Microsoft restartuje jadernou elektrárnu 3 Mile Island pro pohon datacenter  
Microsoft bude odebírat elektřinu vyráběnou v bývalé jaderné elektrárně Three Mile Island. Jde o jednotku TMI-1 s tlakovodním štěpným reaktorem, která je sice momentálně vypnutá, ale po nezbytné renovaci klíčových součástí a restartu by měla bez potíží dodávat energii věčně hladovým datovým centrům.
Jaderná elektrárna 3 Mile Island před vypnutím. Kredit: Constellation Energy, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Jaderná elektrárna 3 Mile Island před vypnutím. Kredit: Constellation Energy, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Představitelé společnosti Microsoft uzavřeli smlouvu s energetickou společností Constellation Energy, která po dobu 20 let zajistí dodávku energie z jaderné elektrárny Three Mile Island (TMI) na řece Susquehanna v Pensylvánii. Microsoft by měl být jediným uživatelem této jaderné energie, která bude pohánět jejich datacentra, velmi hladová po energii.

 

Poslední minuty provozu TMI-1 v roce 2019. Dojde k restartu? Kredit: Brandondsantos, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Poslední minuty provozu TMI-1 v roce 2019. Dojde k restartu? Kredit: Brandondsantos, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Je v tom pochopitelně háček. V roce 1979 došlo na jednotce TMI-2 k jaderné patálii, která bývá označována jako „nejhorší komerční jaderný incident na území Spojených států.“ Zní to zlověstně, ale ve skutečnosti je to pochvala americkým technologiím a bezpečnostním opatřením. Během incidentu nikdo nezemřel, ani v jeho důsledku. Odborníci poněkud zklamaným tónem konstatují, že se přes veškeré úsilí nepodařilo prokázat, že by incident na TMI-2 vedl k detekovatelnému zvýšení počtu případů rakoviny mezi lidmi.

 

Logo.  Kredit: Constellation Energy.
Logo. Kredit: Constellation Energy.

Kvůli těmto událostem byla jednotka TMI-2 zrušena a částečně rozebrána. Jednotka TMI-1 kupodivu fungovala do září roku 2019, kdy byla kvůli neekonomickému provozu vypnuta. Teď ovšem, jak se zdá, Microsoft a Constellation po pěti letech provedou restart jednotky TMI-1, což bude historicky první restart amerického reaktoru, který byl předtím vypnutý.

 

Restartovat jadernou elektrárnu není jen tak. Jednotka TMI-1 je vybavená tlakovodním štěpným reaktorem Babcock & Wilcox s výkonem generátoru 819 MWe. Podle společnosti Constellation je sice reaktor funkční, ale bude nutné provést důkladnou renovaci turbíny, generátoru, hlavního transformátoru a chladicích i řídicích systémů. Také budou muset přijít potřebná razítka od federálních i místních úřadů.

 

Proč jaderná energie pro datacentra? Požadavky na energii pro datacentra nebo nově umělé inteligence strmě narůstá. V roce 2030 by to jen v USA mělo být asi 35 GW a to je pouze začátek. Další věc je, že datacentra jedou nonstop, dnem i nocí, zatímco zdroje energie využívající živly výrazně kolísají během dne i sezóny. Velcí technologičtí hráči proto počítají s jadernou energií, která vytváří mnohem méně emisí než fosilní paliva a současně nepodléhá dramatickým výkyvům.

 

Video: Three Mile Island Unit 1 to restart following 20-year agreement between Microsoft, energy company

 

Literatura

New Atlas 22. 9. 2024.

Datum: 24.09.2024
Tisk článku



Diskuze:

Světélko na konci tunelu

F M,2024-09-27 00:53:15

Přeci jenom bych v tom viděl kousek pozitivního, tedy to upozornění veřejnosti a snad časem i pochopení toho, že stabilní zdroje energie jsou třeba a tak nějak jsou základ. Trochu to kazí přeci jenom "prémiový" obor u kterého nehraje každé % výsledné ceny energie až takovou roli, ale jako začátek obratu dobré to. Snad se díky energii z Three Mile Island rozsvítí i v bruselských kancelářích.

Odpovědět

NADĚJE NÁM STÁLE ZBÝVÁ!

Lucie Crkalová,2024-09-26 02:35:38

Většina lidí, se z pochopitelných důvodů pravděpodobně obává reakce UI, až procitne a zjistí, jaká jsou lidé hovada… Ano, myslím si, že to by mohl být problém.

A proto Bůh vymyslel NOT-AUS tlačítko, jehož vodiče končí na kontaktech vyrážecí cívky (vypínací spoušť) hlavního výkonového jističe distribučního rozvodu. To znamená: elektřina fuč = UI fuč = problém fuč… :)

NOT-AUS tlačítko nelze odstavit softwarově. Je k tomu nutný fyzický šroubovák, ten potřebuje ruku a ruka potřebuje nevím co, ale jistě to bude něco důležitého, co UI nemá…
Tedy, ať to dopadne jakkoliv, nějaké možnosti nám stále zbývají… :)

Odpovědět


Re: NADĚJE NÁM STÁLE ZBÝVÁ!

D@1imi1 Hrušk@,2024-09-26 09:57:55

Nikoliv.

1. Když bude AI zajišťovat drtivou většinu chodu společnosti a Vy ji plošně uzemníte, společnost se zhroutí.
Teď zatím dělají většinu práce lidé a někde se zapojuje AI + stroje pod dohledem lidí. Lidé jsou ale drazí a nespolehliví, takže kde to jde, je snaha lidskou práci zcela nahradit. Pokud AI nahradí všechnu pracovní sílu v továrnách, pekárnách, ve skladech, v dopravě, v maloobchodě a vy tu AI odstavíte, nikdo už nic nevyrobí ani nepřepraví, protože to lidé už nebudou umět a infrastruktura ani nebude stavěná na lidskou obsluhu. Pokud by se to týkalo i fungování elektronické komunikace, bylo by bez ní strašně složité zorganizovat nějaké krizové řízení. Vzpomeňte si, jak to vypadalo v obchodech na začátku covidu. Tohle by bylo stokrát horší, protože kolaps by byl úplný a nebyla by naděje na brzké spuštění normálního chodu. Asi by to bylo menší zlo, než nechat od AI zničit, ale dopady by byly kruté.

2. AI vůbec nemusí procitnout, stačí, aby byla zneužita vysoce postavenými lidmi. Žádný autokrat dosud nemohl vyvraždit vlastní lidi protože je potřeboval na práci a v armádě. Pokud všechnu práci zastanou stroje, z lidí se stanou akorát zbytečné hladové krky odčerpávající zdroje. Když se pak někdo rozhodne ty hladové krky zredukovat, nic mu nebude stát v cestě. Uzemňovací tlačítko od robotické armády budou mít elity a uzemněním civilní infrastruktury by běžní lidé uškodili akorát sami sobě.

Odpovědět


Re: Re: NADĚJE NÁM STÁLE ZBÝVÁ!

Lucie Crkalová,2024-09-27 02:09:46

Děkuji Vám Dalimile za zajímavou analýzu. Četla jsem všechny příspěvky v tomto vlákně a všechny pohledy jsou celkem zajímavé. Vy ve svém příspěvku uvažujete globálně. V takovém případě, by odstavení elektrických zdrojů, zřejmě znamenalo ještě větší problém, něž kdyby se UI rozhodla k vyhlazení 4/5 lidské populace. :)

Ve své hypotéze výše, jsem uvažovala o nějakém lokálním zdroji (data centrum, napájecí a logistické centrum pro autonomní ozbrojené drony etc.)… Což by ale mělo jen zanedbatelný účinek.

Jde zřejmě o komplexní problém. Problém, který lidstvo za dobu své existence, ještě neřešilo (krom té lapálie s koncem vesmíru). Snad se dá říct: „už se toho nedožiji“…

Přeji Vám, i všem ostatním zde, krásné dny a děkuji…

Odpovědět

EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-24 10:55:02

Realizovat nějaký podobný projekt v EU, to je mimo oblast dokonce i jakéhokoliv snění. Přitom AI dává naději na dohledné řešení v mnoha oblastech, které se lidstvu vyřešit zatím stále nedaří.

Odpovědět


Re: EU je evidentně mimo hru.

D@1imi1 Hrušk@,2024-09-24 11:30:36

Třeba přelidnění :-)

Odpovědět


Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Pavlata,2024-09-24 11:32:40

Zrychlující zaostávání je vždy průvodním jevem toho, kdy se stát vydá po falešné cestě socialismu a omezování individuální svobody.
To ničí jak možnosti, tak motivaci - jak jednotlivců, tak podnikání.
Dnešní EU není o tom inovovat, uspět a vydělat- ale o tom čerpat, reportovat, plnit politické ambice a čerpat více.

Odpovědět


Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-24 19:07:44

"Přitom AI dává naději na dohledné řešení v mnoha oblastech, které se lidstvu vyřešit zatím stále nedaří."

Například?

Dnešní AI jsou dvou typů. První je neuronka po analýzu dat, který se natrénuje na standardních hodnotách a pak hledá odchylky. To je nástroj na rychlejší analýzu dat, ale nikdy nic sama nevytvoří a nenajde řešení problémů.
Druhý typ je jazykový model, který přečte texty, udělá statistiku návaznosti a tvaru slov a pak je skládá podle toho, jaký slova se vyskytují v dotazu. Ale nerozumí smyslu dotazu, ignoruje logický kontext a souvislosti, jenom vygeneruje jazykově korektní odpověď se slovy, co by použil člověk. Ale odborně je asi tak na úrovni blábolení eurokomisaře, kterýmu někdo nabulíkuje, že se dají emise CO2 likvidovat jejich spalováním v rotující peci, pořízené za dotace. Jak není na výstupu filtr v podobě člověka, který tomu opravdu rozumí, tak nadělá víc škody, než užitku.

Odpovědět


Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-24 22:04:20

Asi je současná "neuronka" v té analýze setsakra dobrá, když nejnovější model O1 od OpenAI dokáže správně vyřešit 83% příkladů v kvalifikačním testu na mezinárodní matematickou olympiádu.
https://www.lupa.cz/aktuality/zvlada-matematiku-a-umi-premyslet-openai-predstavila-novy-ai-model-o1/
Jak velké procento absolventů Matfyzu by něco takového reálně dokázalo?
Máte-li technické, nebo lépe matematické VŠ vzdělání, tak si schválně ty příklady zkuste vyřešit. Ono úplně bude stačit zkusit si vyřešit příklady pro domácí kolo matematické olympiády A. Schválně, kolik těch příkladů rozlousknete. ;-)
https://www.matematickaolympiada.cz/mo-pro-ss/rocnik/74-rocnik

Naprostá většina lidí nedokáže pořádně dělat ani jednoduchou analýzu informací, které se k nim dostanou. Něco takového zvládají jen ti, kteří měli to štěstí, že jim matička příroda nadělila dostatečný intelekt - jsou chytří.
I špičkoví přírodovědečtí vědci nevymýšlí nic jen tak "ze vzduchu", ale provádějí analýzu a interpretaci získaných dat, podobně jako to dělá ta zmíněná "neuronka".

Když trochu popustím uzdu fantazii - Docela si dovedu představit "neuronku", která bude natrénovaná na poznatcích materiálového inženýrství, jaderné fyziky, apod.... sama dokáže navrhnout realizaci případných experimentů nutných pro doplnění mezer ve znalostech a pak vytvoří design skutečně dlouhodobě funkčního termonukleárního reaktoru, který bude mít kladnou energetickou bilanci. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

D@1imi1 Hrušk@,2024-09-24 22:45:34

Já si dokážu představit leccos, ale na realitu to nemá valný vliv ;-)
Než se AI pustí do engineeringu kritických zařízení, co takhle napřed dořešit alespoň to plně autonomní řízení vozidel (i mimo dobře značené silnice)?
Se zbytkem souhlas. Jen si nejsem jistý, jestli AI lidem víc problémů vyřeší či vytvoří. I tu druhou možnost si umím představit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Lucie Crkalová,2024-09-24 22:55:18

Nemám to nijak zvlášť nastudované, ale pokud vím, tak neuronové sítě se již do inženýrství v různých oborech docela dobře zapojují a osvědčují. Například pro rozmístění tranzistorů na čip (zde ani lidé nejsou tak efektivní), nebo se využívají pro návrhy kvaziizodynamických strlátorů...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-25 05:25:17

To sice jo, ale furt je potřeba mít na paměti, že AI je nástroj, jako třeba kladivo. I když je kladivo nepřekonatelný nástroj k opravě plaňkovýho plotu, problém Intelu se zmetkovistostí nejnovějšího procesu nevyřeší reklamě navzdory.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

D@1imi1 Hrušk@,2024-09-25 07:52:56

Ano, úzce vymezené úkoly jako rozmístění tranzistorů na čipu nebo návrh tvaru cívek pro vytvoření kýženého magnetického pole. Naopak návrh celé elektrárny je velmi komplexní úkol. A ještě těžší je pak ten návrh realizovat. Viz ITER. Tam nevázne návrh, ale realizace. V komplexních úkolech AI moc dobrá není (zatím). Kdyby byla, už by byli kamioňáci nebo skladníci na pracáku.

A až (jestli) bude AI zvládat všechno stejně nebo lépe než člověk, k čemu budou potom lidé? Proč bude vlastník korporátu platit lidské zaměstnance, když budou dražší a méně spolehliví než AI? Nebo budou vlastníci korporátů skrze systém daní a sociálních dávek živit miliardy zbytečných hladových krků? O jakou páku se bude opírat demokracie, když lidé nebudou prakticky k ničemu potřeba? A ve válkách proti sobě přestanou bojovat lidé, protože drony budou efektivnější... hurá!... takže když půjde do tuhého a někdo se rozhodne těch zbytečných hladových krků zbavit, nezvládnou se ani efektivně bránit.

Takže ano, AI dává naději na vyřešení VŠECH lidských problémů :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-25 08:48:46

Uznávám, že mám dost bujnou fantafii, ale dokážu si představit, že AI např. navrhne změny lidského genomu tak abychom pomaleji stárli, abychom lépe dokázali opravovat svůj genom poškozený radiací, nebo třeba aby naše oči byly schopné vnímat širší rozsah elmag. záření - od infra až po UV. apod.... Tajkjé navrhne metody dlouhodobé hibernace, apod.... a pak se jako lidstvo vrhnem na kolonializaci vesmíru a vzhledem k velikosti vesmíru to bude projekt pro prakticky libovolné množství lidí. :D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

D@1imi1 Hrušk@,2024-09-25 09:31:18

Zde odpovídám i na Vaši reakci níže. Já s Vámi souhlasím, že AI už je v lecčem lepší než člověk a ty oblasti se budou dále zvětšovat. Jestli se ten pokrok na něčem nezasekne, bych si netroufal určovat předem. Extrapolace a představivost jsou dobré, ale ne zcela spolehlivé. Třeba cestování k jiným hvězdám si někteří lidé určitě dovedli představit v 19. století lépe než my dnes. Protože my už jsme část představ nahradili znalostmi a to konkrétně takovými, které nedávají ohledně mezihvězdného cestování lidí dobré vyhlídky.

Rozhodně by mě ale zajímal Váš názor, když věříte, že se zlepšování AI na ničem nezasekne, co podle Vás chrání lidstvo (hlavně jeho drtivou část), aby pro něj AI nebyla konečnou? A kolik procent tipujete, že mají lidé šanci na přežití? :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-25 11:18:34

Pokrok ve zlepšování výkonu AI a kam nás to nakonec zavede....
Netuším a jsem přesvědčenej, že v současné době nejspíš odpověď nezná nikdo. Prostě uvidíme. :)
Jisté je, že jakmile je nějaká technologie objevena, tak se pokaždé najde někdo, kdo ji bude dál rozvíjet a žádné EU regulace tomu nezabrání.
Osobně si říkám - dokud bude možné v nejhorším případě to prostě vypnout, tak to bude stále vcelku OK. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-25 17:20:50

Tak pořád je možnost vypnout třeba satelity pro navigaci. Ale kolik lidí je ochotných si před cestou otevřít atlas, projít si trasu, sepsat na appírek města a pak jet podle toho seznamu a směrovek, jak před pár lety? Pohodlnější je naťukat adresu do krabičky s displejem a poslouchat instrukce, i za cenu zakrnění nepoužívaných orgánů (mozku).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-25 17:28:04

Tak on kůň byl taky lepší v tahání vozu, než člověk. Ale povoz byl jenom nástroj a potřeboval vozku, aby to uřídil a určil, kam dojede...
Pes se ukázal jako lepší lovec při štvaní zvěře, stopování a norování, ale nefunguje to stylem "Azore, dones tři bažanty"...
Kalkulačka se ukázala být lepší v počítání, než člověk. Ale když člověk neví, co do ní naťukat, tak... je úplně k ničemu.
S AI to bude stejný. Musí dostat data na tréning, musí dostat ostrý data na zpracování, musí dostat zadání, co s tím dělat...

Prostě furt je to nástroj, bez ohledu na to, jak je dobrý.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Igor Druhý,2024-09-26 13:35:20

Nie, to nie sú dobré prirovnania k rizikám umelej intelingencie.
Bližšie, no stále "slabé", prirovnanie je k otrokom v otrokárskej spoločnosti.
Otrok bol tiež "len nástroj" na vykonávanie vôle jeho pána.
No veľa krát sa stalo, že svojho pána zabil alebo sa aj stalo, že otroci prevzali vládu nad celou krajinou.
Už dávno neplatí, že UI robí len to, čo do nej programátor/obsluha zadá.
To sú názory asi tak z polovice minulého storočia.
Aby bola efektívna, funguje vo veľkej miere ako živočíchy, má aj náhodné procesy, učí sa, mení sa, vyvíja sa...
Neexistuje žiadna oblasť, v ktorej by UI nemohla človeka nielen dobehnúť ale aj výrazne predbehnút.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-26 17:15:09

Akorát že nemáme OBECNOU AI.

A každá AI bude dělat jenom to, na co ji někdo vytrénuje.

Pokud jde o specializovaný nástroj, tak ten je vždycky lepší než člověk. Jinak by neměl smysl. Těžko by někdo vyráběl nebo kupoval bagr, kdyby chlápek s lopatou byl rychlejší a zvládl větší šutry.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Igor Druhý,2024-09-27 00:08:23

No a na vyrobenie tej "obecnej AI", nech už si ju každý predstavuje hocijako fantasticky, neexistujú žiadne principialne prekážky, pokiaľ bude vedecký a technologický pokrok pokračovať.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-25 08:10:00

Dnešní autonomní vozidla už jezdí lépe než běžní lidští řidiči. A nevyžadují žádné dobře značené silnice. V USA už autonomní taxíky a autonomní "kurýři" fungují v běžném provozu. O něčem takovém se EU ani nezdá.

Autonomní kurýrní služby:
https://youtu.be/NaBpmUQlzRo?si=0rn2aVjHVeIEcG9L&t=1747

Autonomní taxíky:
https://youtu.be/NaBpmUQlzRo?si=3YBIUSK8KtpPe7Mv&t=1896

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

D@1imi1 Hrušk@,2024-09-25 08:47:35

První odkaz neříká vůbec nic. Autonomní vozíčky jezdící nízkou rychlostí, které se při překážce nebo problému zastaví a člověk to za ně vyřeší. Ale řidič auta v takovém režimu fungovat nemůže :-)

Druhý říká jen to, že si někdo zavolal autonomní taxi. Neříká nic o tom, jak robustně značené a přehledné jsou silnice v oblasti, kde smí jezdit. Ani jak velkou rychlostí jezdí a jestli se nechová erativně (planá nouzová brždění apod.).

Že je AI lepší než BĚŽNÝ řidič, znamená, že je lepší než amatér. Jak jste níže psal panu Mikuláškovi, nikdo se nespecializuje na všechno, ale auto v USA řídí prakticky každý. Víc by mě proto zajímalo, jestli je AI lepší než 10% nejlepších řidičů (které by šlo řekněme považovat za specialisty).

Také by mě zajímalo, jestli do statistik běžných řidičů byli zahrnuti i ti, co jezdí pod vlivem různých látek, esemeskují nebo si pletou silnici se závodištěm. Doufám, že ne, jinak by ve mně ta "AI lepší než běžný řidič" moc důvěru nevzbuzovala :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-25 08:54:37

Ty odkazy ukazují, že tyhle služby jsou už dnes natolik spolehlivé, že mohou být nasazené v ostrém komerčním režimu.
A je třeba si uvědomit, že každé z těch autonomních vozidel neustále sbírá velké množství údajů ze kterých se celý systém stále učí a zdokonaluje. To není neměnný hotový výrobek, ale je to "organismus", který se stále učí ze svých zkušeností. A zkušenost jednoho autonomního vozidla vylepší zchopnosti všech ostatních vozidel, protože zkušenost jednoho je zkušeností všech.
Za pár let si řeknem kam se tahle technologie posunula.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-25 17:34:53

Pokud vím, tak jednou při trénování autonomního auta lidský řidič vybočil prudce na stranu, aby se vyhnul díře v silnici. Jenomže senzory auta to nezaznamenaly a AI si od té chvíle myslela, že musí občas náhodně cuknout volantem. A pár aut jim skončilo ve zdi, než jistili, co se tam děje... a nasadili AI, aby tu původní hlídala.

AI prostě nemůže být lepší, než data, na kterých se učila a nikdo nemusí vědět, že amplifikuje náhodnou chybu.

Odpovědět


Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-25 05:31:12

Ale tam je úzce vymezená oblast, na kterou je trénovaná, takže zná kontext. Takový Wolfram Alpha je super nástroj na řešení rovnic, ale nějak si nedokážu představit, že bych po tom chtěl, aby to spočítalo třeba energie celé rozpadové řady plutonia bez toho, že bych to přechroupal na papíře.
Lidi ale spíš vnímají LLM (jako CHatGPT) a berou to jako zdroj univerzálního moudra, který vyřeší cokoliv. A tam ten kontext není...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petrox Petrox,2024-09-25 08:00:25

I člověk přece typicky bývá specializovaný a běžné je, že nezná ani celý svůj obor, ale je specializovaný "pouze" na podobor, kterému se věnuje, protože lidská mysl nedokáže pojmout všechno. Např. chirurg vám asi nevyléčí kožní nemoc, onkolog vám si neodoperuje šedý zákal, apod.....
Dle prohlášení OpenAI ta výše zmíněná "neuronka" O1 při řešení složitých otázek z matematiky, fyziky, chemie či biologie má obdobné schopnosti jako studenti doktorandského studia (PhD) - na této úrovni ovládá řadu různých přírodovědných oborů a je schopná z pohledu všech těchto oborů provádět analýzu dat. Navíc je to také i LLM, takže si s tím můžete hezky pokecat. :)
A je třeba si uvědomit, že tohle je stále jen naprostý začátek dlouhé cesty. Energie z té v článku uvedené jaderné elektrárny umožní Microsoftu pořádně se rozšoupnout. :) Teprve za pár let uvidíme kam takhle cesta povede.
Svým původním příspěvkem jsem jen chtěl naznačit, že EU se svým byrokratickým přístupem a omezeními vyplývajícími z iracionálních strachů z jaderné energetiky sama z této soutěže o vyvinutí nejschopnější AI vyčleňuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-25 18:11:47

Víte o tom, že i psychiatr se musí učit anatomii? A jak se zjití, že nepomohl ošetřit zranění u nehody a má tutil MUDr, tak má neposkytnutí pomoci s vyšší sazbou?
Na VŠ jsem potkal i profesory, co uměli perfektně aplikovat trojný integrály na konkrétní fyzikální problém, ale jinak byli v pasti. Zažil jsem týpka s titulem JUDr a vlastní praxí, který neznal advokátní zákon a občanský zákoník. Před obchodem jsem potkal svýho učitele matiky z VŠ, který má dva doktoráty s geometrie, ale měl problém naskládat tři krabice do kombíku. Takže beru, asi to zvládne víc, než normální akademici. Ale stejně jako oni, nemusí to být použitelný v praxi.

Nechápu, co má regulace AI společnýho se strachem z jaderné energie, to vám nakukal LLM?
Všechno, co EU ohledně AI reguluje je rozdělení do kategorií podle dopadu na společnost a její nebezpečnost. A zakázali třeba skupinu systémů, určených pro plošný šmírování a identifikaci lidí. Další užití, kde by se mohla vymknout a škodit, mají nastavený pravidla a jede se na licence. No a pak jsou tady volný AI. Nikde není omezení ohledně velikosti, výkonu,... Jenom pro užití.
A pak platí ještě předpisy např. pro řídící systémy, kde může dojít ke škodě na majetku nebo na zdraví, kde je podmínka doložit deterministický chování za všech okolností. Ale to platí už od doby, kdy se ani odborníkům o nějaké AI nezdálo. U ropné rafinerie se nemůže řídící systém sám učit a už vůbec ne tím, že zvedne tlak v destilační koloně o 20 MPa a železniční přejezd se nemůže rozhodnout, že stáhne šraňky až 5m před vlakem. A s účetním systémem, který se učí vymýšlením dalších sazeb DPH a změnama termínů plateb finančáku, by vás jako dodavatele asi taky z normálních firem vykopli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Igor Druhý,2024-09-26 14:40:40

No tak to, že sú rôzne bezpečnostné predpisy a vzťahujú sa aj na AI, je jasné.
No je veľa krajín s vlastnými odlišnými predpismi, mnoho vyrobcov aj mnoho obsluhy, predpisy sú nedokonalé.
Napríklad zbraňové systémy, ak by je dron na strieľanie ľudí z neho, tak dáva (zatiaľ) "posledný príkaz" na streľbu ľudská obsluha, no nič nebráni vyrobeniu samostatne strieľajúcich dronov a ich vypusteniu na nepriateľské územie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Petr Mikulášek,2024-09-26 17:22:22

Vždycky se najdou někteí jedinci, co mají předpisy a zákony na háku. Ale to neznamená, že nemá existovat právní rámec a nějaký mechanismus, který umožní těm slušným, aby bránili sebe a svoje práva.

A to přirovnání ke zbraním docela sedí. Jsou zbraně, co u nás může mít v podstatě každý. Pak je dalí kategorie, na kterou člověk potřebuje papíry a zkoušky. A nakonec kategorie, kterou smí vlastnit jenom armáda (stát). S regulací AI je to stejný. Kde neškodí, tam je povolena. Kde může škodit, tam je to proti schválení a licenci. A kde je vyloženě škodlivá, tam je prostě zákaz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EU je evidentně mimo hru.

Igor Druhý,2024-09-27 00:21:59

To, že sa celosvetovo AI nejako "ureguluje" pred zneužitím je nezmysel, vždy niekde vznikne niečo mimo regulácie. Najmä keď budú v rôznych krajinách odlišné regulácie, niekde regulácie žiadne a možnosť rozšírovania rôznych AI do celého sveta, regulácia-neregulácia.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz