Fascinující platforma NoviOcean těží až 1 MW z energie slunce, větru a vln  
Pozoruhodná platforma švédských NoviOcean bude vybavená 50 kW solárními panely, šesti vertikálními větrnými turbínami o výkonu 300 kW a sofistikovaným systémem pro těžbu energie vln, který dodává až 650 kW. Platforma by měla zvládnout při provozu 24/7 dodávat asi 40-70 procent uvedeného výkonu.
Platforma NoviOcean v plné velikosti. Kredit: NoviOcean.
Platforma NoviOcean v plné velikosti. Kredit: NoviOcean.

Obnovitelné zdroje energie, které využívají živly, sice při svém provozu vynechávají fosilní paliva, ale také jsou zcela závislé na rozmarech příslušného živlu. Slunce nesvítí vždy, ani vítr vždycky nefouká a totéž platí i o energii vln. Co kdyby ale nějaké zařízení zkombinovalo těžbu energii všech zmíněných živlů dohromady?

 

Systém pro těžbu energie vln. Kredit: NoviOcean.
Systém pro těžbu energie vln. Kredit: NoviOcean.

Přesně tohle dělá pozoruhodná plovoucí platforma švédské společnosti NoviOcean. Nedávno testovala 14 měsíců na moři zmenšený prototyp třetí generace (1:5) platformy, která využívá energii Slunce, větru a vln. Díky pozoruhodnému využití vztlaku bude po dokončení generovat až 1 MW energie. Další metou, na kterou NoviOcean míří, je pilotní platforma v plné velikosti.

 

Prototyp 3. generace. Kredit: NoviOcean.
Prototyp 3. generace. Kredit: NoviOcean.

Tato pilotní platforma by měla mít rozměry 38 krát 9 metrů. Bude se tyčit asi 4 metry nad hladinu a zasahovat do hloubky 12 metrů. Klíčovou výhodou zařízení o hmotnosti 140 tun je, že dodává energii více konzistentně než jakýkoliv generátor využívající jediný živel.

 

Jak platforma NoviOcean funguje? Když svítí Slunce, 700 metrů čtverečních solárních panelů platformy generuje 50 kW energie. Když fouká vítr z jakéhokoliv směru, roztáčí 6 vertikálních větrných turbín se spirálovitě uspořádanými čepelemi, o celkovém výkonu 300 kW. Do třetice všeho dobrého dokáže těžit až 650 kW energie vln díky inovativnímu systému, ukotvenému k mořskému dnu, který využívá vztlak. Uvedené množství energie zajistí vlny o výšce 4 metry.

 

NoviOcean počítají s tím, že tato platforma v plné velikosti bude schopná provozu 24/7 při kapacitě výkonu 40-70 procent z uvedené 1 MW. Jedna platforma by měla generovat asi 3,5 GWh ročně. Podle aktuálních údajů o spotřebě amerických domácností by to pokrylo spotřebu za rok asi 324 domácností.

 

Stavba, instalace a údržba platforem NoviOcean by měla být poměrně triviální, tedy v porovnání s gigantickými větrnými turbínami, které připomínají výstřelky evoluce neptačích dinosaurů. Pilotní platforma by měla projít testovacím provozem v letech 2026 až 27, na který naváže test pilotní soustavy platforem (2028 až 30). Zhruba v letech 2031 až 32 by se platforma NoviOcean měla objevit na trhu.

 

Video: NoviOcean Working Principles' Animation

 

Video: NoviOcean 1MW Energy Converter

 

Literatura

New Atlas 8. 10. 2024.

Datum: 08.10.2024
Tisk článku

Související články:

OceanEnergy testují nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor světa     Autor: Stanislav Mihulka (19.10.2022)
Vlnový generátor „plechovka“ Archimedes Waveswing poráží očekávání     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2022)
Vlnové farmy WaveFarm budou těžit ohromující energii oceánu     Autor: Stanislav Mihulka (03.02.2024)
Fascinující větrné zdi letos zahájí pilotní provoz u zákazníků     Autor: Stanislav Mihulka (16.06.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz