Jak účinně bojovat s dezinformacemi? Zapojte emoce!  
Dezinformační kampani v Irsku se před pár lety povedlo potopit očkování proti lidskému papilomaviru o více než 30 procent. Oficiální protikampaň založená na faktech naprosto selhala. Pak se ale do věci vložila Laura Brennanová s terminálním nádorem děložního čípku, jejíž emotivní příběh, s podporou odborníků, přinesl zvrat a zásadně pomohl vrátit proočkování na původní hodnoty.
Účinnou odpovědí jsou emoce. Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.
Účinnou odpovědí jsou emoce. Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.

Boj s dezinformacemi jde ztuha. Mnozí se domnívají, že jde o debatu či diskuzi a snaží se čelit přívalu výmyslů klidnými, racionálními argumenty. Když to nefunguje, což nefunguje, propadají depresím, že lidstvo je ztraceno, že se s tím už nedá nic dělat.

 

Například v nešťastném Irsku, které je poslední dobou terčem mnoha podobných operací, se před pár lety odehrála brutální kampaň odpůrců očkování, která, bohužel, byla nejprve velmi efektivní. Tvrdě manipulativní kampaň cílila na životně důležité očkování proti lidskému papilomaviru (HPV).

 

Itziar Castello-Molina. Kredit: Bayes Business School.
Itziar Castello-Molina. Kredit: Bayes Business School.

Výsledkem byl dramatický pokles očkování proti viru HPV z 85 na zhruba 50 procent během pouhých dvou let. V budoucnu by to mohlo znamenat řadu mrtvých, především žen, protože virus HPV je hlavní příčinou rakoviny děložního hrdla a vyvolává i řadu dalších nádorů můžu i žen v částech těla spojených se sexuálním stykem.

 

Oficiální irská organizace Irish Health Service Executive (IHSE) se nejprve pokusila čelit tomuto neblahému vývoji protikampaní, která byla založená na logice a faktech. Jak se ale dalo čekat, její účinek byl mizivý. Problém nevyřešili, spíše celou situaci dále zhoršili, protože odpůrci očkování byli o to víc na koni.

 

Jsou ale i jiné možnosti. Itziar Castello-Molinová z Bayes Business School na City St George's University of London a její spolupracovníci naléhavě doporučují nechat stranou fakta, přinejmenším zpočátku, a nasadit proti manipulativním výlevům emoce. Skutečné příběhy skutečných lidí.

 

Badatelé uvádějí jako příklad Lauru Brennanovou v terminálním stádiu rakoviny děložního krčku, jejíž vědecky informované, ale současně emotivně silně nabité posty na sociálních sítích od roku 2017 zlepšovaly situaci. Odvážně čelila agresivní rétorice odpůrců očkování a dokázala pootočit přízeň veřejného mínění ve prospěch očkování. Zemřela v roce 2019, ve svých 26 letech a autor tohoto textu by se vsadil, že s pocitem dobře vykonané práce.

 

Logo. Kredit: Bayes Business School.
Logo. Kredit: Bayes Business School.

Stinnou stránkou tohoto přístupu je, že dotyčné osoby, jejichž příběhy se dávají všanc za dobrou věc, musí počítat s tím, že budou čelit tvrdým útokům. Musí být jako skála. Hybatelé kampaní proti očkování jsou obvykle v těchto věcech zdatní a vědí, jakou sílu mají emoce. Proto se často snaží zlomit vůli těch, jejichž příběhy pomáhají, a odradit je za každou cenu od veřejného vystupování, včetně používání zavrženíhodných metod.

 

Analýza Castello-Molinové a spol. upozorňuje na zásadní význam emoční inteligence v boji s „fake news.“ Spoléhat se na strohá fakta a emočně neutrální vědu, jak se už mnohokrát ukázalo, nestačí. Lidské mozky jsou ale ve skutečnosti emoční počítače. Proklatě dobře si pamatujeme, jak jsme se cítili, mnohem lépe než si pamatujeme nějaké statistiky, grafy nebo obrázky.

 

S vědou a vědci bývá problém v tom, že vědecká inteligence příliš nekoreluje s emoční inteligencí. Někdy se ale šťastnou shodou okolností sejde emoční erudice s vědeckou zkušeností a velkým odhodláním. Příběhy jako ten Laury Brennanové fungují coby „emoční baterie.“ Mohou dodávat energii kampaním na podporu očkování a řady dalších věcí. V tomto konkrétním případě se Brennanové, s odbornou podporou IHSE, která též pomohla věci, povedlo vytáhnout míru očkování proti viru HPV v Irsku zpátky na zhruba 74 procent.

 

Video: Laura Brennan - A Tribute

 

Literatura

Bayes Business School 27. 9. 2024.

Business & Society online 22. 9. 2024.

Datum: 07.10.2024
Tisk článku

Související články:

V morálních a politických sporech nefungují fakta, ale osobní zkušenost     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2021)
Svědectví milionů knih: Racionalita je na ústupu již několik desetiletí     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2022)
Negativně laděné titulky zvyšují čtenost online zpráv. Bohužel     Autor: Stanislav Mihulka (23.03.2023)
Kognitivní lingvistika: Gramatické chyby vyvolávají reálný fyziologický vztek     Autor: Stanislav Mihulka (01.11.2023)
Co je to filosofie? Kde ji hledat?     Autor: Zdeněk Kratochvíl (30.09.2024)



Diskuze:

Emoce…

Jarda Ticháček,2024-10-12 03:24:01

Když Bůh tvořil svět, trochu to odflákl.
Místo toho, aby to dodělal do konce, vymyslel elektrony a chemické vazby. A pak usoudil, že je na dobré cestě k tomu, aby se mohl flákat, takže stvořil evoluci.
A od té doby to je na té chemii postavené. I zapřísáhlý zastánce vědeckého a skeptického přístupu nakonec skončí u emocí: tohle se mi líbí, tohle ne.
Byť si to spousta lidí odmítá přiznat.

Odpovědět

No...

Many More,2024-10-09 22:58:38

účinné asi těžko, bo tupců, dychtící po nových a nových zaručených dezinformacích je obrovská zásoba. Ale občas je to alespoň zábavné :-)

Odpovědět

Se vším naprosto souhlasím

Jiří Kolumberský,2024-10-08 13:19:40

Manipulátoři všeho druhu s velkým úspěchem naplno využívají šíření polopravd, lží a dezinformací přes ryze emoční působení. Racionální myšlení, objektivní realita a vědecká fakta jsou úhlavními nepřáteli emoční manipulace. Takže heslo: "Pravda vítězí!" je jen zbožným přáním.

Odpovědět


Re: Se vším naprosto souhlasím

Pavel Kaňkovský,2024-10-11 11:13:51

Oni to také Hus a husité chápali tak, že ta vítězící pravda je "pravda boží" a je to v nějakém smyslu aspekt samotného všemohoucího. Z jejich pohledu to vlastně byla tautologie nebo, chcete-li, analytická pravda. Z jiného pohledu je to vyjádření jejich náboženské víry, čili by se dalo říct, že je to skutečně "zbožné přání" a to od samého začátku.

Odpovědět

Príliš zjednodušené

Sepp Winkler,2024-10-07 12:04:14

Ono je to celé príliš zjednodušené. Aj dezinformácií existuje niekoľko druhov. Dve najväčšie skupiny sú dezinformácie faktické a dezinformácie politické - názorové. Prvý typ dezinformácií je jednoducho vyvrátiteľný, nakoľko si každý môže relatívne jednoducho overiť ich nepravdivosť (plochá Zem, popretie evolúcie, človek nepristál na Mesiaci, chemtrials a pod.). Zástancov je pomerne málo v pomere k tým, čo ich považujú za hlúposť a prezentujú vlastne akýsi druh slepej viery. Druhý typ sa veľmi ťažko identifikuje a ľudia sú vlastne voči nemu bezbranní. Ide o politické názory, ktoré sa dajú len ťažko verifikovať, resp. ich uznanie za dezinformácie, alebo pravdu si vyžaduje aj určitú politickú orientáciu. Tieto dezinformácie majú omnoho početnejšiu základňu tých, čo im veria a tiež dlhodobú pôsobnosť. Ich vyvrátenie, alebo len identifikovanie je často nemožné, nakoľko ľudská skúsenosť s vládnucou mocou potvrdzuje, že táto sa často ku klamstvám utieka a dlhodobo ich udržiava a vytvára z nich svoju vlastnú politickú propagandu (stojí za vraždou M. L. Kinga, alebo J. F. K. FBI? Je ten, alebo onen politik zlodej a zradca? Stojí za vládou tej, alebo onej krajiny korporátna elita?). V týchto prípadoch je často dezinformačná kampaň, alebo kampaň proti nej len politická propaganda politických skupín.

Odpovědět


Re: Príliš zjednodušené

Martin Šíra,2024-10-07 13:39:45

"Prvý typ dezinformácií je jednoducho vyvrátiteľný" - no to je právě ten problém, že to tak není.

Jednoduché věci jako placatost země se dají snadno vyvrátit. Ale komplikovanější věci ne. Například cokoliv co souvisí s lidskou medicínou. Abychom získali fakta, musíme být velmi zdatní v analýze dat, statistice, korelacích, a mít odstup od jednotlivých případů. Což zvládne opravdu málokdo. A proto stačí jedna špatná podvodná Wakefieldova studie aby vzniklo celé hnutí proti očkování.

Odpovědět


Re: Re: Príliš zjednodušené

Matěj Jánský,2024-10-08 04:13:06

Situace je o moc horší, ono ani tu kulatost Země totiž nelze pro běžného průměrně vzdělaného člověka s průměrnými možnostmi jednoduše ověřit...

Odpovědět


Re: Re: Re: Príliš zjednodušené

Martin Šíra,2024-10-09 16:53:21

Nelze? Opravdu? Většině lidí se stačí podívat na velkou vodní plochu...

Doprkýnka, většině lidí se stačí podívat na kulatý měsíc, kulaté slunce, a intuitivně chápou že Země je taky kulatá když dělá kulatý stín na měsíci. Průměrně vzdělaný člověk s průměrnými možnostmi jezdí jednou ročně k moři, často letadlem, a když se podaří západ slunce tak kulatost vidí z okýnka i babka s pěti dioptriema.

Nechápu že tohle někdo vůbec řeší (když neberu vypatlance, a ty co se snaží ty vypatlance využít).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Príliš zjednodušené

D@1imi1 Hrušk@,2024-10-11 14:39:54

Jenže Vy máte inteligenci asi přinejmenším nadprůměrnou a podle mého odhadu přeceňunete schopnosti lidí z inteligenčního podprůměru, kterých jsou desítky procent.
K moři všichni nejezdí, každého to neláká (třeba mě). A je běžné, že věci mizí z dohledu dříve v oparu než za obzorem. To samé při pohledu z letadla. Že je Země kulatá, nemám ověřené senzoricky ale tím, že jinak by nedávala smysl velká část informací, které o světě znám (mezinárodní doprava, geopolitika, kosmonautika...). Kdo si to v hlavě poskládat neumí, ten je odkázaný buď důvěřovat či nedůvěřovat oficiálním informacím.

A (ne)důvěra je velmi provázaná s emocemi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Príliš zjednodušené

Jarda Ticháček,2024-10-12 04:03:31

Nevím, zda jsem vzdělán průměrně, nebo podprůměrně.
Je mi šestapadesát a nikdy jsem neseděl v letadle. U moře jsem byl poprvé v osmi letech, pak víceméně pravidelně. Posledních pětadvacet let tak třikrát až čtyřikrát ročně. A kupodivu, nikdy jsem neměl možnost pozorovat to zakřivení. Vždy jsem byl někde v zálivu, v zátoce, nebo na jiných místech s omezeným výhledem. Vlastně největší souvislou vodní plochu, kterou jsem kdy viděl, byla Rozkoš, nebo Balaton, když kolem něho náhodou jedu a není tma. Do prkýnka, já i ten Atlantik znám jako rovnou, nezakřivenou plochu.
A protože znám spoustu velmi dobrých fotografů, kteří používají zajímavé objektivy a dokáží zakulatit i stůl s večeří, zkuste mne přesvědčit o tom, že Země není plochá.
A to, že vidím kulaté slunce, a občas i kulatý měsíc, to není argument. A s intuitivním chápáním se to neslučuje ani trochu. Osobně se mohu postavit na kopec, podívat se na pouliční osvětlení vzdálené dva kilometry a vidím pár kulatých světel. A na kandelábru nad mou hlavou je svítidlo 150x30 cm. A co teď s intuicí?
A kulaté Slunce a Měsíc? Kulatý je i terč vzdálený sto metrů. A to už se trochu projdu, abych zjistil, že to není koule, ale kruh.
S intuitivním chápáním to nemá nic společného. Možná Vás překvapí, že už dávno před naším letopočtem se vyskytlo pár civilizací, které dokázaly přijít na to, že Země je kulatá, ba dokonce ti staří borci dokázali vcelku přesně spočítat průměr té koule, ale většinou to byly civilizace vnitrozemské.

Odpovědět

celkom dobre

Jan Pastrnak,2024-10-07 11:11:40

"a nasadit proti manipulativním výlevům emoce" a v reale bojovat proti manipulativnym vylevom inymi manipulativnymi vylevmi :). Inspirovali sa temami z inych oblasti, vsak je toho plny medialny priestor v roznych podobach. Napr. biopaliva, elektroauticka, za mna aj genderologia atd..

Odpovědět

Emocni manipulace je ucinnejsi nez fakta

Karel Marsalek,2024-10-07 07:34:07

Clanek potvrdil, ze emocni manipulace je ucinnejsi nez fakta. A je jedno, je-li manipulace v souladu s fakty nebo nikoliv. Je ucinnejsi. Asi jako nedavny nadpis v mainstreamu:
"Izraelští vojáci zachránili dívku, kterou 10 let věznil terorista v Gaze" Tady je hned jasne, kdo je hodny a kdo zly :-)

Odpovědět


Re: Emocni manipulace je ucinnejsi nez fakta

C H,2024-10-07 09:27:21

Čítal si, predpokladám, aj text toho článku. Aký by si titulok formuloval ty?

Odpovědět


Re: Re: Emocni manipulace je ucinnejsi nez fakta

František F,2024-10-07 22:14:08

Okupanti...

Odpovědět


Re: Re: Re: Emocni manipulace je ucinnejsi nez fakta

Pavel 1,2024-10-12 17:16:49

okupanti z Hamasu ...no ale pak by se musel změnit i zbytek titulku.

Odpovědět

Vraj emočná inteligencia

Igor Druhý,2024-10-07 07:20:24

Pojem emočná intelignencia je v článku pojatý veľmi pochybne.
Ide práve o to, že obyvatelia s malou "emočnou inteligenciou" sú ľahko ovplyvniteľní profesionálnymi kampaňami pracujúcimi s emóciami.
Tak ako sú ľahko ovplyvniteľní emočnými kampaňami opačnými, v prípade antivakcinačných často podporovanými Ruskom ako destabilizácia protivníka.
Pri covide bolo často nutné, aby sa s nebezpečím emočne zoznámili, keď zomreli alebo ochoreli nejakí známi, inak čakali, že to "nejako dobre dopadne", bez injekcie a radšej počúvali "odborníkov", študujúcich facebookové "múdrosti".

Odpovědět


Re: Vraj emočná inteligencia

Miroslav Gretschelst,2024-10-07 11:39:34

I mně vrtá hlavou pojem "emoční inteligence". Přemýšlím, jestli by nebylo vhodnější používat označení "emoční debilita". Když uvážím údajný výrok našeho exprezidenta Zemana, že "pětasedmdesát procent lidstva jsou debilové", s čímž bych snad mohl i souhlasit, bylo by takové označení přiléhající a mnohé by i vysvětlovalo. :-)

Odpovědět

reklama na ticho

Petr Petr,2024-10-07 06:13:01

Předně: "životně důležité očkování proti lidskému papilomaviru"
Nepřipadá mi, že by třeba pro mě bylo životně důležité. Nemám ho a žiju.

Bohužel je to obecné. Z dokumentů se vytrácí fakta (vzdělávání) a je nahrazováno příběhy (city a motivací). Je to jako přechod od odborných článků k sociálním sítím. Sledovanost především.

Odpovědět


Re: reklama na ticho

Zdeno Janeček,2024-10-07 08:52:59

geniove sa uci na cizich chybach,
prumer lidi na svojich,
blbec se nepouci nikdy.

Odpovědět


Re: Re: reklama na ticho

František F,2024-10-07 22:10:35

Také souhlasím s tím, co napsal Petr Petr.

Odpovědět


Re: Re: reklama na ticho

Matěj Jánský,2024-10-08 04:17:16

A platí nesmrtelná glosa z Nemocnice na kraji města - že je někdo blbec to můžete říct každému, jen ne tomu koho se to reálně týká...

Odpovědět


Re: reklama na ticho

Jarda Ticháček,2024-10-12 03:01:49

No, já osobně jsem toto očkování také vynechal. Přišlo mi zcela zbytečné. A to i v době, kdy se má mladá přítelkyně očkovat nechala. Já osobně jsem se na to vykvajzl. Prostě jsem usoudil, že riziko rakoviny děložního čípku je v mém případě natolik zanedbatelný, že to riziko klidně podstoupím. Na druhou stranu jsem už tehdy tušil, že ta holka nikdy nebude mít problémy s prostatou, ani že jí nehrozí rakovina varlat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz