Kde se vzal COVID-19. Konec konspirací?  
Nová mezinárodní studie přináší seznam volně žijících živočichů prodávaných koncem roku 2019 na trhu ve Wu-chanu a také důkazy o přítomnosti viru SARS-CoV-2 u některých z prodávaných živočichů. Trh je tedy místem, odkud s největší pravděpodobností vzešel SARS-CoV-2, virus odpovědný za pandemii COVID-19.
Wu-chan „město hrdinů“ bylo dvakrát hlavním městem Číny. Dnes má více než jedenáct milionů obyvatel. Z jeho tržnice se pravděpodobně začal COVID-19 šířit. Kredit: Arnie97, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Wu-chan „město hrdinů“ bylo dvakrát hlavním městem Číny. Dnes má více než jedenáct milionů obyvatel. Z jeho tržnice se pravděpodobně začal COVID-19 šířit. Kredit: Arnie97, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Genetická data zveřejněná Čínským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí prošla zevrubnou analýzou mezinárodního týmu vědců vedených Florence Debarreovou z Sorbonne Université a jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Cell. Základem jsou data získaná z více než 800 vzorků odebraných 1. ledna 2020 ve velkoobchodním trhu s živými zvířaty a mořskými plody Chua-nan (Huanan) a jeho okolí a také z genomů viru SARS-CoV-2 od prvních pacientů s COVID-19.

 

Michael Worobey, biolog,zoolog. Kredit: University of Arizona
Michael Worobey, biolog,zoolog. Kredit: University of Arizona.

„Může to být poslední velká sada nových dat přímo z trhu. Svým způsobem je to jako vložit poslední díl do skládačky a ukázat obrázek, který už byl docela jasný," říká spoluautor studie Michael Worobey z University of Arizona. „Předkládáme důkladnou a přesnou analýzu dat a ukazujeme, jak zapadají do zbytku obrovského množství důkazů, které máme o počátcích pandemie."

 

Prvního ledna 2020, jen několik hodin po uzavření tržiště Chua-nan ve Wu-chanu, dorazili vyšetřovatelé z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí na tržiště, aby odebrali vzorky. I když už se s živými zvířaty prakticky nesetkali, provedli stěry z podlah, stěn a dalších povrchů na mnoha místech tržiště. O několik dní později se vrátili a zaměřili se na povrchy ve stáncích, kde se prodávali volně žijící živočichové. Odebrali vzorky z klecí a vozíků používaných k přesunu zvířat, a také z jímek a kanalizace. Provedli metatranskriptomické sekvenování vzorků a získali RNA sekvence ze všech organismů přítomných na tržišti, tedy z virů, bakterií, rostlin, zvířat a lidí.

 

Tržnice Chua-nan. Kredit: Wikipedia/China News Service.
Tržnice Chua-nan. Kredit: Wikipedia/China News Service.

Tým Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí vedený Liu Junem zveřejnil výsledky svých analýz v roce 2023 v časopise Nature. V článku však neurčili přesně identitu živočišných druhů přítomných na tržišti. Číňané nicméně sdíleli data na veřejných a otevřených úložištích. A podle nejnovějších analýz Debarreové a spol. byl SARS-CoV-2 přítomen v některých stáncích, kde se prodávala volně žijící zvířata. Byli mezi nimi i psíci mývalovití (Nyctereutes procyonoides) a cibetkovité šelmy ovíječi páskovaní (Paguma larvata), kteří jsou velmi dobrými hostiteli koronavirů. Ovíječi stáli u vzniku pandemie viru SARS-CoV-1. Ve prospěch nákazy zvířat na tržišti Huanan virem SARS-CoV-2 svědčí i fakt, že v některých případech byl genetický materiál z viru a zvířat nalezen ve vzorku z jednoho stěru.

 

Ve Wu-chanu (epicentru infekce) vyrostla pro nakažené nová nemocnice během deseti dnů. Kredit: AP.
Ve Wu-chanu (epicentru infekce) vyrostla pro nakažené nová nemocnice během deseti dnů. Kredit: AP.

„Většina živočichů byla z tržiště odstraněna před příjezdem týmů z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí, takže nemůžeme mít přímý důkaz, že zvířata byla infikována," uvádí Florence Débarreová. „Vidíme DNA a RNA těchto zvířat ve vzorcích ze stánků, kde byl nalezen také SARS-CoV-2. To je přesně to, co lze očekávat, pokud byla na trhu virem infikovaná zvířata."

 

Psík mývalovitý je jedním z kandidátů původce nákazy z něhož virus přeskočil na člověka. I když se mu říká psík, štěkat neumí. Je to jediná psovitá šelma, která (podobně jako medvěd a jezevec) zimu umí prospat. V našich končinách spí od prosince do března. V Číně zimu neprospává a daří se mu i ve velkoměstech. Kredit: 663highland, Wikimedia Commons, CC BY 2.5.
Psík mývalovitý je jedním z kandidátů původce nákazy, z něhož virus přeskočil na člověka. I když se mu říká psík, štěkat neumí. Je to jediná psovitá šelma, která (podobně jako medvěd a jezevec) zimu umí prospat. V našich končinách spí od prosince do března. V Číně zimu neprospává a daří se mu i ve velkoměstech. Kredit: 663highland, Wikimedia Commons, CC BY 2.5.

Jako jiskra v prachárně

„Umožnit kontakt volně žijících zvířat nakažených viry s lidmi v centru velkého města, kde hustota populace umožňuje snadné uchycení a šíření virů, je jednou z nejrizikovějších věcí, které mohou lidé udělat,“ konstatuje Worobey. „Zdaleka ne všechny viry mají potenciál vyvolat pandemii, ale když takový virus do města zanesete, je to jako jiskra v prachárně."

 

Debarreová a spol. provedli také evoluční analýzu nejstarších virových genomů hlášených během pandemie. Výsledky naznačují, že před propuknutím nákazy na trhu bylo nakaženo jen velmi málo lidí, pokud vůbec nějací nakaženi byli. To odpovídá přeskoku viru ze zvířat na lidi na tržišti a jeho následnému šíření po Wu-chanu a potom i po celém světě. Nelze přímo prokázat, zda bylo jedno nebo více zvířat prodávaných na tržišti Huanan nakaženo, ale z analýz vyplynul seznam druhů, které s největší pravděpodobností virus přenášely. Studie nabízí rovněž nejúplnější seznam živočišných druhů a specifických populací v rámci těchto druhů, které byly prodávány na tržišti a mohly přenášet virus SARS-CoV-2. To by mohlo pomoci při doposud marném pátrání po přírodním rezervoáru viru SARS-CoV-2

 

„Přestože po vypuknutí pandemie před více než čtyřmi lety došlo ke zvýšení důrazu na bezpečnost v laboratořích, překvapivě málo se udělalo pro snížení rizika, že virus znovu přeskočí z volně žijících zvířat na lidi. Musíme ukázat, jak tato pandemie začala, a podnikat seriózní a konkrétní opatření k zastavení nebezpečné praxe transportu živých zvířat s potenciálními pandemickými patogeny do hustě obydlených městských oblastí," řekl Worobey.

Pro konspirátory ale bude zřejmě článek v Cell jen „informační šum“, který zůstane pod prahem jejich vnímání. Divoké teorie o výrobě viru nebo o jeho záměrném vypuštění mezi lidi jistě přinášejí větší vzrušení. Stejně tak i teorie o tom, že žádný SARS-CoV-2 vlastně nikdy nebyl a všechno je jen nafouknutá fáma. Na rozdíl od publikace týmu vědců vedených Florence Debarreovou ale nemají konspirátoři pro své teorie oporu v tvrdých vědeckých faktech. To jim ale nikdy nevadilo. Vždycky si vystačili s „logikou houpacího koně“.

 

Pramen

Crits-Christoph, Alexander et al. (2024) Genetic tracing of market wildlife and viruses at the epicenter of the COVID-19 pandemic. Cell, Volume 187, Issue 19, 5468 - 5482.e11, DOI: 10.1016/j.cell.2024.08.010

 


Video: Pohled do tržnice Chua-nan

Datum: 20.09.2024
Tisk článku

Související články:

Vakcinace a demence     Autor: Josef Pazdera (09.06.2023)
Srdeční infarkty u očkovaných     Autor: Josef Pazdera (12.08.2024)
Očkovanie proti COVID-19 zachránilo v Európe viac, ako 1,5 milióna životov     Autor: Matej Čiernik (21.08.2024)
Vyzraje umělá inteligence na vyznavače konspiračních teorií?     Autor: Jaroslav Petr (14.09.2024)



Diskuze:

Odkud se vzal virus je to nejméně důležiténí.

Lenka Svobodová,2024-09-27 01:11:20

Odkud se vzal virus, je jen plané filozofování. Kdyby byl virus rozšířen uměle, tak by tvůrci museli znát protijed. Ale o protijedu se nikde nemluvilo. Sice v obchodě s doplňky stouply prodeje protijedu, ale to mohlo být náhodným procesem, že na to lidi sami přišli. V mainstreamových médiích o protijedu nebylo ani slovo, naopak se v nich mluvilo o lécích, které mohly být pacientům ke škodě.

I v případě, že se virus rozšířil sám, největší problém byl, že někteří lidí na vlastní pěst protizákonně utiskovali občany, omezovali jejich svobodu pohybu, vynucovali na nich ponižující procedury (náhubky a vakcíny). Zde není viníkem ministerstvo zdravotnictví, protože všechna nařízení ve stylu "přikazuje se", byla dobrovolná, občan je nemusel dodržovat a nemohl být za nedodržování potrestán.

Taktéž nebylo žádným osobám uděleno právo tato nařízení na občanech vymáhat. Jednoduše to vynucovali pobláznění lékaři, autobusáci, hospodští, učitelé. Nebo majitelé podniků, kteří svévolně nepouštěli zaměstnance do práce. Nedozvěděla jsem se o tom, že by někdo z nich byl potrestán.

Přitom tito pomocníci covidové mafie vlastně prodloužili pseudopandemii na 30 měsíců, způsobili obrovské zadlužování státu a tím i současnou mizerii, inflaci a zdražování.

Napadá někoho jak to způsobili? Přece tak, že zastrašovali. Téměř nikdo si nedovolil sundat náhubek, ačkoli sundání bylo beztrestné, protože se báli útisku a zesměšnšění ze strany samozvaných vymahačů.

Odpovědět

A co když to bylo naopak?

Milan Šárek,2024-09-22 22:35:36

Problém vidím v tom, že odběry vzorků proběhly až v lednu 2020, kdy se už SARS-Co-2 několik měsíců v této oblasti (marketu) šířil, a některá zvířata to prostě jen od lidí chytla. Dle mého se nabízí i scénář, že vědec s Wu-Chan-u, infikovaný z laboratoře v bezpříznakové fázi, si šel prohlédnout a nakoupit na tento market (po osobní nebo výzkumné účely), a tato zvířata, náchylná k této infekci nakazil, sjejně jako jiné lidi (prodavače?) nakazil.

Odpovědět


Re: A co když to bylo naopak?

F M,2024-09-22 23:37:13

Ty měsíce nejsou kvůli vysoké infekčnosti reálné, řekl bych, že nic víc než týden. Ze stejného důvodu by ten vědec nakazil spoustu lidí před tím než by se začalo něco šířit na tom trhu. Ohnisek by bylo víc, pracoviště, rodina, místa kde by pobyl ty první dny kdy by byl infekční delší dobu, jídelna, restaurace divadlo atd.

Odpovědět


Re: Re: A co když to bylo naopak?

Milan Šárek,2024-09-25 00:17:22

Asi bych na začátek upřesnil, že v původním článku žádné ukončení konspiračních teorií nevidím (tedy myšlen asi únik z laboratoře). To bude asi „doplnění“ autora Jaroslava Petra, které tu rozvířilo diskusi.
Článek popisuje podle DNA, jaká zvířata byla infikovaná (tedy nálezy v jejich klecích apod.) na tržnici ve Wu-chanu, s určitým odstupem od jejich přítomnosti a infekce.
Bohužel neřeší, zda SARS-CoV-2 vznikl přeskočením ze zvířete na člověka anebo naopak unikl z laboratoře a (člověk) infikoval další lidi včetně těchto zvířat. (zde doporučuji odkaz na dřívějšího ředitele CDC Roberta Redfielda - https://youtu.be/rbewHY5ME1M?si=5raes6Utyb33Cq6I ).

Komentář k FM: Ohledně více ohnisek
- v případě primární infekce z laboratoře, že by se objevilo více ohnisek. Zde bych nesdílel názor, že by k tomu muselo dojít (ostatní v laboratoři se mohli chovat bezpečně, vědec sám mohl být dost samotář). Dále, i kdyby k tomu došlo, je otázka, zda by taková informace byla zveřejněna Čínou v situaci, kdy v roce 2004 jim unikl vir SARS z laboratoře https://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-07/02/content_344755.htm a nyní u SARS-CoV-2 už nešlo jen o pár úmrtí. Však původní objevitel SARS-CoV-2, oční lékař (Li Wenliang), který na něj zemřel, byl původně zastrašován, aby o svém objevu výskytu SARS nemluvil. Navíc, ani představitelé ze „svobodné“ USA, A. Fauchi, a nebo ředitel NIH se roky kroutili ohledně přiznání podpory výzkumu koronavirů ve Wu-chanu - https://www.msn.com/en-us/health/medical/nih-official-finally-admits-taxpayers-funded-gain-of-function-research-in-wuhan-after-years-of-denials/ar-BB1mwcLr
- v případě vzniku od nějakého zvířete - co jsem zaregistroval, tak zatím se takové zvíře nenašlo, přestože opravdu velká snaha byla, takže asi stále těžká teorie. Wu-chan a jeho tržnice s živými zvířaty nebyla se domnívám vzácnost v Číně, ale určitě „běžná“ neoficiální záležitost, a je zarážející, že ve stejném městě, zrovna kousek (18 km autem) od institutu, který dělal různé pokusy na koronavirech, k tomu došlo ale nikoliv jinde. (nebo snad taková tržiště s živými zvířaty vznikají na základě potřeb takových istitutů? ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: A co když to bylo naopak?

F M,2024-09-25 02:55:29

Ano se 100% jistou to říci nejde, s tou ovšem nejsem schopný tvrdit asi nic, zde se to dost zužuje tím, že se nemoc značně šířila zde na tomto trhu a jinde ještě ne "Jakákoli hypotéza o výskytu COVID-19 musí vysvětlovat, jak se virus dostal na jeden z pouhých čtyř zdokumentovaných trhů s živou divokou zvěří ve městě velikosti Wuhan v době, kdy bylo nakaženo tak málo lidí." A tuto citaci jde samozřejmě rozšířit na všechny komunity v oblasti v těch časových posloupnostech. "Retrospektivní přehled raných případů COVID-19 identifikoval 174 pacientů s nástupem v prosinci 2019, z nichž 32 % mělo zjištěnou vazbu na toto místo ve městě s více než 12 miliony obyvatel" "geoprostorová analýza rezidencí prvních případů bez identifikované vazby na trh Huanan ukázala, že žily neočekávaně blízko trhu a byly soustředěny kolem něj"
V duchu té pravděpodobnosti bych asi hodnotil i toho asociálního vědce nakupujícího na lidnatém až přelidněném tržišti, na které a z kterého se již infekční (narozdíl od třeba toho lovce) dostal způsobem, kdy nepřišel do delšího kontaktu s prakticky nikým mimo okruh toho tržiště, samozřejmě to nelze zcela vyloučit, ale smysl mi to příliš nedává. S tím časovým omezením je to více méně jasné, pokud se někde s takovou hustotou obyvatelstva objeví někdo s něčím takto infekčním tak nemůže rozjezd, tehdy ještě epidemie, trvat nijak dlouho. V podstatě nakažení prvního neasociála, inkubační doba, pár dní šíření + inkubační doba + první pacienti do nemocnice cca 2 týdny. Což vcelku koresponduje s "oficiální" (myšleno i "západní") časovou osou "Doba nejnovějšího společného předka (tMRCA) se odhaduje na konec listopadu až začátek prosince 2019". Ještě pokud by ten vědec byl tak opatrný a bez kontaktů, tak by tam bylo jen malé časové okno kdy byl infekční a zase o mnoho menší kdy zároveň nebyl nemocný. Nevím jestli se podobné nemoci těchto pracovníků nesledují? To by to opět znepravděpodobnilo, nejspíš by to musel být přenašeč. Tuto práci, myslím ten rozbor/odhad, již lépe udělali jiní, nesrovnatelně schopnější a vzdělanější a nezaznamenal jsem, mimo nějakých úvah, nic co by ukazovalo na umělý původ, ani na ten únik z laboratoře. Ještě se dá dodat, že pokud ten vir nebyl umělý, tak i v té laboratoři by ho nejprve museli někde sehnat.

S těmi viry pokud to dobře chápu to bylo naopak, napřed tam byly viry a až potom laboratoř na jejich výzkum, takže úvahy tímto směrem moc nepomohou, nebo jinak, to nemohou rozsoudit. Zkrátka pokud si to člověk uvědomí, tak ta podivnost zase tak podivná není.

Podotýkám, že i tento výzkum je "západní" takže bych tam moc ovlivnění Čínou nehledal: "Začátek pandemie COVID-19 byl epidemiologicky vysledován na velkoobchodním trhu s mořskými plody Huanan (dřívější výzkumy). Zde analyzujeme environmentální qPCR a sekvenační data shromážděná na trhu Huanan počátkem roku 2020 (1.1 jistě a tuším 12.1, možná těch termínů bylo víc, nečetl jsem to celé)."
Pokud se pletu v tom co znamená "s určitým odstupem od jejich přítomnosti a infekce", tak se za následující odstavec v tomto kontextu omlouvám. Článek jednoznačně potvrzuje přítomnost viru a jeho nemalé rozšíření v tržnici a zvířatech na ní (1.ledna, obě původní větve), jen není schopný určit ve kterých druzích přesně se nalézal. Drobnost na konec "demonstrate that the most recent common ancestor (MRCA) of SARS-CoV-2 sampled within the Huanan market is genetically identical to the MRCA inferred from the pandemic as a whole." Součástí je i "strom" který ty předky stopuje právě až na to tržiště.
Asi nebude nikdy možno tu možnost, že tam ten vir byl zavlečen od jinud, zcela vyloučit. Klidně by to mohlo být i přenosem přes domácí zvíře, chov zvířat na ten trh (to zase tento výzkum dost omezuje tím, že výsledky to směřují do oblasti prodeje živých zvířat), ale ty pravděpodobnosti moc vysoké nebudou, právě (minimálně) z důvodu té velké infekčnosti.
Ty citace jsou z toho originálu, část jsou jejich citace z předchozích výzkumů: https://doi.org/10.1016/j.cell.2024.08.010

K těm konspiracím neustále zatahovaným do článků a narážkám na konpirátory, bez toho bych se také obešel. Ale to se asi potáhne ještě dlouho, ta rozpolcenost/zloba/odpor/strach atd., ale v tomto směru hlavně nedůvěra zanechaly stopy v nás všech. Nezbývá než si přát, aby na nás ty příští pandemie byly stejně mírné jako tato a my k sobě více než při této.

Odpovědět


Re: A co když to bylo naopak?

Lenka Svobodová,2024-09-27 01:24:41

Největší hrůza na tom je, že řešíte nepodstatné věci. Mohli jsme vidět, že se nakazily všechny osoby, které nosily náhubek. Z toho důvodu je fuk, kdo koho nakazil. Protože nakaženým nevznikla žádná újma. Pokud někomu vznikla újma, např. trvalé následky, smrt, tak to bylo proto, že měli špatného doktora.

Mnohem větší újma vznikla lidem testováním PCR testy, školním dětem omezování svobod, podnikatelům zavíráním obchodů. Všecno to dělali lidé, kteří nedostali žádnou pravomoc vydírat či utiskovat ostatní.

Přiklad - hospodští, kteří nechtěli obsluhovat nevakcinované sice dostali nařízení "Přikazuje se", které nikdo nemusel dodržovat. Ale když to dělali, tak vlastně porušovali zákon, diskriminovali zákazníky nezákonně. Před covidem se neobsluhování vybraných zákazníků (na základě národnosti, barvy pleti) trestalo.

Odpovědět

Je s podivem,

Richard Vacek,2024-09-22 18:41:28

že v Číně od začátku tvrdě zasáhli aby šíření viru zastavili, zatímco západní svět byl v klidu a přijímal opatření, která průchodu viru neočkovanou populací nezabránila. Dlouhodobé zdravotní důsledky na populaci tak budeme moci ještě dlouho analyzovat.

Odpovědět


Re: Je s podivem,

Lenka Svobodová,2024-09-27 01:43:12

Prosím nerozšiřujte tu bludy. Jednak šíření viru respiračních chorob nejde očkováním zastavit. To bylo známo předem.
2) Pokoušet se zastavit šíření viru respirační choroby je nežádoucí, protože to vede k prodloužení epidemie a hospodářským ztrátám. Nakazí se celá populace bez ohledu na to, jestli se pokoušíte šíření zastavit nebo zpomalit. Jediný efekt toho zpomalení je, že covidová mafie má více času, aby ruinovala státní rozpočet.

Měl byste jít do sebe, protože šířením nesmyslů jste pomáhal covidové mafii způsobit současnou mizerii a inflaci.

Odpovědět

A znate tyto?

Karel Marsalek,2024-09-22 01:02:08

Peter Daszak
Ecohealth
?

Odpovědět

Je to pořád dokola

Marcel Brokát,2024-09-21 21:35:00

Na konci každého takového článku kopnutí do konspirátorů. Já to nechápu.
Mimochodem napadlo někoho proč se virus rozšířil až v roce 2020? Za přijetí téze, že to bylo z tohoto trhu, proč se to nerozšířilo dřív? Respektive, proč se nenakazily virem třeba menší enklávy již dříve? To si jako fakt všichni myslí, že ta zvířata tam přivezli k prodeji jenom jednou a najednou pandemie?

Odpovědět


Re: Je to pořád dokola

F M,2024-09-22 01:23:28

Proč se nerozšířil již v 17tém století? Prostě ta mutace vznikne v jeden čas na jednom místě v jednom zvířeti. Neznám místní poměry, ale zkusím alespoň obecně s tím hypotetickým netopýrem. Upozorňuji, že vařím z vody a jde opravdu jen o ten princip.
Jde o dobu a formu kontaktu s tím netopýrem. Pokud, pravděpodobněji, jsou ty loviště mimo obydlenou oblast, tak se nejprve potká s infikovanými zvířaty lovec. Pokud v ní tak i tak nejspíše nebude ten kontakt s obyvatelstvem dostatečný k přenosu onemocnění (ale koukám, že je tam v zimě zima takže zimní spánek a nakažená jeskyně?). Lovec se ovšem nakazit také nemusí, vezme z pasti (?), nebo rukavicemi zvíře ze sítě (?) a dá s klecí na korbu, jeho kontakt s infekcí může být minimální, případné nejpravděpodobněji lehké respirační onemocnění jen o den dříve (spíš hodiny) než u prvních pacientů z trhu zapadne/nebere se vážně. Naopak se nemoc může šířit mezi jednotlivými zvířaty spolu jedoucími na trh, mezi kterými těch nemocných i tak již může (spíše je) ze stejné lokality být víc. Není totiž moc pravděpodobné, že je odchycen hned ten první netopýr ve kterém ta varianta/mutace vznikla. Potom k dalšímu podstatnému kontaktu s lidmi dojde až na tom tržišti s prodejcem a zákazníky. S prodejcem a kupcem k delšímu a se spoustou (?) prohlížejících kratšímu.
Doplním další (?), jak vypadal ten přeskok a jestli byla ta varianta/mutace/virus stejná u toho/těch "koncových" zvířat a u toho prvního lavinového šíření mezi lidmi. Nebo jestli se to "dotvořilo" až mezi těmi prvními nakaženými? Podle všeho to vypadá na tu první možnost.

Odpovědět


Re: Re: Je to pořád dokola

Marcel Brokát,2024-09-22 04:46:20

Omlouvám se za špatně formulovanou otázku. Jednalo se o řečnickou verzi.

Odpovědět


Re: Je to pořád dokola

Richard Vacek,2024-09-22 18:43:45

Takových epidemií byla celá řada. Akorát že když to bylo v době, kdy jsme o virech nic nevěděli, tak se to nezjistilo a ztratilo se to v řadě dalších infekčních nemocí, které tehdy byli tím hlavním, na co lidé umírali.

Odpovědět

Jiří Holý,2024-09-20 17:26:52

A co takhle nějaké to prohlášení OSN a dalších úřadů o náhradě škod světu, zemím i pozůstalým ze strany Číny?
A když už by neměli platit za to co způsobili, tak rozhodně by měli platit za zatajování, mlžení a svalování viny kolem sebe.
Nebo snad neplatí "způsobíš škodu a měl bys platit?"

Odpovědět


Re:

Viktor Mikulenčák,2024-09-21 08:27:46

Souhlasím,ale vezmeme to od začátku. Vyhubení velké části původního obyvatelstva Jižní Ameriky obyčejnou chřipkou zavlečenou Evropskými kolonisty, Španělská chřipka rozšířená podle Wikipedie z výcvikového střediska v Kansasu, AIDS a spousta dalších nemocí.
Anebo si prostě přiznáme že v našem globálním světě je jasné se nic neututlá a během několika dní rošíří do celého světa ať už je zdoj kdekoliv.

Odpovědět


Re: Re:

F M,2024-09-22 00:31:30

Mě by tam zajímala ta část s zatajováním, mlžením a svalováním viny. Pokud vím tak Čína WHO informovala hned ten den, možná maximálně druhý, po tom co něco opravdu zjistila. Svalovaní viny a mlžení jsem nezaznamenal, ale je pravda, že jsem si informace a zdroje od začátku filtroval podle smysluplnosti, tak je možné, že něco symbolického proběhlo.
To svalovaní viny, ono se někde tvrdilo, že by neměl pocházet z Číny (opravdu otázka na to uniklé mlžení)? Pokud máte na mysli tu možnost umělého původu, tak od začátku je tvrzení stejné, tedy že vir umělý nebyl a pocházel z té tržnice. Neustále opakující se tvrzení, že by umělý být mohl nemá s Čínou nic společného a ani se seriózními vědci (mimo nějaké teoretické úvahy). Teorie, že by přírodní mohl uniknout z laboratoře, kde byl zkoumán, jsou také "západní" konstrukty a nevím o žádných podstatných důkazech. Samozřejmě pokud někdo očekává nějaký výsledek a čeká až/kde dostane tu odpověď která mu jej potvrdí a on přichází pořád opak tak z toho zmatený být může.

Odpovědět


Re:

Lenka Svobodová,2024-09-27 02:03:49

Pane Holý, Čína způsobila škodu jen svým občanům. 3koda vznikla v zemích, kde uposlechli demagogii šířenou mainstreamovými médii.

Už v roce 2020 v březnu, ještě než přišel covid do Česka, uspořádal Alexander Lukašenko přednášku v jednom ze státnách podniků a varoval zaměstnmance před americkou demagogií, která ma za cíl přinést hospodářský úpadek.

Chřipky se objevují každoročně a nikomu nezpůsobují škodu, ani žádná pojišťovna nepojišťuje proti škodě způsobené vyšší mocí. Není žádný důvod, aby kdokoliv zpomaloval šíření viru chřipky/covidu.

Prezident Lukašenko ujistil přítomné, že nebude zavírat podniky ani školy. K čemu by to vedlo? Dočasně by se zpomalilo šířewní viru. A po otevření podniků, by se začal virus zase šířit přirozenou rychlostí. Co by to mělo za efekt? Po dobu zavření podniků by podniky nevydělávaly, zaměstnanci nedostávali plat a neodváděli daně. Počet nakažených bude v případě jakýchkoliv opatření vždy 100% populace, jen to bude trvat déle.

Škodu jste naopak vyvolal vy tím, že jste přizvukoval covidové mafii, že škodu působí virus a ne přibržďování jeho šíření. Že škodu působí vlastně lidi, kteří se nechtějí chovat jako blázni a odmítají bránit nakažení.

Odpovědět

Evoluce pokračuje

Tomáš Novák,2024-09-20 15:54:05

Je těžké si přiznat, že s námi vývoj nekončí - vše nadále mutuje, a to včetně patogenů, bakterií, virů apod.

Odpovědět

covid

Ludvík Urban,2024-09-20 11:08:09

To zas bude nablito v alejích...

Odpovědět


Re: covid

Eva M,2024-09-20 12:36:54

uprimne, pokud :virus koloval (nebo koluje) mezi zviraty:, tak tento clanek zas tak moc neobjasnil ...

Odpovědět


Re: covid

Josef Hrncirik,2024-09-22 08:23:04

Tak To byl za Tím jen třídní pů vod vot SARS-CoV-2.

Vědcové by hla vně měli Vy blejt přehled né gra fické s rovnání do patu SARS-CoV-2 na grafy ů mrtnosti za posledních 20 let v rú zných zemích a věkových kategoriích a k smr Ti Strrrachem Vy děsit hladem, zimou, horkem, suchem a povodněmi i inflací a Válkou oslabe Né Lidstvo.

Odpovědět


Re: Re: covid

Eva M,2024-09-25 12:51:51

no to by asi meli.....

otazka za 100 bludistaku: jak od sebe poznate (umrti na) zapal plic zpusobeny SARS-CoV, KTERY MA NAVIC RUZNE A RUZNE SKODLIVE MUTACE, a zpusobeny jinym agens po vice nez 4 letech a hromadnem ockovani?

........nekde pry se skladuji biologicke vzorky cela leta - toz kdyby nekdo chtel, moh by se babrat ve starych protilatkach; snad i starem spike proteinu? jestli i ve stare RNA, to tedy nevim....

.. psalo se i tady o jakychsi nakazenych jelencich.... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vedci-nasli-covid-u-prvniho-divokeho-zvirete-melo-ho-40-procent-jelenu-171583 (pardon, jiste si dohledate lepsi citaci)


mam doma vzpominky Shirley MacLaine - spousta drbu o ruznych chlapech, ALE, ona take jela nekdy tusim v 70. letech do Ciny, tocila tam nejaky dokument... psala, ze tam vsechny "onemocnely zapalem plic, ktery je tam obvykly, ale ze se o ne cinani moc pekne starali a uzdravily se..."

prijde mi, ze na to trziste se pomalu skoro muzem vykaslat.
:) ale nevim....

Odpovědět


Re: Re: Re: covid

Josef Hrncirik,2024-09-26 15:30:45

Otázka za 00 bludistaku: Ať TO byl mor či antrax či Co vid,: byla v porovnánání s pandemiií někdy v uplynulém cca 20ti letí ve statistice průběhů nad či (pod) úmrtí oproti o uvažovanému průměru 20ti letí rozlišitelně horší, či lepší či trapně stejně za šuměná nerozliši telná situace?

Nenechal neléčící, nekaranténující Lukašenko disidenty svo bodně se nakazit vakcín Ami?

Nebo prachy jsou fuč, na nové vakcíny není a je To Vy řešeno. Ne jsou prachy ani na statistiky, které ne slouží k des in formaci des olátů.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni



Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz