Inteligentní sociální síť SocialAI oživuje konspiraci o Mrtvém internetu  
Nová aplikace SocialAI je jako dobrovolný heaven-ban, kdy je uživatel osamocený, pohlcený simulovanou sociální sítí, ve které veškeré sociální interakce obstarávají boty poháněné generativní inteligencí. Technicky zatím nepříliš dokonalá inteligentní síť, zamýšlená jako útočiště pro osamocené a odmítané, budí značné kontroverze a obavy.
Na internetu je stále více botů. Kredit: Pixabay, CC0.
Na internetu je stále více botů. Kredit: Pixabay, CC0.

V roce 2021 se ze soumračných močálů sítí 4chan a Wizardchan vynořila konspirace s příchutí creepypasty o Mrtvém internetu (Dead Internet Theory). Možná to zní děsivě, ale ve skutečnosti jde o jednu z konspirací, která má k reálnému světu docela blízko. Podle teorie Mrtvého internetu měl někdy v roce 2016 nebo 2017 internet zemřít, tedy v metafyzickém smyslu.

 

Michael Sayman. Kredit: M. Sayman.
Michael Sayman. Kredit: M. Sayman.

Autentický internetový provoz měl být nahrazen do značné míry syntetickým provozem, který obstarávají boti a algoritmy obsluhující výsledky vyhledávání. Mělo k tomu dojít kvůli manipulování zákazníků nebo prostě veřejnosti, podle některých zastánců Mrtvého internetu v tom jsou namočené i „vlády,“ které využívají boty a algoritmy k manipulování veřejného mínění.

 

Smutnou ironií je, že se takové věci v online prostoru stávají, setkáváme se s nimi pravidelně. Sociální sítě jsou plné botů, kteří se neúnavně snaží ovlivňovat veřejnost. Problém s Mrtvým internetem je v podstatě jenom v kvantitě. Experti se víceméně shodnou, že celková situace na internetu (zatím) ještě neodpovídá plnému rozsahu teorie Mrtvého internetu. Teď se ale objevila bizarní sociální síť SocialAI, která vlastně představuje plnokrevný Mrtvý internet, zcela otevřeně a bez vytáček.

 

Kultovní ELIZA. Kredit: Unknown, Wikimedia Commons, CC0.
Kultovní ELIZA. Kredit: Unknown, Wikimedia Commons, CC0.

Aplikaci SocialAI spustil v pondělí 16. září (2024) vývojář softwaru Michael Sayman a je k dispozici na App Store. Je do značné míry postavená na donedávna ryze teoretickém konceptu heaven-ban, trestu pro „nepřizpůsobivé“ uživatele sociálních sítí. Spočívá v tom, že potrestaný stále funguje na příslušné sociální síti, ale všechny jeho sociální interakce jsou, aniž by o tom věděl, nahrazeny boty, které s uživatelem ve všem souhlasí a vynášejí do nebes.

 

Jak říká Sayman, v SocialAI je uživatel sám, obklopený miliony komentářů, reakcí a zpětných vazeb od umělé inteligence u každého svého postu. Jeho cílem, na němž pracoval řadu let, bylo vytvořit nástroj pro lidi, co se cítí osaměle nebo odmítáni. Je to pozoruhodná myšlenka a současně také šlápnutí do pořádně velkého vosího hnízda.

 

Ihned se ukázalo, že jde o velmi kontroverzní záležitost. Podle specialisty na kybernetickou bezpečnost Iana Coldwatera je to naprosté peklo. Lze si snadno představit, že by bylo možné SocialAI nebo podobnou síť upravit do podoby hlásné trouby propagandy, psychologické zbraně nebo dokonce nástroje cíleného mučení.

 

Další věc je, že podle prvních ohlasů není inteligence sítě SocialAI příliš na úrovni. Podle Saymana používá mix AI modelů, rýpavé hlasy kritiků k tomu dodávají, že nejspíš jde o levné generativní inteligence. Některé reakce botů jsou nesmyslné, jejich projevy jsou často uniformní a emoce poněkud ploché. Pokusy uživatelů vytočit boty a přimět je k silně negativním emocím jsou typicky neúspěšné a inteligence se až do krajnosti vyhýbá útokům na uživatele, což zřejmě rychle vyústí v nudu.

Evoluční biolog a komentátor AI Carl Bergstrom nedávno zmínil na Bluesky, že SocialAI zkusil a že to bylo ještě mnohem technologicky méně kvalitní, než čekal. Nebylo to jako generativní inteligence typu GPT, bylo to spíše jako legendární chatbot ELIZA ze 60tých let minulého století. Při dnešním překotném vývoji generativních inteligencí se ale může brzy objevit mnohem pokročilejší verze, která uživatele opravdu pohltí v realisticky simulované realitě sociální sítě.

 

Video: SocialAI app - how to use

 

Video: Dead Internet Theory: A.I. Killed the Internet

 

Literatura

ARS Technica 19. 9. 2024.

Datum: 22.09.2024
Tisk článku



Diskuze:




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz