Izrael proměnil pagery a vysílačky Hizballáhu v explodující trojské koně  
Tajná operace nevídaného rozsahu, při které explodovaly tisíce pagerů a vysílaček členů Hizballáhu, nepochybně vstoupí do historie. Izraelcům se povedlo hacknout dodavatelské řetězce a využít toho se smrtícím účinkem. Otázkou je, zda se takový útok nestane inspirací pro někoho dalšího.
Nenápadný pager se může stát nečekaně smrtící zbraní (ilustrace). Kredit: AWeijs, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Nenápadný pager se může stát nečekaně smrtící zbraní (ilustrace). Kredit: AWeijs, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

V úterý 17. a ve středu 18. září svět užasl nad pozoruhodným útokem, který doposud nevídaným způsobem využil množství pagerů a vysílaček členů Hizballáhu, šíitské teroristické organizace, plně materiálně i finančně závislé na Íránu, která operuje na území rozvráceného Libanonu.

 

K útoku se nikdo oficiálně nepřihlásil, ale jen málokdo pochybuje o tom, že šlo o brilantní dlouhodobou operaci izraelských tajných služeb. Podle ohlasů na světové scéně tato operace nepochybně vstoupí do historie, i když, jak už to u podobných akcí bývá, morální hodnocení se budou velmi rozcházet.

 

Gold Apollo si nepochybně přejí, aby se na vše co nejrychleji zapomnělo. Kredit: Gold Apollo.
Gold Apollo logo. Kredit: Gold Apollo. Firma si nepochybně přeje, aby se na vše co nejrychleji zapomnělo.

V úterý kolem 15:30 místního času se celý Libanon rozezněl výbuchy explozí. K explozím došlo i na řadě míst v Sýrii. V jednu chvíli vybuchly tisíce pagerů členů Hizballáhu a jejich sympatizantů, přičemž bylo zabito nejméně 12 lidí a přes 2 800 jich bylo zraněno. Ve středu následovala vlna explozí vysílaček, která si připsala na konto nejméně 25 mrtvých a přes 700 zraněných.

 

Šéf Mosadu David Barnea má jistě důvod ke spokojenosti. Kredit: U.S. Embassy Jerusalem, Wikimedia Commons.
Šéf Mosadu David Barnea má jistě důvod ke spokojenosti. Kredit: U.S. Embassy Jerusalem, Wikimedia Commons.

Nebylo to poprvé, kdy někoho zabilo komunikační zařízení. V Izraeli s tím mají dlouholeté zkušenosti. Například v roce 1996 izraelské tajné služby zlikvidovaly Jahjá Ajjáše zvaného Inženýr, velitele Hamásu zodpovědného za výrobu bomb, explozí mobilního telefonu, který Izraelci nejprve odposlouchávali.

 

Nový útok, který využil tisíce komunikačních zařízení, ale přivedl podobné akce na zcela novou úroveň. Vše ukazuje na to, že šlo o sofistikovanou, důkladně připravenou tajnou operaci. Exploze spustil specifický příkaz, který vypadal, že pochází od vedení Hizballáhu. Zařízení ale neexplodovala okamžitě, ale až po určité prodlevě, aby členové Hizballáhu stihli přístroj uchopit a podívat se zblízka, o co jde.

 

Podle hodnocení expertů muselo dojít k sabotáži, během které bylo do tisíců zařízení umístěno výbušné zařízení. Množství použité výbušniny přitom nebylo bůhvíjak velké. Stačilo jen pár gramů. Podle investigace britského Guardianu šlo v případě pagerů o zařízení AR-924 od tchajwanského výrobce Gold Apollo. Tchajwanci přispěchali s prohlášením, že výrobu pagerů měl na starost jejich dodavatel BAC Consulting se sídlem v Maďarsku. Víc do hloubky je vše obestřené tajemstvím. BAC Consulting tvrdí, že byli jen prostředníky, že se pagery nevyráběly v Maďarsku a po útocích se úplně stáhli.

 

Ohromnou ironií osudu přitom je, že původním hybatelem, který Izraeli umožnil tuto operaci provést, není nikdo jiný, než samotný vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh. Nedůvěřoval totiž chytrým telefonům a letos v únoru (2024) přinutil členy Hizballáhu, aby vyměnili chytré telefony za pagery. Izraelci podle všeho nějak pronikli do dodavatelského řetězce a pagery vylepšili náložemi. Kromě toho také určitě celé měsíce Hizballáh velmi detailně odposlouchávali. V případě vysílaček byl postup zřejmě obdobný.

 

Účinky útoků na Hizballáh jsou zjevně devastující. Nejde přitom o samotný počet zabitých, Hizballáh má desítky tisíc členů. Útoky vyvolaly chaos, zmatek a nedůvěru. Členové Hizballáhu se ve strachu zbavovali rozmanitých elektronických zařízení a nepochybně to ochromilo celou organizaci.

 

Odborníci hodnotí operaci jako velmi úspěšnou, i když podle některých názorů museli Izraelci útoky uspíšit, aby nedošlo k prozrazení operace. Jedním dechem ale dodávají, že tato operace představuje nemalý problém v dlouhodobém výhledu. Ať máme sympatie k Izraeli anebo nikoliv, jde o akci typu otevření Pandořiny skříňky. Celý svět viděl, že takovou operaci lze provést. Co když to ale napadne někoho dalšího, včetně teroristů? Jak se zdá, výrobci, distributoři a nejspíš i prodejci komunikačních zařízení budou muset zavést nová bezpečnostní opatření.

 

Video: Israel's Mossad spy agency planted explosives in Hezbollah pagers, reports say | BBC News

 

Video: Gold Apollo Rugged Pager AR924

 

Literatura

Drive / Warzone 19. 9. 2024.

Datum: 20.09.2024
Tisk článku

Související články:

Francie a OPCW: V Chán Šajchúnu zabíjel sarin a viníkem je Asad     Autor: Stanislav Mihulka (27.04.2017)
Katastrofa v Severodvinsku: Proč USA zrušily střely s jaderným pohonem?     Autor: Stanislav Mihulka (14.08.2019)
Exploze v Bejrútu: Jak mohlo „hnojivo“ nadělat tak obrovské škody?     Autor: Stanislav Mihulka (06.08.2020)



Diskuze:




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz