Microsoft restartuje jadernou elektrárnu 3 Mile Island pro pohon datacenter  
Microsoft bude odebírat elektřinu vyráběnou v bývalé jaderné elektrárně Three Mile Island. Jde o jednotku TMI-1 s tlakovodním štěpným reaktorem, která je sice momentálně vypnutá, ale po nezbytné renovaci klíčových součástí a restartu by měla bez potíží dodávat energii věčně hladovým datovým centrům.
Jaderná elektrárna 3 Mile Island před vypnutím. Kredit: Constellation Energy, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Jaderná elektrárna 3 Mile Island před vypnutím. Kredit: Constellation Energy, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Představitelé společnosti Microsoft uzavřeli smlouvu s energetickou společností Constellation Energy, která po dobu 20 let zajistí dodávku energie z jaderné elektrárny Three Mile Island (TMI) na řece Susquehanna v Pensylvánii. Microsoft by měl být jediným uživatelem této jaderné energie, která bude pohánět jejich datacentra, velmi hladová po energii.

 

Poslední minuty provozu TMI-1 v roce 2019. Dojde k restartu? Kredit: Brandondsantos, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Poslední minuty provozu TMI-1 v roce 2019. Dojde k restartu? Kredit: Brandondsantos, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Je v tom pochopitelně háček. V roce 1979 došlo na jednotce TMI-2 k jaderné patálii, která bývá označována jako „nejhorší komerční jaderný incident na území Spojených států.“ Zní to zlověstně, ale ve skutečnosti je to pochvala americkým technologiím a bezpečnostním opatřením. Během incidentu nikdo nezemřel, ani v jeho důsledku. Odborníci poněkud zklamaným tónem konstatují, že se přes veškeré úsilí nepodařilo prokázat, že by incident na TMI-2 vedl k detekovatelnému zvýšení počtu případů rakoviny mezi lidmi.

 

Logo.  Kredit: Constellation Energy.
Logo. Kredit: Constellation Energy.

Kvůli těmto událostem byla jednotka TMI-2 zrušena a částečně rozebrána. Jednotka TMI-1 kupodivu fungovala do září roku 2019, kdy byla kvůli neekonomickému provozu vypnuta. Teď ovšem, jak se zdá, Microsoft a Constellation po pěti letech provedou restart jednotky TMI-1, což bude historicky první restart amerického reaktoru, který byl předtím vypnutý.

 

Restartovat jadernou elektrárnu není jen tak. Jednotka TMI-1 je vybavená tlakovodním štěpným reaktorem Babcock & Wilcox s výkonem generátoru 819 MWe. Podle společnosti Constellation je sice reaktor funkční, ale bude nutné provést důkladnou renovaci turbíny, generátoru, hlavního transformátoru a chladicích i řídicích systémů. Také budou muset přijít potřebná razítka od federálních i místních úřadů.

 

Proč jaderná energie pro datacentra? Požadavky na energii pro datacentra nebo nově umělé inteligence strmě narůstá. V roce 2030 by to jen v USA mělo být asi 35 GW a to je pouze začátek. Další věc je, že datacentra jedou nonstop, dnem i nocí, zatímco zdroje energie využívající živly výrazně kolísají během dne i sezóny. Velcí technologičtí hráči proto počítají s jadernou energií, která vytváří mnohem méně emisí než fosilní paliva a současně nepodléhá dramatickým výkyvům.

 

Video: Three Mile Island Unit 1 to restart following 20-year agreement between Microsoft, energy company

 

Literatura

New Atlas 22. 9. 2024.

Datum: 24.09.2024
Tisk článku



Diskuze:




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz