovšem další rozvoj tuzemské energetiky by měl na první místo postavit energetickou bezpečnost a cenovou dostupnost, nikoli ideologii založenou na slepém vzývání tzv. obnovitelných zdrojů, jež reálně mohou ohrozit nejen energetiku, ale celou ekonomiku a stabilitu společnosti. Energetika není o postupu podle metody pokus-omyl, tady jde o projekty na desetiletí rozhodující o budoucí prosperitě díky průmyslu a sociální soudružnosti obyvatel naší republiky.

Za spolek Realistická energetika a ekologie

Milan Smutný
mluvčí

Datum: 08.10.2024
Tisk článku



Diskuze:

Problém s hnědým uhlím

Pavel Kaňkovský,2024-10-15 11:23:06

Dovolím si na poslední chvíli jednu poznámku k tomu hrozícímu uzavření lomů.

V článku se píše, že "[k]aždý kotel spaluje jiné uhlí s jinými vlastnosti (z lomů Vršany, Nástup či Jiří) a nelze do něj svévolně začít sypat něco jiného", ale obávám se, že to trochu zakrývá skutečný problém.

Většina toho, co se vytěží jako "hnědé uhlí" je dost mizerné palivo s průměrnou výhřevností pod 15 MJ/kg (horší než dobře vysušené dřevo), často je to i pod 10 MJ/kg. Výjimkou je u nás asi jen lom ČSA, kde prý mají průměr 17,5 MJ/kg. Dlužno poznamenat, že sousedních státech jsou na tom ještě hůř.

Lze z toho vytřídit nějakou část s lepšími parametry, ale pak má ten zbytek parametry ještě horší a je dobrý akorát k tomu, aby se s co nejmenšími náklady (nejlépe dopravníkem přímo z lomu) nasypal do nejbližšího kotle (který je pak samozřejmě stavěný na to, aby spotřebovával právě tu "hořlavou hlínu", která se těží v jeho bezprostředním okolí). Tímto způsobem se, jestli si to dobře pamatuju, spotřebuje u nás asi 80 % vytěženého hnědého uhlí, pouze asi 20 % se prodá na trhu a distribuuje vzdálenějším spotřebitelům (ale ti už samozřejmě mají kotle na nějaké "normované" palivo).

A situace je zřejmě taková, že rentabilita těžby hnědého uhlí závisí na tom, že se podaří spálit i tu jinak neprodejnou "hlínu" a proměnit na elektřinu, kterou lze prodávat dál (a samozřejmě také teplo, ale to lze distribuovat jen na omezenou vzdálenost).

Odpovědět

Ještě jeden odkaz

F M,2024-10-12 01:41:26

Doporučuji přečíst Introduction/úvod jsou tam pěkně popsány ty problémy které přináší nárůst množství intermitentních zdrojů a odpojování stabilních, tedy spíše směrem k ohodnocení (varianta LCOE) a přenosu nákladů (skryté dotaci). Celý článek bude asi o trochu něčem jiném, plný přístup bohužel volný není, ale to v tomto případě nevadí, je to opravdu slušný doplněk/další odborný zdroj k tomuto článku.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360544222018035

Odpovědět


Re: Ještě jeden odkaz

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-12 12:02:47

Je absurdní, že dnes na každou zjevnou věc musí existovat studie, která ji dokazuje. Že se musí počítat náklady na celý systém a ne jen na izolované prvky systému, by odvodil i schopný žák základní školy. Už se těším na vážně míněné akademické práce dokazující plochozemcům, že Země je kulatá :/

Odpovědět


Re: Ještě jeden odkaz

Petr Mikulášek,2024-10-14 21:30:18

Tak snad dá volovi rozum, že je lepší dům, kde se dá bydlet celoročně, než mít dva domy, kde jeden je sice obyvatelný celoročně, ale odmítám v něm bydlet, když je zrovna obyvatelný ten druhý, ve kterým není topení a osvětlení. Zvlášť, pokud z obou platím hypotéku a daně...
A když si vyberu variantu se dvěma barákama, tak nemám co fňukat, že mám drahý bydlení.

Odpovědět

Základní problém priorit

Martin Chalupa,2024-10-09 21:55:55

Lze si to trochu představit jako výběr ze dvou aut:
- první nemá vyhřívání sedaček
- druhé nemá kola (teď už ani nelze tvrdit, že ty dopady nevidíme)

Samozřejmě že je třeba pořešit, aby si nějak sedla výroba se spotřebou. Neříkám že to bude snadné, musí být nějaká možnost uschování energie (jako nejjednodušší se nabízí asi vodík, ale fantazii se meze nekladou). Jsou i věci, které nám hrají do karet: Obnovitelné zdroje o pár řádů přesahují veškerý výkon, který jsme kdy používali. Neměl by být problém výrobu docela jednoduše předimenzovat.

Odpovědět


Re: Základní problém priorit

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-10 13:00:30

Za auto bez kol považujete ve svojí analogii co?

Odpovědět


Re: Základní problém priorit

Petr Mikulášek,2024-10-10 18:08:43

Tak zrovna ten vodík je k*revsky špatná možnost akumulace. Nízká účinnost výroby, energetická náročnost skladování, nebezpečnost, vodíková koroze, nízká účinnost palivových článků... Nevýhody, kam se člověk podívá. Třeba že do vodíku narvu 100MWh a zpátky dostanu 5MWh, zbytek se promění na odpadní teplo. A to se fakt vyplatí.

Ano, OZE můžou klidně mít instalovaný výkon vyšší, než je spotřeba, ALE je to výkon ŠPIČKOVÝ. To znamená množství energie, co z toho dostaneme za ideálních podmínek. U solárního panelu je to stav, kdy sluneční paprsky dopadají kolmo na panel z bezmračné oblohy a vítr to chladí na 20°C. Schválně, umíte vypočítat, kolik energie dá panel 100kWp, nasměrovaný na jih se sklonem 40° ve chvíli, kdy je Slunce na jihozápadu 12° nad obzorem? Vsadím se, že ne. Kdo to umí, takovou volovinu nenapíše.

A můžete mít třeba 50GW v panelech, ale o půlnoci víc energie získáte, když projekt té slavné elektrárny impregnujete voskem a přiložíte zapalovač... Ale jasně, kvůli vám po setmění vypnou mrazáky se žrádlem, shodí servery a TV vysílače, vypnou přístroje na oddělení ARO a přestanou čerpat vodu do vodojemu.

A předimenzovat... No... Jasně, volnýho místa je přece nekonečně, pozemky jsou zadarmo a panely taky nic nestojí, takže proč ne?

Odpovědět


Re: Základní problém priorit

Stanislav Kneifl,2024-10-10 19:27:55

Předimenzování OZE ale problém je. A velký. Spočívá ve faktu, který se obvykle označuje slovem kanibalizace a týká se hlavně fotovoltaiky. Od určitého podílu v mixu totiž začínají FVE kanibalizovat výnosy konkurenčních výroben a dochází k tomu, že na sebe vydělávají jen ráno a večer. V noci totiž nevyrábějí nic a v poledne je zase solární energie tolik, že je neprodejná (bez dotací nebo garantovaného odkupu). A s rostoucím podílem v mixu se to výdělečné okno stále zmenšuje. Už teď se do aukcí na nové instalace nikdo moc nehrne, pokud nemá garantovaný výkup. Takže nějaké laciné přebytky z fotovoltaiky pro ukládání do vodíku jsou jen pohádky pro dospělé...

Odpovědět


Re: Re: Základní problém priorit

Jiří Kolumberský,2024-10-11 07:46:49

Naprosto souhlasím, že využívání vodíku je úplný nesmysl. Bohužel absolventi zvláštní školou kteří nic nevědí ani o fyzice, ani o chemii v něm našli zalíbení.

Odpovědět


Re: Re: Základní problém priorit

Martin Chalupa,2024-10-13 18:28:33

V tom se ovšem používají ekonomické zákonitosti současné energetiky - tedy něčeho, co je stejně nezbytné dost radikálně změnit. Žárovku nevynalezneme zdokonalováním svíčky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Základní problém priorit

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-13 19:47:05

Fajn vynalezněte jeden z těchto vynálezů:
A) Solární panely, které budou vyrábět elektřinu i v noci
B) Větrníky, které budou vyrábět elektřinu i v bezvětří
C) Akumulátory, které s nízkými náklady pojmou energii na týdenní provoz celé České republiky.

A nebo se vraťte zpět do reality a nemluvte do věcí mimo Váš mentální rozsah.

Odpovědět


Re: Re: Re: Základní problém priorit

F M,2024-10-14 02:01:55

Stará, nebo nová co to znamená? Nejnovější je jaderná (jediná z toho co se používá i prosazuje z 20 stol), solární je 19 století (a pořád naprd přesněji na specifická použítí), větrná a vodní se využívá snad od doby kamenné (na výrobu elektřiny od té doby co se elektřina používá). Vodíkový článek 19 stol., spalování vodíku metanu také historické záležitosti (i výroba). Takže co myslíte tou žárovkou? Fúzi? Ta má ještě na masivní použití ještě čas tak -50let (teď snad již doopravdy). Je možné, že se ty věci používaly i dříve, vzal jsem první datum které jsem našel.
O přírodu se popravdě starám víc než většina těch protiskleníkových aktivistů, kteří jen virtuálně škrtají CO2 a přitom přírodě škodí ještě víc než kdyby nedělali nic. Co s těmi sedačkami začít u sebe? Opravdu potřebujete auto? Dovolenou víc než 2x za život (i v bohatém světě běžné). Nechcete se sestěhovat s dalšími 2 generacemi do 1 normálního domu? Tohle je spíš na politiky a agitátory. Každý kdo chce po ostatních aby se uskromnili, by měl prokázat míru spotřeby a s tím spojenou produkci polutantů alespoň někde v 1/3 percentilu (samozřejmě 2,5t elektroauta se přičítá neodčítá). Jinak je ta jeho apelace pokrytecká. A pokud minimálně tuto podmínku nesplňuje, jsou jeho motivy pochybné (zmýlené) a i pokud se jeho vůle uskutečňuje nebezpečné. Zkrátka klasický -ismus a lidé kteří se vezou na vlně směrem vzhůru. Tato fixace na jednu věc přijde draho nejen nás, ale i tu přírodu.
Přiznám se, že ty zákonitosti současné energetické ekonomiky se mi nechce měnit, sice té elektřiny naše domácnost spotřebuje málo, ale přece jenom umělé teplo bych radši v zimě a světlo v noci. Radši bych viděl auta u lidí na vesnici i když jsou chudší, tak nějak si myslím, že je narozdíl od lidí z velkých měst opravdu potřebují. Možná máte pravdu, třeba chci od 21 století moc.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Základní problém priorit

F M,2024-10-14 02:34:28

Pardon ještě jsem zapomněl to proč jsem ten příspěvek začal psát.
Slepých uliček bylo v technologiích daleko víc než těch které se prosadily. Jde o způsob jakým vyselektovaly. V nějaké rozumné době (od 18/19 stol) se to dělo převážně prakticky + ekonomicky. Samozřejmě to nebylo dokonalé, zejména v těch environmentálních oblastech to bylo spíš tak, že se čekalo až ten problém bude tak velký až ho nepůjde ignorovat a to nadělalo dost problémů (olovo, různé katastrofy). Postupně se zaváděly různé regulace a dlouho opravdu víc pomáhaly než škodily. Jenže teď se to úplně zvrhlo. Z regulací je šílený byznys v objemech Terra$ a vzniká něco co se opravdu začíná podobat náboženství. Pokud někdo poukáže na fyzikální limity, dostane se mu kázání, protože přece bohatě stačí, že někdo řekl, že to jde. Že to byl lobbista, člověk který nemůže z titulu své profese říct přímo co si myslí, nebo člověk úplně bez jakého kolik citu k technickým oborům nevadí, hlavně že mluví o světlých zítřcích. No my co si ještě lecos pamatujeme vám na cestu zanotujeme: "Vpřed, jenom vpřed, vpřed, jenom vpřed... A v předu ..."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Základní problém priorit

Petr Mikulášek,2024-10-14 21:25:49

Proč jsem si právě vzpomněl na to, co říkal Slugeň na začátku jedné přednášky? https://www.youtube.com/watch?v=eAtWwDrQ60c

Odpovědět

ziskovost věterných elektráren v NSR -mapa

Štěpán Major,2024-10-09 15:38:43

Efektivita větrných elektráren v Německé spolkové republice.
V tomto článku máme mapu Německa https://www.nzz.ch/visuals/windkraft-in-deutschland-grosse-versprechen-kleine-ertraege-ld.1710681 .

Mapa pochází z článku
"Windkraft in Deutschland: Grosse Versprechen, kleine Erträge"

Na této mapě máte zobrazeny turbíny a je zde srovnáváno jejich využití, tj. doba kdy reálně dodávají energii do sítě a vydělávají. Zelené jsou ty vydělávající a ty co žijí čistě z dotací jsou červené. Mezi těmito dvěma barvami jsou odstíny světlém tj. bílá turbína by vydělala přesně tolik kolik by dostala na dotaci ( zjednodušeně řečeno). Mapa obsahuje 18000 turbín po celém Německu a bere v potaz pracovní úseky po jednotlivých hodinách za dobu deseti let.

Data byla zpracována pracovníky z Curyšské techniky (ETH Zürich)

Pro nás pro Čechy je obzvláště vhodné se podívat na efektivitu bavorských větrníků, které jsou velmi špatně výdělečné nebo lépe řečeno jejichž provoz je v principu ztrátový.

Odpovědět


Re: ziskovost věterných elektráren v NSR -mapa

Jiří Kolumberský,2024-10-11 07:45:23

Díky za odkaz

Odpovědět

levné soláry v číně

Štěpán Major,2024-10-09 14:06:00

Především pro ty, kteří se zapojují diskuze pod články Dr. Wágnera na ekolistu a na oenergetice mám tento článek:
"Cost accounting and economic competitiveness evaluation of photovoltaic power generation in China —— based on the system levelized cost of electricity"
jeho autoři ukazují , že cena solární elektřiny je v průměru 2 vyšší než ta z uhelných elektráren.
článek vyšel v Renewable Energy
Volume 222, February 2024. Zde je odkaz:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960148124000053
Temto výsledek je dost v rozporu s tvrzeními Milana Vaněčka, známého propagátora fotovoltaiky vždy a všude.
Nutno také dodat, že se autoři věnují rozboru po jednotlivých provinciích a pouštní oblasti jako Xinjiang (ujgursko) a vnější Mongolsko překvapivě nevyšli také moc dobře, ačkoliv se počítalo že výsledek by mohl být v těchto oblastech pozitivně ovlivněn dobrým kapacitním faktorem.
Nejvyšší ceny pak byly v provinci Hunan a také v Chongqingu ( ten má status přímo řízeného města https://en.wikipedia.org/wiki/Direct-administered_municipality).

Odpovědět


Re: levné soláry v číně

Štěpán Major,2024-10-09 15:41:57

Oprava samozřejmě jsem měl napsat vnitřní Mongolsko. Navíc ve studii pracují s Východním vnitřním Mongolskem a Západním vnitřním Mongolskem

Odpovědět


Re: levné soláry v číně

Petr Mikulášek,2024-10-09 17:55:09

Však taky musí běžet dvě elektrárny místo jedné, platí se dvě elektrárny místo jedné,... A když se započítá i stavba, tak si vůbec nepomůžeme.

Odpovědět


Re: levné soláry v číně

Kamil Kubu,2024-10-10 09:22:00

Nejděsivější na rozvoji solární energetiky, nejen té čínské, je to, že táhne průmyslový boom v Číně, který je živený energií z uhelných elektráren. I kdybychom v Evropě zavřeli všechny uhelky už zítra, Čína za posledních 15 let jich zprovoznila tolik, že by se to na snižování celosvětových emisí ze spalování uhlí vůbec neprojevilo. A hodlá v tom i nadále pokračovat, protože stejně jako Německo moc dobře ví, že ty soláry a větrníky jsou bez uhelné/plynové zálohy k ničemu. Celý ten cirkus kolem záchrany světa je tak úplný nesmysl, u kterého se jen stěží člověk vyvaruje konspiračním myšlenkám, že to celé někdo řídí.

Odpovědět


Re: levné soláry v číně

F M,2024-10-12 01:21:04

Škoda že tam není volný přístup. Jaké náklady zahrnuli a jaké ne (akumulace), jak ohodnotili hodnotu energie v čase?

Odpovědět

Střípek z mozaiky

Martin Puk,2024-10-09 10:41:04

Dovolím si přidat jeden střípek který, dle mého, podporuje výše uvedený článek.

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/14786451.2024.2355642

případně

https://www.idnes.cz/technet/veda/energetika-jaderna-energie-nemecko-obnovitelne-zdroje.A240930_112618_veda_alv?zdroj=cxrecs#cxrecs_s

Děkuji REAE a zvláště p. V. Wagnerovi za jejich práci.

Odpovědět


Re: Střípek z mozaiky

F M,2024-10-12 01:58:17

Připojím se k poděkování.
Tady je ten článek na webu https://doi.org/10.1080/14786451.2024.2355642
Ve zkratce. Němci si vybrali (nejadernou) neskutečně drahou, neefektivní cestu a nakonec i s malým výsledkem. O metanu který tam není zahrnut nemluvě.
Ty kořeny Energiewende v protijaderných hnutích v přelomu 70/80 jsem nečekal, ale velké překvapení se nekoná.

Odpovědět

Jací lidé rozhodují o energetice?

Štěpán Major,2024-10-09 08:18:49

Tady jen ukázka toho jací lidé nám v EU rozhodují o energetice.
Dan Jørgensen při popisu větrných elektráren udává výkon v gigabajtech
https://x.com/jenshigh/status/1828770236746911853
zde samotné video
https://www.youtube.com/watch?v=A6m3beXdBP4 (také si přečtěte komentáře u videa)

zde odkaz na wiki o koho se vlastně jedná
https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_J%C3%B8rgensen
Vedle lidí zcela postrádajících odbornost z řad typicky absolventů oborů literatura z máme zde i druhou skupinu jež sice určitou odbornost má, ale zase postrádá jakékoliv zábrany a myslí jen na svůj okamžitý zisk z dotací a zaručených výkupních cen atd.

Odpovědět


Re: Jací lidé rozhodují o energetice?

Štěpán Major,2024-10-09 09:21:45

Tohoto člověka, Dana Jørgensena, který měří výkon větrníků v Gigabajtech by chtěla von Leyen za komisaře pro energetiku, ochranu klimatu a bydlení!

Odpovědět


Re: Re: Jací lidé rozhodují o energetice?

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-09 12:40:57

Vzhledem k tomu, že Dánsky neumím, ale vím, že v angličtině mívají Dánové docela divný přízvuk, nepoznám, jestli nejde akorát o odlišnou výslovnovnost. Podle dánských komentářů pod videem na YT to ale vypadá na verzi, o které píšete. Smutné.

Odpovědět

opět dodávám

Josef Nýč,2024-10-09 06:11:38

Dobrý den. Evropa není samostatná planeta a ani nemá poklop. A za další. Před tisíci lety na planetě průmysl nebyl a zhruba před miliónem let nebyl taky a přesto Grónsko bylo s omezeným ledem. A těm zaslepeným asi nic neříká Zelená země - přeloženo. Dále si musí uvědomit skutečnost, že oteplování mohou způsobit hlavně betonové plochy a ohromné obydlené plochy, kde je akumulace tepla ohromná a a v podstatě trvale doplňována. Celá fakta o ekologii jsou souhrnně napsáno z velké části technický paskvil. A takové rýpnutí: nejsou placeni za účelem zničení civilisace? Takoví (rudí) zelení khmérové.

Odpovědět


Re: opět dodávám

Petr Mikulášek,2024-10-09 17:51:16

Ono se jim ne nadarmo říká "melouni" - navrch zelení, uvnitř rudí.

Absence odparu ze zeleně je neoddiskutovatelný fakt

Odpovědět


Re: Re: opět dodávám

Pavel A1,2024-10-10 17:13:08

Melouni jsou navrch zelení, uvnitř rudí a s hnědým jádrem.

Odpovědět


Re: opět dodávám

Petr Nováček,2024-10-09 18:21:29

Spíše než beton je horší asfalt a černé střechy.

Odpovědět


Re: Re: opět dodávám

Josef Nýč,2024-10-10 06:09:00

máte pravdu, jen to významně doplňuje příspěvek

Odpovědět

Hehehe

Many More,2024-10-08 23:39:17

No, z mého pohledu plyne z aktivit všech těchto eko-spasitelů jediné: čím více jim budeme dopřávat sluchu a, nedejbože, se jim bude dařit alespoň částečně tuto přirozenou změnu směřovat k dalšímu glaciálu, tím spíš se asi už nedočkám návratu klimatu, srovnatelného s klimatem jurským, kterého bych si, alespoň až půjdu do penze, rád trochu užil :-)

Odpovědět

Planeta Evropa

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-08 21:54:37

Snaha uzavřít stávající uhelné bloky HNED ať to stojí, co to stojí, je absurdní i z toho pohledu, že Čína, Indie a další státy staví uhelné bloky NOVÉ doslova jak na běžícím pásu. I kdyby EU od teď nevypustila ani molekulu CO2, celkovou světovou produkci by to příliš neovlivnilo. A uzavření uhelných bloků přitom neznamená snížení emisi na nulu, ale jen náhradu o něco příznivějším zemním plynem. Přirozené racionální řešení by bylo postupně stavět nové jaderné bloky a mezitím využívat dosluhující uhelné bloky. Doplňkově pak nestabilní OZE. U těchto spolků je ale silně diskutabilní, jestli jim jde o racionální řešení, nebo jsou to placení záškodníci.

Odpovědět


Re: Planeta Evropa

Eva M,2024-10-09 02:09:16

no, pokud jmeno pana Ibrahima napovida spravne, pak by pan Ibrahim nemusel byt primarne zaskodnikem, jako "beznym lobistou", proste se snazi neco nam strelit, v tomto pripade plyn. ..............;-) ovsem blbe si to spocital, tady budem tzv. plajte. tim dojde k utichnuti argumentace pana Ibrahima (neni kseft=neni environmentalni krize, i kdyby nakrasne byla), pan Cilek si za zbyle tantiemy trosku prilepsi k duchodku, coz mu preji. muze za to jit treba do ZOO. nebo do muzea. pesky, on chodi pesky. ostatene ja taky.

momentalne se jako jedine perspektivni reseni jevi odstehovat se nekam, kde je teplo.... deset milionu obyvatel neni zas TAK moc.

Treba toto je to, k cemu se skutecne smeruje?

Odpovědět


Re: Re: Planeta Evropa

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-09 03:07:19

Omlouvám se, měl jsem shodně s článkem použít slovo 'organizace' nikoliv 'spolek', aby bylo jasné, že mluvím o 'Faktech o klimatu'.

Pan Ibrahim je v tom samozřejmě nevinně. A hodnotit jeho motivaci podle jména...??

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz