Přistižení in flagranti aneb, kde se křížil Homo sapiens s neandrtálci  
Naši předci nabrali od jiných pravěkých druhů lidí řadu cenných genů, díky nimž přežili dobu ledovou, a nakonec ovládli všechny kontinenty. Kde k tomuto křížení docházelo? Vědci jsou na stopě.
Rodina Neandrtálců. V podání umělce. Malíř:  Charles Robert Knight. Kredit:  American Museum of Natural History.
Rodina Neandrtálců. V podání umělce. Malíř: Charles Robert Knight. Kredit: American Museum of Natural History.

Díky paleogenetice a paleogenomice je už dneska nad slunce jasnější, že se naši předci – pravěcí Homo sapiens – křížili s neandrtálci, denisovany a zřejmě i dalšími pravěkými lidmi.

 

Elham Ghasidian, obrázek je z cyklu PaleoMeso Seminar Series. Kredit: University of Cambridge 
Elham Ghasidian, obrázek je z cyklu PaleoMeso Seminar Series. Kredit: University of Cambridge

Pro nás Evropany je asi nejzajímavější křížení s neandrtálci, protože nám dodnes kolují žilami až 4 % jejich krve. V DNA současného lidstva se tak nachází více neandrtálské DNA, než kolik ji nosili v dané době všichni příslušníci neandrtálské populace. Nerozluštěná zůstává otázka, kde ke křížení Homo sapiens a Homo neanderthalensis došlo.

 

Elham Ghasidian, obrázek je z cyklu PaleoMeso Seminar Series. Kredit: University of Cambridge 
Elham Ghasidian, obrázek je z cyklu PaleoMeso Seminar Series. Kredit: University of Cambridge

Křížení se odehrálo v pozdním pleistocénu. Tým Vedený Elham Ghasidianovou z univerzity v Kolíně nad Rýnem nyní v časopise Scientific Reports představil výsledky modelování ekologických nik z tohoto období v jihozápadní Asii a jihovýchodní Evropě. Získali tak představu o areálu rozšíření neandrtálců a také o postupu pravěkých Homo sapiens z Afriky do Asie a Evropy. Nejvíce vědce zajímaly oblasti, kde se areály obou druhů pravěkých lidí překrývaly. Za potenciální místo jejich střetu určili pohoří Zagros, které se táhne dnešním Íránem, Irákem a Tureckem.

 

Ghasidianová a spol. se domnívají, že přes Zagros vedl koridor spojující palearktickou domovinu neandrtálců, s afrotropickou oblastí, odkud pocházeli pravěcí Homo sapiens. Vysoká biologická rozmanitost oblasti Zagrosu dovolovala v té době existenci poměrně velké populace lovců a sběračů. Panovalo zde však poměrně drsné glaciální klima, a to mohlo natlačit oba druhy lidí do „malých kapes“, kde vládly příhodnější podmínky. Neandrtálci a Homo sapiens se tak dostávali do kontaktu, což vyústilo ve vzájemné křížení.

Modely biotopové vhodnosti dvou druhů. Saman H. Guran, et al., Scientific Reports 14 (2024)

Modely biotopové vhodnosti dvou druhů Homo a jejich potenciální kontaktní a křížící se zóny v jihozápadní Asii a jihovýchodní Evropě.

Vygenerováno v QGIS 3.14.1 ( www.qgis.org ).

Postavy neandrtálců (vlevo) a moderního člověka (vpravo) jsou převzaty z www.demorgen.be .

Kredit: Saman H. Guran, et al.,

Scientific Reports 14 (2024)

https://www.nature.com/articles/s41598-024-70206-y

 

Teoretickému modelu dodává na věrohodnosti skutečnost, že se ve vytipované oblasti našly důkazy o osídlení jak neandrtálci, tak i pravěkými Homo sapiens. Patří sem i známá severoirácká jeskyně Šanidar s pohřebištěm neandrtálců. O tom, že ke křížení Homo sapiens a neandrtálců došlo právě v Zagrosu svědčí nepřímo i studie, které prokázaly podobné rysy obličeje neandrtálců a moderních lidí z této oblasti. Ke křížení obou druhů pravěkých lidí tu zřejmě došlo před 80 až 120 tisíci lety.

 

Video: Shanadar Cave, Kurdistan

q

 

Prameny:

Guran, S. H., Yousefi, M., Kafash, A., & Ghasidian, E. (2024). Reconstructing contact and a potential interbreeding geographical zone between Neanderthals and anatomically modern humans. Scientific Reports, 14(1), 20475.

Churchill, S. E., Keys, K., & Ross, A. H. (2022). Midfacial Morphology and Neandertal–Modern Human Interbreeding. Biology, 11(8), 1163.

Datum: 19.09.2024
Tisk článku

Související články:

Jak denisované pomohli Homo sapiens zabydlit Tibet     Autor: Jaroslav Petr (09.12.2021)
Úspěšná amputace stará 31 000 roků     Autor: Jaroslav Petr (10.09.2022)
Odkrývání tajemství sociálního života neandertálských skupin     Autor: Dagmar Gregorová (04.11.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz