Neurální rozhraní Stentrode nabízí ovládání myšlenkami bez operace v lebce  
Společnost Synchron vyvíjí rozhraní Stentrode mezi mozkem a elektronikou, kvůli němuž není nutné operovat skrz lebku, jako v případě Neuralinku. Stentrode je jako stent s elektrodami, který se umístí v hrdelní žíle do blízkosti povrchu mozku. Nedávno toto endovaskulární neurální rozhraní úspěšně otestoval pacient s amyotrofickou laterální sklerózou.
Test rozhraní Stentrode u pacienta s ALS. Kredit: Synchron.
Test rozhraní Stentrode u pacienta s ALS. Kredit: Synchron.

Mezi technologiemi, které již vystrkují růžky a mají potenciál zásadně proměnit budoucnost, se v poslední době objevují komunikační rozhraní mezi mozkem a elektronikou (BCI, brain-computer interface). S takovým zařízením by bylo možné komunikovat s počítači, telefony a dalšími přístroji pouhými myšlenkami, ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů.

 

Rozhraní Stentrode. Kredit: Synchron via University of Melbourne.
Rozhraní Stentrode. Kredit: Synchron via University of Melbourne.

V posledních letech udělala v tomto odvětví velký pokrok společnost Synchron se sídlem v New Yorku a australském Melbourne. Nedávno ohlásili pozoruhodný test, v němž dobrovolník, pacient s ALS, amyotrofickou laterální sklerózou, používal jejich rozhraní „Stentrode“ k ovládání světel v domě, kamery u vstupu i ovladače na televizi, bez použití rukou nebo hlasu. Dotyčný jen myslel na to, jak si vybírá z možností zobrazených na tabletu. Komunikoval vlastně s virtuálním asistentem od Amazonu, umělou inteligencí starší generace Alexa.

 

Synchron má oproti konkurenci, kontroverznímu Neuralinku, zásadní výhodu v tom, že při implantaci rozhraní Stentrode není nutná operace zahrnující otevření lebky. Jak název rozhraní napovídá, jeho design je odvozený od stentu, trubicovitého implantátu, který se v případě potřeby vkládá do cévy nebo třeba do močové trubice, aby zajistil jejich průchodnost.

 

Logo. Kredit: Synchron.
Logo. Kredit: Synchron.

Stentrode je roztažitelný stent s elektrodami, který se uvnitř hrdelní žíly přiblíží k povrchu mozku příjemce. Jde o endovaskulární neurální rozhraní. Podle Synchronu tam Stentrode může zůstat neomezeně dlouhou dobu. Zařízení má k dispozici soustavu 16 elektrod, které detekují signály úmyslu pohybovat se.

 

Jak výhodný tento přístup je dokládá i skutečnost, že Synchron již má za sebou několik testů rozhraní Stentrode. Minulý rok uvedli, že Stentrode používalo 10 lidí. Naproti Neuralink, jejichž rozhraní je nutné voperovat skrz lebku, teprve letos v srpnu ohlásil druhého člověka s implantovaným rozhraním.

 

Pro společnost Synchron, kterou podporuje Bill Gates a Jeff Bezos, je to nepochybně významný milník. Zároveň je ale jasné, že jim ještě zbývá spousta práce. Budou se muset vypořádat s protokoly americké FDA, které u podobných technologií obvykle vyžadují testy trvající celé roky, než se dostanou na trh. Určitě bude velmi zajímavé Synchron dál sledovat.

 

Video: Synchron x Amazon Alexa

 

Video: How Synchron's BCI Works

 

Video: Synchron Brain Computer Interface + ChatGPT | Powered by OpenAI

 

Literatura

New Atlas 17. 9. 2024.

Datum: 18.09.2024
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz