Kosmický plazmový motor Super Magdrive letí na železo  
Britští Magdrive vyvinuli plazmový motor Super Magdrive, který s využitím solární energie ionizuje železo a tím vytváří tah. Kosmická loď s takovým pohonem, pokud se osvědčí, by si mohla těžit palivo na kometách, planetkách nebo dalších tělesech Sluneční soustavy a operovat prakticky věčně bez nutnosti návratu na Zemi.
Budeme létat ve vesmíru na železo? Kredit. University of Southampton.
Budeme létat ve vesmíru na železo? Kredit. University of Southampton.

Nejběžnějším kovem je železo. Platí to na Zemi i ve vesmíru. Je doslova všude. Aeronautičí inženýři britské společnosti Magdrive toho hodlají maximálně využít. Postavili podivuhodný kosmický plazmový motor s poněkud neskromným jménem Super Magdrive. Žene kosmickou loď do vesmíru a „spaluje“ při tom železo nebo vlastně téměř jakýkoliv kov.

 

Minkwan Kim. Kredit: University of Southampton.
Minkwan Kim. Kredit: University of Southampton.

Jak správně podotýká Joe Salas na platformě New Atlas, některé kovy hoří zcela bez potíží, přímo bouřlivě. Lithium reaguje s vodou a dramaticky při tom plápolá. Hořčík, měď nebo třeba titan jsou běžnými složkami ohňostrojů. Hliník se dokonce již využívá jako součást pevných raketových paliv.

 

Železo by jako palivo člověka nejspíš hned nenapadlo. Oxid železitý je sice s hliníkem součásti termitu, ale obvykle si ho nepředstavujeme jako palivo. Odborníci Magdrive si to očividně představili. Vyvinuli unikátní plazmový pohon pro kosmické lodě, který může jako palivo využívat prakticky jakýkoliv kov.

 

Vylepšený Super Magdrive půjde do akce v červnu 2025. Kredit: Magdrive.
Vylepšený Super Magdrive půjde do akce v červnu 2025. Kredit: Magdrive.

Použití takového paliva má dalekosáhlé následky. Kosmická loď s pohonem Super Magdrive se totiž, přinejmenším teoreticky, nemusí vracet zpět na Zemi kvůli palivu. S potřebným vybavením si ho může těžit na kometách, planetkách, měsících, či dalších kosmických objektech, s nimiž se cestou setká.

 

Jak pohon Super Magdrive pracuje? Nejprve se vloží do hry solární panely a nashromáždí energii v kapacitorech. Pak ji vypustí jako lavinu, která má napětí více než 1 000 voltů, aby ionizovala připravený kov. Tento proces vytvoří sérii plazmových „projektilů“ o vysoké teplotě a hustotě, které mohou být urychleny a „vystřeleny“ určitým směrem s využitím magnetických polí. Tím vzniká tah pohonu.

 

Plazmové motory mají problém odstartovat z povrchu planety. K tomu poslouží staré dobré raketové chemické motory. Jakmile se ale kosmická loď s tímto pohonem dostane do kosmického prostoru, může bez potíží přepnout na plazmový pohon. Magdrive uvádějí, že jejich Super Magdrive má tah o řád vyšší, než podobně velké systémy s elektrickým pohonem.

 

Na vývoji tohoto pohonu spolupracují odborníci britské University of Southampton. Magdrive se v tuto chvíli soustředí na satelity. Použití pohonu Super Magdrive by mělo podstatně snížit náklady na palivo i množství potřebného paliva. Vedoucí vývoje pohonu Minkwan Kim si pochvaluje ve startrekovském stylu, že tento systém by mohl umožnit průzkum vesmíru, kam se dosud člověk nevydal, s nikdy nekončícími objevy.

 

V lednu 2023 proběl test pohonu Super Magdrive v kosmickém prostoru v rámci mise „Operation Get it Up.“ Podle dostupných zpráv se zařízení úspěšně dostalo do kosmu. Není ale jasné, jak uspělo a jaký mělo výkon. V červnu 2025 by měla vyrazit další mise s tímto pohonem „So Much for Subtlety.“ Její plazmový pohon by měl údajně být pětkrát výkonnější než při první zmíněné misi. Jak asi obstojí?

 

Video: MagDrive Space: A UK Company Pioneering an Innovative Electric Propulsion Systém

 

Video: Scientists Test Revolutionary Space Thruster: Space Metals as a Fuel to Go Where No One Has Gone

 

Literatura

New Atlas 5. 10. 2024.

Datum: 06.10.2024
Tisk článku

Související články:

Kontroverzní EM pohon: názor experta na pokročilé pohonné systémy     Autor: Stanislav Mihulka (10.12.2016)
Tryskový plazmový pohon potřebuje jenom elektřinu a vzduch     Autor: Stanislav Mihulka (10.05.2020)
Kosmická loď s fúzním pohonem doletí za 2 roky k Titanu. Jen ho postavit.     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2020)
Překvapivá zelená energie: Nizozemský pivovar spaluje železo     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2020)
Undefined dostali do vzduchu „tichý“ dron s iontovým pohonem, na 4,5 minuty     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz